Образование и семейство

16 април 2018 10:46

Вълчев: Няма да има недостиг на места за първокласници в София

Като цяло няма да има недостиг на ниво София-град и Столична община. Всяко дете ще може да бъде записано, но може би не по първо желание. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев за приема на първокласници в София, който започв...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Министър Вълчев: МОН има основна задача да върне отпадналите деца в клас

20 September 2018 14:34

Обхващане на отпадналите деца от образователната система е основната задача на образователното министерство. Това заяви в Ямбол министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. За работа с уязвимите групи в Ямболска област са предоставени допълнително 1 милион лева.

7 първолаци в Бобовдолския затвор

19 September 2018 22:24

Със 7 първолаци стартира учебната година в училище СОУ „Д-р Петър Берон“ към Бобовдолския затвор. Най-вероятно бройката ще се увеличи, тъй като има още 3-4 лишени от свобода, които са заявили желание да се образоват, но към настоящия момент се проучват, обявиха от школото. „Похвално е, че с всяка изминала година все повече затворници решават да учат. Изискването е те да нямат завършен съответния клас преди да започне изтърпяването на присъдата. Има някои, които се записват само, за да намалят присъдата си, други обаче приемат обучението присърце“, обявиха от учебното заведение към затвора. Учениците в раирани дрехи са близо 100, но през тази година няма да има паралелка в 12-и клас. Не са малко и лишените от свобода, които изявяват желание да се учат на занаят в разкритите две професионални паралелки - " Помощник в строителството" за учениците от VIII и IX и „Монтажник на вътрешни ВиК мрежи“ - IX- XII клас. „Голяма част от затворниците искат да се научат на занаят, за да могат да се реализират на пазара на труда след изтърпяване на присъдата“, коментираха преподаватели от училището. СОУ "Д-р Петър Берон" отвори врати преди 5 години и с всяка изминала се радва на все повече ученици. Школото разполага с пет класни стаи и учителски кабинет, като за първи път през 2013 г. посреща 49 лишени от свобода. „Всеки от нас е приел предизвикателството да работи така, че да намери път към ученика и заедно, стъпка по стъпка да постигнем успех. Ето от откриването на училището, учениците му са двойно повече, което не е малък успех“, обявиха още преподаватели от учебното заведение.

Министър Красимир Вълчев: С около 3000 по-малко са първокласниците тази година

17 September 2018 08:06

60 хиляди първокласници се очаква днес да тръгнат на училище за първи път. Заради демографската криза, те ще бъдат с около 3 хиляди по- малко от миналата година. Това каза в интервю за Сутрешния блок на БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Колко ученици и учители са на училище от днес, ще продължат ли да се ремонтират училища и по време на учебната година, ще има ли електронни дневници и таблети, колко ще станат учителските заплати- вижте интервюто на Елиана Димитрова и Мария Балканска с министър Красимир Вълчев.

Повече първокласници ще посрещне през новата учебна година Поморие

12 September 2018 11:39

Повече първокласници ще посрещне през новата учебна година Поморие. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на града Иван Алексиев по повод предстоящата учебна година. Той обясни, че учениците в първи клас миналата година са били 220, а тази година се очаква да бъдат 252. Кметът на Поморие коментира и ремонтните дейности на училищата в града, като каза, че има довършителни работи само в ОУ „Христо Ботев&ldq

130 първолаци в община Мездра ще прекрачат за първи път прага на училището

12 September 2018 10:10

В навечерието на новата учебна година петте училища в община Мездра ще отворят врати на 17 септември. Всяка година средата на септември се превръща в незабравим ден за родителите и първолаците. По традиция с най-голям трепет и нетърпение първият учебен ден е очакван от малките първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на училището. Тази година в община Мездра 130 първокласници ще изпълнят с глъч класните стаи. В трите градски училища ще влязат общо 105 деца, а в Зверино и Моравица – 25.

МОН въвежда нова информационна система за пазара на педагогически кадри

10 September 2018 20:13

На среща с директори на училища и детски градини в Кюстендил образователният министър Красимир Вълчев заяви, че предстои да заработи нова информационна система за търсенето и предлагането на педагогическите кадри.

Красимир Вълчев отива на посещение в Кюстендил

10 September 2018 06:35

На 10 септември 2018 г. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще бъде на посещение в Кюстендил. Това съобщиха от пресцентъра Ведомството. Министърът ще участва в регионално съвещание с представители на местните общини, директори на училища и детски градини и с представители на национално представителните синдикални организации. Изявления се предвиждат в 13:30 часа, когато министърът ще бъде гост в Детска градина "Мечта". Освен нея, той ще посети още IV ОУ "Иван В

Министър Вълчев обсъди с учители мерки срещу ранното отпадане на деца от училище

07 September 2018 20:26

Дни преди началото на учебната година експерти на министерството на образованието започнаха серия от срещи с педагози от населените места, където много деца не посещават училище и детска градина. Министър Красимир Вълчев днес беше на посещение в Раковски, за да обсъди с директори и учители изпълнението на механизма за противодействие на ранното отпадане от образователните центрове.

Вълчев: Недостигът на учители ще се задълбочава

05 September 2018 11:48

Недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. „Очакваме най-голям недостиг в системата на образованието след 10 години. Тази година първоначалните ни данни и информация показват, че ще бъдат обезпечени всички учителски позиции, но имаме недостиг по някои дисциплини. Някои позиции ще бъдат обезпечени с т.нар. неправоспособни учители, които нямат учителска правоспособност. Другаде ще се съчетават предмет

С пъстра фиеста завърши Лятното училище за бъдещи първолаци във Враца (снимки)

01 September 2018 14:50

Повече от 60 деца - възпитаници на Лятно училище 1, 2 и 3, се събраха в празнично украсения двор на Общостния център за деца и семейства, за да участват в пъстра фиеста. Поводът за тържеството беше закриването на едномесечните занимания с бъдещи първокласници в "Лятно училище 3" - втора група. В рамките на програмата децата представиха художествено-музикална програма и показаха своите спортни умения в подготвените забавни игри.