Образование и семейство

15 април 2018 18:49

Децата стават все по-раздразнителни и не знаят как да изразят гнева си адекватно

Гневът е емоция, предизвикваща агресията при децата. Това каза психологът Ангелина Меранзова пред "Фокус". „Тази емоция си има действие. Агресията е гняв, който е изразен навън. Тя е считана за нещо лошо, което трябва да се предотврати, особено...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Деца борят агресията с екстремни спортове

15 July 2018 22:30

Чрез екстремни спортове деца от Велико Търново ще се учат да преодоляват агресията. Проектът, финансиран от Министерството на младежта и спорта се реализира от спортния клуб "Сикс спортс", в партньорство с община Велико Търново, съобщи в пресклуба на БТА в областния град Георги Недев, председател на клуба. В начинанието могат да участват над 250 души от 15 до 29 години, както и 25 младежи в неравностойно положение. Те ще се запознаят с принципите на муай-тай /тайландски бокс/, известен още като изкуството на осемте крайника. Участниците ще бъдат екипирани и ще тренират на открито, уточни Димитър Марков, републикански шампион в дисциплината и ръководител на великотърновския клуб "Чан-на", под чието ръководство ще се състоят тренировките. Предвидени са мини състезания по мотокрос и ендуро, за които също е осигурена цялостна екипировка на участниците, посочиха организаторите. Заниманията, които включват и каране на велосипеди и ролери, ще се състоят между 17 и 19 юли в парк "Дружба", и на 4 и 28 август в градовете Дебелец и Килифарево. Цялата програма е публикувана във фейсбук страницата на клуба, посочи Недев. В рамките на проекта ще бъде заснет и филм. Идеята е да се покаже как спортът понижава степента на агресията и учи на дисциплина и уважение, отбеляза Биляна Първанова, координатор на проекта и дългогодишен състезател по хандбал. Другата цел е децата да излязат от социалните мрежи и да осъществят реални социални контакти на открито, посочи тя. Осигуреното финансиране е в размер на 35 хиляди лева, а срокът за изпълнение е пет месеца.

Спортен празник „Аз и Ти – срещу насилието” в Стара Загора

27 April 2018 07:06

На 28 април от 10 часа в Новия парк „Артилерийски” започва Спортният празник „Аз и Ти – срещу насилието”, организиран от 2 ОУ „П.Р.Славейков” и Зонта Клуб-...

Гимназия в Кюстендил прави анкетна карта за борба с насилието в училище

24 April 2018 07:30

Анкетни карти са част от мерките за борба с агресията и насилието, които имат положителен ефект вече няколко години в Природо-математическата гимназия в Кюстендил. Учениците от горните класове попълват два пъти годишно специалния въпросник. По този начин освен обичайните срещи с учители, родителите се информират какво се случва в училище и дали детето им се чувства добре.Вижте репортажа на Ангелина Дочева.

Народни танци и музика срещу стреса и агресията в училище

17 April 2018 06:47

С хора и музика борят стреса и агресията в училището в симитлийското село Долно Осеново. Вместо да стоят в класните стаи, в голямото междучасие всички ученици танцуват на двора.

Прокурори и ученици излязоха заедно на футболния терен

20 March 2018 09:35

Прокурори и ученици излязоха заедно на футболния терен. Събра ги инициативата на Окръжната прокуратура Шумен "Заедно можем". Тя е един възможен път за справяне с противообществените прояви на подрастващите без назидателен тон, а с игра. Магистратите показаха, че срещите с тях могат да бъдат и извън съдебната зала.

Какви мерки взе ръководство на 119-о училище в София срещу агресията?

12 March 2018 08:52

Вече месец пощенска кутия събира сигналите за агресия в столичното 119-о училище. На нея пише: "Ако се притесняваш да говориш, напиши го!". В пряко включване от там дискутирахме темата за насилието и агресията сред учениците. Какви мерки взе училищното ръководство, за да предотврати насилието и какви са резултатите - оряна Черганова ни среща с директора Диян Стаматов и с психолога Мария Михайлова. Според Стаматов, ефект има като за седмица в кутията се пускат около 20 сигнала. В училище вече има табло и за добрите дела на учениците с цел да се поощряват към добро поведение и човечност.

Детски психолози препоръчват карaте срещу агресията при подрастващите

25 February 2018 09:00

Като превенция на агресията сред подрастващите все повече детски психолози съветват децата да прекарват повече време в залите вместо пред компютъра. Източните бойни изкуства са един от подходящите спортове, които дават възможност на децата не само да изразходват енергия, но и да се учат на толерантност.

Нападение пред дискотека прати ученик в реанимация

21 February 2018 15:41

Пострадалият младеж се нуждае от кръв нулева отрицателна

Психолозите говорят: как да разпознаем, ако децата са станали жертва на насилие?

11 February 2018 08:31

Промяна в поведението и обичайните навици на децата. Това са двата най-сигурни признака, които родителите могат да разпознаят, ако на отрочетата им се случва нещо нередно, за което не споделят, твърдят психолозите. Какви още са признаците, които могат да насочат вниманието на родителите към това, че децата им са се превърнали в жертва на насилие, вижте съветите на психолозите в репортажа на Тереза Ставрева и оператора Борис Сотиров.

Протести срещу агресията в учебни заведения ще има през целия февруари

10 February 2018 18:00

Целият месец февруари ще бъде под серията от протести „Не на насилието в детски градини и училища“. Това каза Васил Николов – председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система и организатор на протестите „Не на насилието в детски градини и училища“, предаде "Фокус". „Утре имаме още 3 протеста – във Варна, Плевен и Пазарджик. Във Варна и Пазарджик са от 11.30 часа, а в Пле