Икономика и бизнес

20 март 2018 13:59

Държавата отписва едно ДДС за близо 6 милиарда лева

На близо 6 милиарда лева възлизат несъбраните приходи по ДДС за периода 2000-2017 г. по влезли в сила ревизионни актове на НАП. Това стана ясно днес на пресконференция на гражданското сдружение БОЕЦ, които се позоваха на информация, получена от ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

България и още 7 в ЕС във "въртележка с ДДС"

04 May 2018 19:48

Европол обяви днес, че 58 души са били арестувани в рамките на полицейска операция на европейско ниво с цел разбиване на престъпна група, заподозряна в измами с ДДС за стотици милиони евро, съобщиха Франс прес и ДПА. В разследването, ръководено от Испания, са участвали Белгия, България, Германия, Унгария, Италия, Португалия и Румъния. При операцията, координираната от централата на Европол в Хага и проведена с помощта на Евроюст, са арестувани заподозрени в Белгия, Германия, Португалия и Испания. Само испанската полиция е арестувала 52-ма заподозрени между 18 и 20 април, посочват Европол и Евроюст в отделни съобщения. Престъпната група е действала из цяла Европа през последните девет години и е заподозряна в измами с ДДС и пране на пари в общ размер от 390 милиона евро. Групата е извършвала и симулирала внос на оригинална електроника и имитация на такава, която е препродавала в интернет. Заподозрените са използвали мрежа от повече от 100 дружества в Европа и САЩ, повечето от които фантоми, за да изпират парите, преди да ги прехвърлят в банкови сметки в България и Унгария. Престъпната организация е разполагала и с център за производство на фалшиви фактури. Европол посочва, че за три години групата е емитирала фалшиви фактури на стойност повече от 250 милиона евро. Престъпниците са използвали различни методи, за да легализират доходите си, като например инвестиции в недвижими имоти или закупуване на луксозни автомобили. "Въртележките с ДДС" на групировката са причинили загуби на икономиката на Европейския съюз за най-малко 60 милиона евро, допълват от Европол. Измамниците са внасяли стоки, без да заплащат ДДС на данъчните власти, и впоследствие са ги продавали на цена, включваща и стойността на данъка. Европол обяви, че престъпната група се е състояла основно от италиански, португалски и испански граждани и е била ръководена от Испания от баща и син испански граждани.

​Протест на работещите в системата на НАП

26 April 2018 18:15

Според синдикатите и протестиращите недоволството продължава заради отказа на изпълнителния директор Галя Димитрова да участва в преговорите за постигане на споразумение във връзка с предстоящите структурни промени в отдел "Оперативен контрол", а именно от 1 май предстои 300 служители да бъдат съкратени от този отдел. За "По света и у нас" от НАП съобщиха, че решението им да има съкращения е окончателно и не подлежи на промени.

НАП търси 217 фискални инспектори

19 April 2018 15:32

Национална агенция за приходите търси 217 служители за звеното „Фискален контрол“. Агенцията е обявила конкурси за длъжността „инспектор по приходите”. Те ще работят в екипи и ще извършват фискален контрол на територията на цялата страна, съобщиха от приходната агенция. Конкурсите за свободните работни места ще се проведат на два етапа. На първия участниците ще решават тест, чиято цел е да се установят професионалните им знания. Допуснатите до вто

Данъчни от НАП-София излязоха на протест

16 April 2018 18:30

Причината е готвени структурни реформи в Националната агенция за приходите, които предвиждат съкращаване на 300 служители от 1 май.

Протестите няма да спрат чистката в НАП

16 April 2018 16:25

Въпреки насрочения протест на служителите от "Оперативен контрол", от приходната агенция няма да се откажат от съкращението

Данъчни излизат на протест пред НАП

16 April 2018 07:16

Данъчни служители излизат на протест днес заради съкращаването на 300 инспектори от звено "Оперативен контрол".

НАП съкращава 250 служители в цялата страна

13 April 2018 17:23

Причината е закриването на отделите „Оперативни проверки” в териториалните структури на агенцията

В ареста остават 8 от арестуваните 12 служители на НАП

30 March 2018 23:19

Специализираният наказателен съд остави в ареста 8 от 11-те данъчни служители, обвинени за участие в организирана престъпна група и вземане на подкупи.

НАП: Не сме се отказали да търсим несъбрано ДДС

23 March 2018 09:55

Икономиката изсветлява и ефективността на събирането на данъците се увеличава.

В парламента викат за изслушване шефове от НАП заради ДДС за милиарди

22 March 2018 16:20

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции ще извика за изслушване представители на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите (НАП) заради данните, че държавата не е успяла да събере милиарди ДДС в периода 2000-2017 г.  Данните за дължимия ДДС са предоставени от НАП на Гражданско сдружение "Боец" чрез Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Според информацията, получена по ЗДОИ, сумата от изгубените приходи от влезли в сила ревизионни актове за периода е близо 6 милиарда лева.  Освен това от НАП съобщават, че общата сума на несъбрания ДДС за този период, е близо 16 млрд. лева, които, според отговора на шефа на НАП Галя Димитрова, са на практика "несъбираеми". Причината е, че тези средства са изчислени по време на ревизии от външни институции или чрез прилагане на мерки за борба с данъчните измами, а в такива случаи обикновено се откриват огромни цифри, но няма как да се съберат. До момента сигнал или писмо с подобни данни не е постъпвало в парламентарната комисия. От гражданско сдружение БОЕЦ обещаха, че ще внесат сигнал в прокуратурата срещу министъра на финансите Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов, а настояват и президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Пред БНР Християн Митев (Обединени патриоти), член на Комисията за наблюдение на приходните агенции, казва, че макар при тях да не е постъпвал такъв сигнал, комисията ще се самосезира и ще поиска изслушване на отговорните страни: "За мен е по-важно да чуем становището на НАП, защото тя е органът, който осъществява контрола и който би трябвало да блокира и да предотвратява подобни схеми". 5.4 млрд. лева е сумата на несъбираемото ДДС за периода 2000-2017 година, обяви изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Става дума за хора, които нямат имущество и няма по какъв начин да бъдат събрани тези пари.  "За въпросните 16 милиарда - това не са несъбрани приходи. Това е целият размер на ДДС, който органите по приходите са установили, след като са извършили ревизии, след като са издали ревизионни актове и след като са разкрили данъчни злоупотреби", обясни тя.