Регионални

20 март 2018 16:45

Започват Мартенските дни на изкуствата 2018 в Ботевград

За втора поредна година в Ботевград ще се проведе културната инициатива "Мартенски дни на изкуствата”. Тя се осъществява съвместно от Община Ботевград, Народно читалище "Христо Ботев 1884”, Дружество "Орханиец” и Дружеството на литературните творци "...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Камчия е домакин на театралния фестивал "Szenarium"

17 August 2018 01:27

Камчия посреща за втори път Международния театрален фестивал "Szenarium", който ще продължи до 20 август, съобщиха за БТА организаторите. През тази година в него се включиха водещи творчески трупи от канадския град Аврора и от руските Санкт Петербург, Краснодар и Екатеринбург. Спектаклите, които ще се играят на сцените, се отличават с жанрово разнообразие - има класически, музикални, пластически, трагикомедии и дори пасторален фарс. Фестивалът е тържество на театъра, вдъхновението и приятелството, споделят организаторите. "Szenarium" е също и актьорска лаборатория, в която членовете на журито преподават тънкостите на своята професия на младите участници в събитието и на ръководителите на театралните студии. Театралните трупи "Руски музикален театър", Театър на новия зрител "Синтез", Творческа работилница "Вендель", Театър на любителите на театъра "Шардам" и Младежкият народен театър "Игра" ще се състезават за златните медали в конкурсната програма. Миналогодишният носител на Гран при - Театър на новия зрител "Синтез" получи като награда гастроли в Германия. "Фестивалът "Szenarium" е важен, защото за него пристигат колективи от различни страни по света - Канада, Русия, Германия, Италия, Прибалтийските републики и от Балеарските острови. Ще попитате защо? Защото театърът е такова средство, което сближава народи, което помага и работи като катализатор в обединението на различни нации", каза в обръщението си президентът на Фестивала "Szenarium" Арвид Книппенберг. Журито на фестивала е съставено от театрални корифеи, сред които - Максим Разуваев - заслужил артист на Русия, актьор в московския театър "Съвременник", художествен ръководител и режисьор на "Театър ЖИВ", Наталия Коренная - кино и театрална актриса, която работи в театър "Маяковский" в Москва, Олег Голуб - актьор в театралната студия, режисьор на опери и мюзикъли, а също и телевизионен водещ на популярни предавания в Канал 1 на Русия. Сред членовете на журито са още Константин Килин - актьор, хореограф и пърформър в Италия и Лилия Макеева - актриса в театъра и киното с участие в над 45 филма, писател и радиоводещ. С особен интерес се очаква изпълнението на фрагмент от модерния балет "La traiettoria del sonno" под ръководството на Константин Килин на закриването на фестивала. Всеки ден до 20 август от 11.00 ч. и от 19.00 ч. в киноконцертната зала на детския лагер "Черноморски" театралните колективи ще играят спектакли на руски език. Входът е свободен.

Гласът на рока Глен Хюз пристигна у нас за първия Варна Мега Рок фестивал

13 August 2018 23:06

Гласът на рока Глен Хюз пристигна днес във Варна. В събота, заедно с БТР, легендарният музикант ще излезе на сцената на Морската гара, за да открие първото издание на фестивала Варна Мега Рок.

Фестивал на младежкото творчество в Карлово

12 August 2018 11:40

Фестивал на младежкото творчество ще се проведе в Карлово на 15 август. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на събитието. Фестивалът ще бъде открит в 10.00 часа в двора на Младежки информационен център – Карлово и ще продължи до 13.00 часа. Посетителите на събитието ще могат да разгледат изложба на младежки творби – рисунки и картини, и на ръчно изработени бижута. На място ще се проведе и творческа работилница за декупаж, оза

Започва легендарният Балкански фестивал на духовата музика в Гуча

09 August 2018 19:56

В южното сръбско градче Гуча стартира легендарният Балкански фестивал на духовата музика. Там се изявяват най-добрите оркестри, които докарват до екстаз стотици хиляди почитатели от цял свят. До 12 август малкото населено място ще бъде най-неповторимата и несравнима парти зона.

Живи възстановки на картини в Италия

08 August 2018 21:06

Млади артисти направиха живи възстановки на картини на фестивал в град Авиляно, Италия. По традиция събитието събира хиляди туристи и любители на изкуството.

С рисуване върху стъкло в Берковица започва "Restart fest 2018"

08 August 2018 15:30

"Restart fest 2018" е името на фестивала, който си е поставил амбициозната задача да внесе ентусиазъм и настроение като приобщи деца, родители, ученици и студенти към различни форми на забавление чрез изкуство, съобщават от Община Берковица.

Над 2000 самодейци от 84 групи пеят и танцуват на събора „Пирин пее”

04 August 2018 14:57

Събитието се организира от Областна администрация-Благоевград и община Разлог и е под патронажа на председателя на НС Цвета Карянчева

В Банско започва 21-ия Международен джаз фестивал

03 August 2018 22:49

В Банско започва 21-ият Международен Джаз фестивал, който ще продължи до 11-и август. В тазгодишното издание участие ще вземат - Киара Панкалди, феноменалният саксофонист Дмитрий Баевски, британската поп джаз формация "Мат Бианко" и още много изпълнители.

Броени дни до Международния джаз фестивал в Банско

01 August 2018 11:15

От 4 до 11 август в джаз столицата на Източна Европа – Банско, ще се проведе най-голямото лятно музикално събитие в България, посветено на джаз музиката: 21-вия Международен Джаз Фестивал. Благодарение на подкрепата на Първа инвестиционна банка концертите на площад „Никола Вапцаров“ в град Банско отново ще бъдат със свободен вход. По този начин всички присъстващи ще могат да се насладят безплатно на изпълненията на едни от най-талантливите джаз музиканти от цял свя

Завърши седмото издание на Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" във Видин

29 July 2018 12:37

Последният ден от фестивала, организиран от Община Видин, премина с много и разнообразни прояви. На площад "Бдинци" се събраха видинчани и гости на града, за да се потопят в празничната атмосфера на фолклорната вечер. Повече от три часа 350 участници от 20 самодейни състави от общините Видин и Лом, гости от Зайчар, Република Сърбия и Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" радваха видинската публика.