Свят

16 април 2018 16:33

Ново напрежение между Анкара и Атина заради остров

Двете страни си отправиха взаимни обвинения в провокация...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Гръцки военни остават в турски затвор

17 July 2018 19:20

Турски съд разпореди оставането в ареста на двама гръцки военнослужещи, които прекосиха нелегално границата на страната преди 4 месеца, съобщи CNN Turk. Гръцките власти твърдят, че техните военни са преминали на турска територия случайно. След това те са се загубили, заради лоши атмосферни условия. Анкара разпореди техния арест и повдигането на обвинения за незаконно влизане на нейна територия и шпионаж. Изслушването на военните се е състояло в съд в Одрин, където магистратите са отхвърлили искането на военните да бъдат освободени. Срещу тях все още няма повдигнати обвинения. Турция вече предложи да размени военните срещу избягалите турски войници в Гърция след опита за преврат в страната. Решението беше взето след среща между гръцкия премиер Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Ердоган. На нея двамата се съгласиха да успокоят ситуацията в Егейско море. Очакват се още разговори по темата.

Гърция и Турция имат съгласие за намаляване на напрежението в Егейско море

13 July 2018 06:30

Гърция и Турция постигнаха споразумение за намаляване на напрежението в района на Егейско море, съобщи министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Гръцкият премиер е провел разговор с турския президент Реджеп Таип Ердоган в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел, уточнява БГНЕС. "Обърнах внимание на турския президент на увеличаването броя на турските нарушения на гръцкото въздушно пространство в Егейско море. Съгласихме се да фокусираме усилията си по посока намаляване на на

Ципрас: Ердоган е непредвидим

28 June 2018 17:14

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас бе попитан дали има доверие на турския президент Реджеп Ердоган – дни след убедителната му победа на предсрочните избори, предаде „Блумбърг“. Ципрас заяви, че няма еднозначен отговор на този въпрос. „Няма отговор на този въпрос с една дума. Ердоган е важен политически характер с огромен опит. Той е обаче непредвидим“, каза гръцкият премиер. Ципрас добави, че Гърция – като съсед на Турция – е изправена пред много „непредвидими ситуации“. Ципрас е повдигнал въпроса за двамата гръцки войници по време на последния си телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган. След опита за военен преврат в Турция през 2016 година отношенията между двете съседни страни се влошиха. В Гърция избягаха турски войници, които поискаха убежище. Атина отказа да ги върне обратно на Анкара. Провокации между двете държави има и в Егейско море.

Турция: Дори птиците не могат да летят без разрешението ни

15 June 2018 12:50

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изказване, което налива огън във влошените дипломатически отношения между Турция и Гърция, предаде гръцкото издание „Екатимерини“. Първият турски дипломат заяви, че дори птица не може да прелети над Егейско море, ако не е поискала разрешение от Анкара. През последните месеци се увеличи напрежението между двете съседни страни заради спорни острови в Егейско море. Двете страни дори бяха на прага на война. Чавушоглу е категоричен, че Турция няма да прави отстъпки в Егейско море и в скоро време ще започне свои проучвания и замервания „около“ Кипър. През последните седмици турски изтребители на няколко пъти нарушиха въздушното пространство на Гърция, което вбеси гръцките власти. В началото на месец април гръцкият министър на отбраната Панос Каменос дори нарече Турция, която е съюзник в НАТО, „враг“. След опита за военен преврат в Турция през 2016 година на гръцка земя избягаха осем турски войници, които Атина отказва да предаде обратно на Анкара. Турският президент Реджеп Ердоган се изказа остро за съседите си и обвини съда в политически мотивирано решение.

