Образование и семейство

27 март 2018 11:05

Първата класна стая отвори врати в Историческия музей в Русе

Първата класна стая отвори врати в Историческия музей в Русе в рамките на проекта „Обучение в култура: Маските на историята, Червенската кула, Кухнята на Калиопа“....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

В Египет строят най-големия музей в света, посветен на една цивилизация

10 July 2018 16:25

Недалеч от пирамидите в Гиза в Египет около 5 000 хиляди работници се трудят здраво, за да завършат най-големия музей в света, посветен на една цивилизация - "The Grand Egyptian Museum" (GEM). Очаква се мащабният проект да бъде завършен в края на тази година и да се простира на площ от 5,2 млн. кв. метра, пише CNN. "Това ще бъде музеят на 21-ви век. Функцията на музея няма да бъде само привличането на екскурзианти, а и обучение на млади египтяни за културните им корени и историч

Показват автентични български носии в Карлово

10 July 2018 08:41

В Карлово беше открита уникална изложба на автентични български народни носии и накити от различни краища на България. Те са от личната колекция на д-р Ваня Велкова, която бе обявена за българка на годината през 2016 г. Изложбата се посвещава на Апостола на българската свобода и на всички алпинисти, в това число и на първия български алпинист изкачил Еверест - Христо Проданов.

Икони от Несебър бяха изложени в Третяковската галерия

04 July 2018 14:05

Четири уникални икони от Несебър вече привличат на вниманието на жителите и гостите на Москва в един от най-големите музеи в света - Третяковската галерия, съобщиха организаторите.

Медицинска апаратура и вещи разказват за историята на русенското здравеопазване

03 July 2018 07:40

Изложба на документи, медицинска апаратура и пособия на русенската болница подредиха в историческия музей в Русе. Най-старите експонати са от края на XIX век. А най-новите от 70-те години на миналия, като някои от тях все още работят. Дарението е на Маргарита Йолова и д-р Никола Събев.

НИМ с изложба на християнско изкуство в Третяковската галерия в Москва

29 June 2018 21:19

Националният исторически музей с изложба в световноизвестната Третяковска галерия в Москва. Шедьоврите на християнското изкуство от България ще бъдат на разположение на жителите и гостите на руската столица от днес до втори септември.Подробности от нашите пратеници в Русия - Валерия Видева и оператора Николай Балкански.

Ципрас поиска от Британския музей да върне на Гърция мраморите от Партенона

27 June 2018 10:39

Гърция си иска обратно мраморните фризове от Партенона, които се намират в Британския музей. Това заяви в Лондон гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, предаде Ройтерс.

Преславското златно съкровище ще гостува на Лувъра

26 June 2018 10:56

България ще представи в Лувъра изложба "Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България". Изложбата ще бъде открита официално в Париж на 30 юни 2018 г., в зала 6 на крило "Ришельо", съобщават от Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на Първото българско царство и в нея участват 45 експоната от Археологическия музей "Велики Преслав", Националния исторически музей (НИМ) и от Националния археологически институт с музей при

Посещенията в музеите през 2017 г. намаляват спрямо 2016 г.

22 May 2018 12:02

Към 31 декември 2017 г. в страната функционират 191 музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство, като по тематичен обхват 93 от тях са общи, а 98 - специализирани (вкл. художествени галерии). Това показвата данните на Националния статистически институт (НСИ). През 2017 г. движимите културни ценности, формиращи Националния музеен фонд, са 7 406 000 фондови единици и в сравнение с 2016 г. техният брой се увеличава с 46 000 (0.6%). Цифровизирани са 343 000 фондови единици, което е

Исторически личности посрещаха гостите в Нощта на музеите в Ботевград

21 May 2018 16:15

Райна Княгиня, Румена войвода, български офицер, преводачка от немски език в щаба на българската армия по време на Втората световна война и други. Те посрещаха посетителите в Нощта на музеите в Ботевград. В ролите влязоха актьори от Младежкия театър „Карнавал”, а костюмите и оръжията са предоставени от Историческия музей. Присъствието им създаде неповторима артистична атмосфера, но по думите на Гергана Динкова, която тази вечер бе Райна Княгиня, „музеят просто оживя”.

Лом отбеляза с богата програма Деня на музеите и галериите

21 May 2018 14:30

Уникални географски карти с Лом от архивите на библиотеките в Оксфорд, Париж, Мюнхен и Ватикана, „Вечер на филмовата музика“, рецитации на стихове от деца, изпълнения на Формацията за шлагерни песни „Екатерина Ванкова“, снимки за спомен, това бяха акцентите в „Нощта на музеите“. Историческият музей представи изложба от средновековни карти на Европа, в които присъстват българските земи и Лом, представен като крепост и пристанище на Дунав. Колекцията предлага 27 копия на картографски изработки и документи, съобщиха от общинската пресслужба.