България

11 април 2018 11:20

Хиляди хора с увреждания излязоха на протест срещу реформата в ТЕЛК (ВИДЕО)

Хиляди хора с увреждания от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа в системата на ТЕЛК, въпреки че вчера (10 април) здравният министър Кирил Ананиев обяви, че промените за медицинската екс...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Онлайн обучение по предприемачество ще улеснява и хора с увреждания

20 August 2018 15:17

През януари 2019 г. ще заработи интерактивната платформа по предприемачество "Успех за всеки". Тя ще предложи безплатно онлайн обучение на всеки, който е мотивиран да научи кои са стъпките за стартиране на успешен бизнес. Проектът е по програма "Еразъм +" и е финансиран от Европейската комисия, а партньори за изпълнението му са осем европейски организации от три държави - Франция, Латвия, България.Преди същинската част кандидатите ще могат да си направят самооценка чрез специално...

Все повече хора с увреждания си намират работа чрез бюрата по труда

19 August 2018 20:34

През последните 2 години броят им се е увеличил с повече от 50 %. За "По света и у нас" от Агенцията по заетостта съобщиха, че от началото на 2018 г. са наети около 5000 души. Повечето от тях не работят по програми за субсидирана заетост.

Новите правила за ТЕЛК може да оставят до 200 000 души без инвалидна пенсия

18 August 2018 20:12

Между 150 и 200 000 души с увреждания може да загубят инвалидните пенсии и социалната подкрепа, която получават. Това е прогноза на председателя на сдружението на лекарите от ТЕЛК - София. Повод за нея са новите правила за оценка на трайно намалена работоспособност, които се прилагат от началото на месеца.

Ангелкова обеща промени в закона, с които да се осигури достъпна среда за хора с увреждания

17 August 2018 19:49

Поемам ангажимент в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) да добавим промяна, която да даде дефиниция на това какво е достъпна среда на морския плаж за хората с увреждания и осигуряването й да бъде отговорност за стопаните на плажовете. Това ще стане и чрез групирането на плажовете. Не спираме да се срещаме с представители на организации на хора с намалена подвижност и искам специално да им благодаря за съдействието. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова

Нов разрив на финалната среща в МС за Закона за хората с увреждания

17 August 2018 18:40

Финалната среща в Министерския съвет отново сблъска интересите на майките на деца с увреждания с тези на национално представените организации на хората с увреждания. Протестиращите майки настояват да се прецизират критериите за представителност и финансиране на организациите. Те от своя страна обвиниха майките и омбудсмана в диктат, който работел в полза само на хората с най-тежки увреждания и заплашиха с протест.

Бисер Петков: До понеделник трябва да имаме нов законопроект за промените в Закона за личната помощ

17 August 2018 11:25

Обмисля се държавната помощ за организациите на хора с увреждания да бъде в две направления, обясни социалният министър

Бойкот и заплахи за контрапротести заради реформата за хората с увреждания

17 August 2018 10:35

Национално представителните организации на хората с увреждания заявиха, че промените се правят под диктат

Поредна среща между властта и хората с увреждания

17 August 2018 09:06

И днес ще има среща между властта и представителите на хората с увреждания. Протестиращите майки и национално представените организации ще разговарят с вицепремиера Томислав Дончев. Преди седмица той обяви, че от януари догодина ще има работещ електронен регистър на хората с увреждания.

Институция за хората с увреждания от 2020 г. предвижда новият проектозакон

16 August 2018 18:20

По-голяма финансова подкрепа от началото на следващата година и нова институция за хората с увреждания от 2020 г. Това предвижда проектът на новия закон за хората с увреждания, по който за пореден път не се стигна до окончателно съгласие. Работната група , която готви текстовете, заседава близо 6 часа, а окончателният вариант се очаква в началото на следващата седмица.

В социалното министерство ще обсъдят законодателството за хората с увреждания

16 August 2018 08:02

Законодателството за хората с увреждания отново ще бъде обсъждано на среща в социалното министерство. Надеждата е този кръг от разговори да е финален и страните да се споразумеят окончателно по текстовете.