Регионални

22 март 2018 16:30

Община Ботевград отпуска 50 лева великденски помощи на социално слаби пенсионери

От 21 март до 01 април община Ботевград ще приема документи и ще изплаща еднократна помощ в размер на 50.00 лева на социално слаби хора в пенсионна възраст, съобщават от общинската пресслужба....

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Русия вдига възрастта за пенсиониране от 1 януари

16 June 2018 19:32

Руското правителство ще внесе в Държавната дума проектозакон за вдигане на пенсионната възраст от 55 на 63 години за жените и от 60 на 65 години за мъжете, съобщи пресслужбата на кабинета, цитирана от ТАСС. Правителството предлага "доста продължителен преходен период, който да започне през 2019 година, за да се достигне поетапно излизане в пенсия на 65 години за мъжете през 2028 година и на 63 години за жените през 2034 година", уточни премиерът Дмитрий Медведев. Вдигането на възрастта не засяга настоящите пенсионери в Русия - близо 46,5 милиона души от общо 146,9 милиона жители на страната. Тези хора ще продължат да получават всички пенсионни и социални плащания, определени за тях по-рано. Ако проектът бъде приет, първи ще се пенсионират по-късно мъжете в Русия, родени през 1959 г., и жените, родени през 1964 г. С оглед "високото социално значение на въпроса" промените няма да засегнат работещите при опасни и вредни условия, застраховани при специални условия от своя работодател, държавните служители - според отделен федерален закон, а също и лицата, които се пенсионират предсрочно "по социални мотиви и здравословни причини", се казва в материалите към проекта. Кремъл обяви през март, че подготвя мерки, чрез които пенсиите да се увеличават по-бързо от инфлацията, припомни по-рано Франс прес. Правителството уверява, че осъществяването на реформата "съществено ще повиши" пенсиите в Русия. Възрастта за пенсиониране в Русия е определена през 1932 година - по съветско време, и не е променяна оттогава. Тя е сред най-ниските в света. До 30 процента от хората в страната могат да излязат в пенсия предсрочно благодарение на специални режими, облагодетелстващи множество категории лица. Парламентарното ръководство увери, че проектът ще се разгледа без никакво бързане. Според председателката на горната камара Валентина Матвиенко законът може да бъде приет окончателно наесен. При това положение се предвижда той да влезе в сила от 1 януари 2019 г., отбелязва ТАСС. Предвижданото от руските власти повишаване на данъка върху добавената стойност (ДДС) от 18 на 20 процента ще означава за федералния бюджет допълнителни доходи в размер на 620 милиарда рубли годишно от 2019 г. нататък. Това се казва в друг законопроект, подготвен от финансовото министерство на Русия. Властите планират да използват ресурсите, осигурени чрез вдигане на ДДС, за развитие на инфраструктурата в Русия и на новите сектори от икономиката, се казва в информацията.

Засилено полицейско присъствие в община Ботевград и през следващите 3 месеца

13 June 2018 13:27

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, главният секретар на МВР Младен Маринов, директорът на Национална полиция Христо Терзийски, директорът на Областната дирекция на МВР Георги Григоров и др. се срещаха с ръководството на Районно полицейско управление - Ботевград.

Започна второто издание на "Приключенски многобой - Ботевград 2018"

09 June 2018 11:00

Днес в крепостта "Боженишки Урвич" край ботевградското село Боженица стартира второто издание на "Приключенски многобой - Ботевград 2018”. Състезанието ще продължи два дни, събота и неделя. Официално откриване е в 10:00 часа на сцената на "Урвишка поляна".

Стотици хиляди пенсионери у нас получават пенсии от 200 до 321 лв.

09 June 2018 09:54

Сред най-важните мерки, които бяха предприети за повишаване на доходите на пенсионерите, е постепенното увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж при определяне размерите на новоотпуснатите пенсии от 1 януари 2017 г.: от 1,1 на сто до достигане на 1,5 на сто. Това заявява социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатски въпрос за жизнения стандарт на пенсионерите с пенсии за осигурителен стаж и възраст от 200 лева, предаде БГНЕС. С новата, по-висока тежест на осиг

Община Ботевград участва на Международен форум за туризъм в Китай

07 June 2018 14:50

По покана на Световната туристическа организация и Министерството на културата и туризма на Китай, в периода 27 май – 1 юни, Община Ботевград участва на Международния форум за развитие на туризма в гр. Жънжоу, провинция Хенан в Република Китай, който се провежда за юбилеен десети път, съобщават от общинската пресслужба.

Oстава засилено полицейското присъствие в Ботевград

06 June 2018 18:12

Днес след убийството на Пелов полицията откри взривни вещества в апартамент в града. Полицейското присъствие в Ботевград остава засилено, беше извършена евакуация на жилищен блок, където са открити боеприпасите. Сапьори бяха извикани на място. По официални информация на МВР има връзка между среднощната престрелка и претърсванията, които бяха направени днес в жилищната сграда.

Внасянето на осигурителни вноски за недостигащ стаж при пенсиониране ще се установява служебно

06 June 2018 13:55

По силата на промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, внасянето на осигурителни вноски за недостигащ стаж при пенсиониране ще се установява служебно, без да е необходимо представянето на съответните платежни документи от гражданите. Необходимите данни ще се вземат от информационната система на Националния осигурителен институт. По този начин се намалява административната тежест за гражданите, като същевременно ще се предотвратят възможностите за злоупотреби. Предвидени са

Евакуираха блок в Ботевград, вероятно има връзка с убийството на Пелов

06 June 2018 12:39

В Ботевград е бил евакуиран цял жилищен блок. По непотвърдена информация в един от апартаментите са открити боеприпаси. Канал 3 съобщи, че в този блок живее приятелката на пострадалия при снощната престрелка в центъра на града Марио Пенчев. В града има засилено присъствие на жандармерия, допълва БГНЕС.  Жилищният блок се намира на бул. "България" №12. Районът около него е отцепен. Това се случва часове, след като късно снощи смъртоносно бе прострелян избягалият затворник Вл

Стартира търгът за избор на строителен надзор за пътя Мездра-Ботевград

04 June 2018 14:00

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за избор на строителен надзор при допълнителното проектиране и строителството на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград. Отсечката е разделена на два лота. Кандидатите за надзор на лот 1 могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 2 август 2018 г. Индикативната стойност на поръчката е 1 500 000 лв. без ДДС. Офертите за лот 2 се подават до 17,30 ч. на 9 август 2018 г., а прогнозната стойност е 2 040 000 лв. без ДДС.

Пенсионерският клуб в Игнатица отпразнува 15 години от своето създаване

24 May 2018 10:10

В навечерието на 24 май един от най-големите и активни пенсионерски клубове в община Мездра - този в Игнатица, отбеляза 15 години от своето създаване. Празникът на хората от третата възраст събра в салона на местното кметство над 130 души от различни поколения. Сред тях бяха представители на сродни клубове от Зверино, Враца, Малорад, Трудовец и Рашково. Гости на тържеството бяха кметът на Мездра Генади Събков, кметът на селото Иво Костов и Наталия Христова, директор на Общинския център за социални услуги и дейности.