Култура

16 април 2018 08:15

Без Нощ на музеите в Пловдив

Нощ на музеите и галериите в Пловдив тази година няма да има. Традиционното септемврийско събитие, организирано от фондация "Отворени изкуства", е най-мащабният пловдивски културен фестивал и далеч надхвърля по концепция и емоции софийския и другите ...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

Ценни икони се нуждаят от дарители за спешна реставрация

21 November 2018 12:48

Бургаският музей приканва родолюбиви българи да помогнат за реставрацията на ценни възрожденски икони. Те са част от колекцията на Историческата експозиция към РИМ-Бургас. Иконите са дарение и са признати за произведения на изкуството. Постъпват в музея през 1995 и 1998 г. след акция на бургаската полиция. Тогава иконите са консервирани, но за да върнат блясъка си и станат достояние на бургаската общественост, трябва да бъдат напълно реставрирани. Десет са иконите от фонда на Историческия музе

Историческият музей в Русе напомня за 100 артефакта от героичното време

20 November 2018 11:04

Регионалният исторически музей в Русе представя на 21 ноември от 18 часа  книгата „100 артефакта от героичното време“. Тя онагледява епохата на българското национално Възраждане чрез експонати, съхранени в музеите. Антропологическият принцип е водещ в представянето, защото създава естествен контекст на действията на персонажите от историята. Този подход дава възможност в печатното произведение да попаднат не само оръжия, но и множество предмети на ежедневието, религи

Деца от Кюстендил ще се учат да шият цървули в знак на почит към български войници

14 November 2018 16:05

Регионалният исторически музей в Кюстендил ежемесечно организира работилница за деца, на различни тематики. Утре започва ноемврийското издание на тема “Изработка на цървули“, което ще продължи до 17-ти ноември. Тематиката на занятията е свързана с първата война, в която България е въвлечена след своето освобождение и която тя печели като самостоятелна нация. Това е Сръбско-българската от 1885 г. война, следваща акта на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. К

Изложба "100 години от края на Първата световна война" откриват днес във Враца

12 November 2018 13:00

От 12 ноември до 2 декември в малката зала на Художествена галерия “Иван Фунев" към Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца жителите и гостите на града ще имат възможност да видят изложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война. Експозицията включва материали на РИМ - Враца, Националния военноисторически музей - София и Историческия музей - Тутракан.

Малкият човек в Голямата война - обикновеният българин и Първата световна война

05 November 2018 13:11

„Малкият човек в Голямата война“. Така се нарича изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ), която ще бъде открита на 8 ноември (четвъртък), от 18:00 часа в Българския културен институт в полската столица Варшава. Тя е част от Националния план за отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война и получи най-голямата награда на Министерство на културата за атрактивен и оригинален проект за самостоятелна изложба на тазгодишното издание на Панаира на музейните изложби. С богатство от въздействащи фотографии, звукови ефекти, лични свидетелства и емблематични експонати световният конфликт е представен през очите на обикновения човек — през неговите чувства и емоции, през начина, по който войната променя живота му и слага печат върху съдбата му. Изложбата интерпретира темите за националното обединение, разрушенията, ужаса на смъртта и краха на моралните ценности през призмата на многопластовите емоции и общочовешката проблематика. Бомбардирайки сетивата, експозицията създава отделни зони на емоционален заряд, в които посетителят преживява войната не като страничен наблюдател, а като реален участник в събитията отпреди 100 години.

Безплатни посещения за деца и бащи в Историческия музей в Благоевград

05 November 2018 06:08

Деца и бащи могат да посетят безплатно Историческия музей в Благоевград по повод Седмицата на бащата. Инициативата се организира за четвърта поредна година. От днес до 9 ноември музейните експозиции могат да се разгледат безплатно от децата и техните татковци. Седмицата е част от Националната кампания "Да бъдеш Баща", която подкрепя равнопоставеното участие на мъжете в живота на децата.

Ценни експонати са откраднати от Музея на бойната слава в Ямбол

17 October 2018 23:15

Сигналът за взломната кражба е подаден тази сутрин. Образувано е досъдебно производство.

В музея показват умението на врачанката от преди векове да създава везани носии

02 October 2018 10:10

„Така се носят жените в България, че ти се ще да помислиш, че някоя Хекуба или Клитемнестра излизат на сцената”- Бузбек Тава е написал преди почти пет века фламандският пътешественик, дипломат, писател и енциклопедист Йожен Гислен де Бусбек, преминаващ през нашите земи и впечатлен от великолепието на националната носия и красота на българката. В Регионалният исторически музей на Враца преди дни беше открита изложбата „Везбена орнаментика от врачанско”, която показва съвършенството на уменията на жените от преди стотици години, да създават уникалните се премени. Експозицията беше открита от Недка Димитрова, завеждащ отдел „Етнография” в РИМ- Враца.

Скъпоценните икони на Несебър се завърнаха в Археологическия музей

21 September 2018 12:34

Четирите икони, които гостуваха на Третяковската галерия в Москва като част от изложбата "Шедьоври на българското църковно изкуство", се завърнаха в иконната зала на археологическия музей на Несебър, съобщи пресцентърът на общината. Шедьоврите вече са по местата си и гостите и гражданите на града отново могат да им се възхитят.

Свободен достъп до музеите в община Видин от 21 до 23 септември

20 September 2018 13:40

С тази инициатива Община Видин се присъединява към Европейските дни на наследството, които се организират съвместно от Съвета на Европа и Европейската комисия. В периода от 21 до 23 септември ще бъдат отворени за посетители вратите на средновековната крепост “Баба Вида” и музей „Конака”, от 9:30 ч. до 17:00 ч, съобщават от Общинската администрация в крайдунавския град.