България

24 март 2018 16:09

Две спасителни операции в Пирин

Две спасителни акции в Пирин проведоха екипи на Планинската спасителна служба /ПСС/ в Банско, предаде БНР....

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

5 инцидента с туристи са регистрирани за последните 24 часа

16 September 2018 11:23

За последните 24 часа са регистрирани 5 инцидента с туристи. Екипи на Планинската спасителна служба (ПСС) са оказали помощ на три пострадали жени в Пирин и Витоша. От ПСС са оказали помощ на 3, уточнява агенция „Фокус“. При първия жена е получила травма на главата. Произшествието се е случило в Пирин в района на Муратово езеро. Там са се включили 6 души от отряда в Банско. Вторият инцидент е станал в района на хижа „Безбог“, където жена е счупила крака си

​Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние

16 September 2018 09:00

Туристическата маркировка в Западна Рила е в окаяно състояние. Затова сигнализира наш зрител, който ни изпрати снимки от туристическите маршрути към Рилските езера.

Монтират новия заслон "Кончето" в Пирин планина

11 September 2018 18:12

Новият заслон "Кончето" в Пирин планина ще бъде готов до седмица при добри метеорологични условия. Това обявиха от Асоциацията на планинските водачи у нас, които преди две години се заеха с тежката задача да подменят старата конструкция. Заслонът се намира на 2076 м височина, на един от най-трудните и емблематични маршрути в Пирин. Спасявал е десетки човешки животи, но повече от 60 години не е бил ремонтиран основно нито веднъж.

Сняг засипа Южна Африка

10 September 2018 19:09

Обилен сняг засипа югоизточните части на Южна Африка, съобщи Times Live. В провинцията Източен Кейп е била засипана от 10-сантиметров сняг. Основни магистрали в страната са затворени. Интензивен студен фронт е обхванал страната през уикенда. Много планини в региона са били затрупани.

Откриха в полунощ изгубен турист в Рила

06 September 2018 17:42

Екипи на ПСС са провели спасителна акция за изгубил се турист в района на Рилския манастир. Това съобщиха за “Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. Снощи около 20,00 часа служители на ПСС са получили сигнал за изгубен турист, който не е бил в състояние да открие правилния маршрут. Той не е бил презапасен с необходима екипировка и е имало опасност да премръзне. Навременно екипите са реагирали и към 00,00 часа изгубеният турист е бил свален невредим в Благоевград.

Времето не е подходящо за туризъм в планините

28 August 2018 09:55

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. Почти всички високи части на планините са в мъгла, при Черни връх духа силен вятър на останалите места е умерен. На много места през нощта е паднал дъжд и теренът е мокър. Прогнозите не показват бързо подобряване на времето и условията. Температурите са сравнително ниски, по най-високите части на планините под 10 градуса, а на нивото на хижите между 12-15 г

Две спасителни акции са били проведени в Рила и Пирин

27 August 2018 10:10

Две спасителни акции са били проведени през вчерашния ден в планините Рила и Пирин. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. От ПСС уточниха, че и двата инцидента са леки. При единия е оказана помощ на турист с наранено коляно в Рила планина в района на 7-те рилски езера, а при другият в района на връх Каменица в Пирин е оказана помощ на турист с наранен глезен. Участието от страна на ПСС е било за транспорт на пострадалите.

Сняг заваля в планински райони в Италия и Австрия

26 August 2018 22:49

Сняг през август - явлението изненада жителите на някои планински райони на Италия и Австрия. В северозападната част на Италия температурите рязко паднаха до 4 градуса по Целзий, а по високите части в района на Кортина д'Ампецо снежната покривка достигна 10 сантиметра. В съседна Австрия зимната обстановка беше още по-тежка. През изминалата нощ в района на курорта Обертауерн, близо до Залцбург паднаха 50 сантиметра сняг. Очаква се обаче времето отново да се затопли, а термометрите да показват 30 градуса.

Спасиха с хеликоптер пострадал турист в Пирин

20 August 2018 09:45

Спасителна акция, с участието на хеликоптер, се е провела в района на Стражите в Пирин. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС). „В неделя трима души са предприели изчакване на връх Голяма Стража откъм Дисилишкия циркус. Вследствие на паднал камък един от тях е получил травма на главата. Сигнал за пострадалия е подаден към 12.45 часа. Екипът на ПСС на място решава, че е необходимо използването на хеликоптер, тъй като е имало съмнение

Спасиха две жени, изгубили се в Пирин

19 August 2018 09:45

Те са намерени между хижите „Безбог“ и „Гоце Делчев“