Турски бойни самолети пак нахлуха в Гърция

08 June 2018 21:03

Турските изтребители са били засечени и пресрещнати от гръцки изтребители

Ескалация: Турция обяви бойна готовност в Егейско море

07 June 2018 17:40

Турските фрегати патрулират в непрекъснат режим в Егейско море, заповед за бойна готовност е спусната и до подводниците

Турция отмени обратното приемане на мигранти от Гърция

07 June 2018 17:14

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му отменя споразумението с Гърция за обратно приемане на мигранти в отговор на решението на съда в съседната страна да освободи осмината бивши турски военни, които избягаха в Гърция ден след опита за преврат в Турция от юли 2016 г., предава . На въпрос дали Анкара обмисля санкции срещу Гърция след освобождаването на осмината войници, Чавушоглу определи решението на като „неприемливо“. „Гърция е под невер

За половин час 4 турски изтребителя прелетяха над Гърция

05 June 2018 16:15

В рамките на половин час четири турски бойни изтребителя са нарушили седем пъти въздушното пространство на съседка Гърция, предаде „Екатимерини“, позовавайки се на гръцкото министерство на отбраната. Формация от четири турски Ф-16 са навлезли в зоната за полетно идентифициране на Атина около 10:35 часа тази сутрин и са се разделили на две двойки. Турските бойни самолети са извършили няколко последователни нарушения на въздушното пространство, а последният турски изтребител е напуснал в 11:03 часа. Това е поредният подобен инцидент между двете съседни страни. Напрежението между Атина и Анкара се увеличи значително след опита за военен преврат на турска земя през 2016 година. В Гърция избягаха осем турски войници, искащи закрила, които гръцкият съд отказа да екстрадира обратно в Турция. Турските власти от своя страна задържаха гръцки граничари, преминали по погрешка на турска земя.

Гърция и Турция отново на нож

05 June 2018 09:41

Като неуместни и недопустими окачестви гръцкият външен министър Никос Кодзиас изявленията на турски правителствен представител във връзка с освобождаването на задържаните турски военни, които избягаха в Гърция след опита за преврат през юни 2016 г. Кодзиас отговори на турските обвинения в понеделник вечер в интервю по гръцката телевизия ЕРТ1, цитирано от агенция АНА-МПА. Гръцки съд освободи и последните четирима от осемте военни поради изтичане на осемнайсетмесечния срок, позволен от закона за задържането им. Макар че вече са формално свободни, турските военни остават в специална сграда, строго охранявана от гръцката полиция. Според агенцията турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг е заявил, че Гърция "подкрепя и подпомага превратаджиите от организацията на Фетхуллах Гюлен". Боздаг е заявил, че някои изявления на гръцкия премиер след преврата са създали определена положителна нагласа, че задържаните ще бъдат предадени и Турция е смятала, че Алексис Ципрас ще удържи на думата си. Турският вицепремиер също така вижда политически елемент в съдебното решение. Боздаг, цитиран от АНА-МПА, е казал още: "Каквото и да направят, наш дълг е да открием военните от организацията на Гюлен, да ги опаковаме и да ги доведем в Турция. Където и да отидат". В интервюто си гръцкият външен министър Кодзиас отговаря, че единствен ангажимент на премиера е да осигури функционирането на правовата държава в Гърция. "За съжаление установявам, че част от турските политици не може да разбере връзката между политиката и правовата държава", казва Кодзиас. "Турция нито може да дойде да вземе някого от тук, нито има право, нито ще й го позволим", заяви Кодзиас в отговор на намека на Боздаг, че Анкара може да отвлече осемте военни от Гърция. Според гръцкия външен министър изявленията на Боздаг са направени "под влияние на предизборната им борба".

Турски изтребители летят над Гърция

24 May 2018 11:46

Напрежението в Егейско море се отново се повиши. Атина обяви, че турски военни самолети са нарушили 28 пъти въздушното пространство на страната за последното денонощие. От Генералния щаб на гръцките въоръжени сили обявиха, че става дума за осем турски изтребители Ф-16, както и за и осем бойни хеликоптера, пишат гръцките медии. Подобни инциденти не са рядко между двете съседни страни, между които напрежението остава високо. След опита за военен преврат през 2016 година осем турски войници избягаха в Гърция, а гръцкият съд отказа искането на Турция да ги екстрадира обратно. В началото на месец април гръцкият министър на обраната Панос Каменос дори нарече Турция „враг“. Турция и Гърция са съюзници в НАТО. Между тях обаче тлее напрежение заради спорни острови и териториални претенции.