Християнство

15 април 2018 08:18

Игумените на светогорските манастири Ксенофонт и Пандократор посетиха София

На 14 април, Светла събота, Негово Високопреподобие архимандрит Алексий, игумен на светогорския манастир Ксенофонт, Негово Високопреподобие архимандрит Гавриил, игумен на светогорския манастир Пандократор, заедно със сестри монахини и послушнички от ...

източник: www.bg-patriarshia.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Осветиха наново средновековна църква в село Върбово

23 April 2018 07:30

В село Върбово край Белоградчик осветиха наново средновековна църква. Храмът „Свети Йоан Кръстител" е един от най-старите във видинската епархията. Десетки години в него не е имало служба. За възстановяването му се сплотили преди три години.

Единствената скална църква в Югозападна България се намира в община Петрич

19 April 2018 14:05

Единствената скална църква „Св. Панталеймон” в Югозападна България се намира в община Петрич. За нея сведения съществуват още от Средновековието, но поради безстопанственост мястото е почти разрушено. През 2015 година жители на селата Левуново и Генерал Тодоров се обединяват и я възстановяват.

Стотици миряни се събраха на Томина неделя в манастира Седемте престола

15 April 2018 17:00

Стотици миряни от района на Искърското дефиле и от различни краища на България се събраха на Томина неделя в Осеновлашкия манастир "Рождество Богородично", известен като "Седемте престола", за да се поздравят с пасхалната радост и да отбележат заедно големия християнски празник. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, празнична литургия в старинната обител отслужи архимандрит Василий - протосингел на Софийската света епархия, в съслужение със свещеници от епархията.

Официално бе открит за посетители реставрираният манастир "Свети Пророк Илия"

13 April 2018 15:10

На 13 април официално бе открит обновеният манастир "Свети Пророк Илия", дейностите по който се реализираха по проект № 11/07/6/0/00024 „Ремонт, реставрация, вертикална планировка и подобряване на околното пространство на манастир „Свети пророк Илия“, гр. Тетевен“. Главната цел бе повишаване качеството на живот и запазване на културната идентичност и традиции в селските райони. Общата стойност на проекта е 643 974,33 лв., от които 547 378,18 лв.

Габровското село Кметовци второ десетилетие е без църква

09 April 2018 09:10

Жителите на габровското село Кметовци вече второ десетилетие посрещат всеки християнски празник без богослужения и църковни камбани, тъй като единственият храм там е сринат до основи. Хората многократно са правили опити със собствени средства и труд да възстановят църквата “Свето Сретение Господне", но парите не стигат.

Стотици миряни останаха до края на службата за Възкресение Христово в Рилския манастир

08 April 2018 17:15

Стотици миряни останаха до края на службата за Възкресение Христово в Рилския манастир тази нощ. Това се случва за първи път от години, хората са останали до 3 часа сутринта, съобщи архимандрит Калистрат. Затова службата за така нареченото Второ Възкресение ще започне днес по-късно в 17 часа. От сутринта стотици влязоха да запалят свещ в централния манастирски храм с молитва и пожелание за здраве. Някои са в Рилския манастир от два, три дни с нощуване: "Нощувахме, две нощи. Всичко беше п

Пасха Христова в Бачковската обител на Пресвета Богородица

08 April 2018 12:55

Повече от две хиляди години всяка година посрещаме Пасхата Христова и не се насища християнското сърце на радостта изпълваща го от това най-чудодейно събитие в човешката история! Въплътилият се от Духа, Син Божий, приел смъртта на кръста в човешки облик и страдание и...

Поклонническият туризъм става все по-популярен

06 April 2018 20:50

Стотици вярващи ще посрещнат Възкресение Христово в църквите и манастирите в цялата страна. Някои от по-големите храмове предлагат и места за настаняване, поради което и все повече са последователите на поклонническия туризъм. Не са малко онези, които пропътуват десетки километри, за да се докоснат до чудотворни икони и целебни извори, споделят монаси от манастирите край Асеновград.

​Куполът на катедралния храм във Варна се нуждае от спешен ремонт

06 April 2018 12:27

Куполът на катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна се нуждае от спешен ремонт, защото има опасност течовете да повредят стенописите. Изчисленията показват, че са необходими половин милион лева. Част от сумата вече е осигурена, но се разчита и на помощта на миряните.

Храмът в пловдивското село Чехларе тъне в разруха

06 April 2018 09:18

160 години след построяването си църквата в пловдивското село Чехларе тъне в разруха. Местните хора от десетилетия търсят начини да възстановят храма, но вече са загубили вяра, че това ще се случи.Надяват се поне да им бъде разрешено да изградят параклис.