Свят

16 април 2018 16:32

Бунт в щатски затвор, 7 души са убити

Седем затворници са убити и 17 са ранени при безредици в затвора Lee Correctional в щата Южна Каролина...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

ООН призова Русия: Спрете мъченията в затворите

11 August 2018 13:42

ООН призова Русия да прекрати изтезанията над затворници и да подведе под отговорност виновните за извършване на такива деяния. Призивът идва, след като в някои медии се появиха кадри, на които е заснето как надзиратели пребиват затворник. Русия ще трябва в рамките на година да докладва какви наказания са наложени на тези надзиратели, се казва в изявление на Комитета на ООН срещу изтезанията, публикувано в петък в Женева. Посочва се също, че трябва да се вземат мерки срещу лицата, които са се опитали да попречат на публикуването на видеозаписа. Въпреки многобройните достоверни свидетелства за изтезания в руските затвори, до разследване се стига само в изключителни ситуации. Същевременно на мъчителите се налагат само леки наказания, подчерта на пресконференция представителят на комитета Клод Елер, цитиран от DW.

Заловиха българин, избягал от френски затвор

31 July 2018 22:21

Нашенецът и черногорец пробили тавана на килията си

Осъдиха руски полицаи, изтезавали затворници

27 July 2018 18:25

Военен съд в Южна Русия осъди шестима полицаи на до 10 години затвор, а друг униформен получи условна присъда за няколко случая на изтезания на заподозрени, включително и такъв, при който 50-годишен мъж е починал. Повечето от осъдените полицаи са работили в център за борба с екстремизма в Ингушетия, Севернокавказкия федерален окръг. Ислямският екстремизъм се активизира в района след разпадането на Съветския съюз, пише ABC News. Агенция „Интерфакс“ съобщи, че делата включват побой над мъж и съпругата му по време на разпит за банков обир, извършен през 2016 година. Мъжът е умрял от задушаване (асфикция). Присъдите са издадени на фона на широкото обществено възмущение, след като миналата седмица излезе видеоклип със затворник, който е бил изтезаван в затвор в централната част на Русия.

4000 затворници умират годишно в Русия

25 July 2018 23:22

Експерти на ООН по човешките права призоваха руските представители да бъдат разследвани предполагаемите случаи на масови изтезания в сибирски трудови лагери, сред които побоища, електрошокове и заравяния в снега, предаде Ройтерс. Руският зам.-министър на правосъдието Михаил Галперин, който оглавява делегацията на страната си на слушане в Комисията на ООН срещу мъченията в Женева, заяви, че използването на сила в затворите е регламентирано чрез строги правила. „При всеки случай на нараняване на задържан и особено на смърт в резултат на физическо насилие, на специални мерки или на използване на огнестрелно оръжие  прокурорът бива информиран в еднодневен срок с приложена документация“, каза той. Галперин обаче не съобщи подробности за разследвани за мъчения служители в началото на двудневното проучване на Русия. Москва трябва да отговори на подробните въпроси днес. Клип с побой над затворник скандализира руските правозащитници (ВИДЕО 18+) Близо 600 000 души се намират в близо 1000 затвора и центрове за задържания в цяла Русия. От тях всяка година биват регистрирани по 4000 смъртни случая по различни причини. „Това е една от най-високите бройки в страна мленка на Съвета на Европа“, заяви председателят на Комисията Йенс Модвиг. „Няма закон, който да гарантира, че наказанието за изтезание съответства на тежестта на престъплението, - каза той. - Това е по-жалко от факта, че мъченията масово се практикуват.“ Руските власти арестуваха шестима надзиратели на 23 юли. Това стана, след като разпространено в интернет видео показа как 10 надзиратели измъчват и бият затворник. Модвиг заяви, че записът повдига въпроса за безопасността на съдебната система. „Записът е от юни 2017 г. и показва как затворник, идентифициран като Евгений Макаров, е присикнат на маса и е бит непрекъснато по краката и стъпалата.“ Йенс Модвиг попита кой води разследването и кога ще завърши то, както и какво правят властите, за да гарантират сигурността на адвокатката на Макаров, която избяга от страната. Нов скандал в руска колония - този път заради смърт Фелис Геър – американска членка на Комисията, поиска гаранции, че отговорните за побоя над Макаров в затвор в град Ярославъл ще бъдат изправени пред съда. „Как да бъдем сигурни, че те ще бъдат адекватно съдени за мъчения, коато в други случаи като този със Сергей Магнитски всичко свършва с разследване само на нискоразредни чиновници или разследването се води така, че законовият срок изтича, а хората биват наказвани само с административни или дисциплинарни глоби?“, попита Геър. Тя посочи като типичен пример за бездействия случая с адвоката Магнитски, починал в ареста през 2009 г. Твърди се, че той е бил бит и му е била отказана помощ. Ден след разкритията за побой на надзиратели над Евгений Макаров пък стана ясно, че в трудова колония в Брянска област осъден е починал задушен, след като е бил окован с белезници за стол, а лицето му е било омотано с чаршаф.

Най-лошите и най-добрите затвори в света

18 July 2018 12:04

В САЩ например има 698 затворници на всеки 100 000 граждани, в Дания – 61, в Русия – 409, в България – 138

2900 полицаи участват в издирването на избягалия затворник във Франция

02 July 2018 19:54

Във Франция близо 3000 полицаи издирват рецидивиста, който вчера избяга с хеликоптер от затвора. Власти свързват случая с дронове забелязани да летят над затвора преди няколко месеца. Те вероятно са били част от подготовката за вчерашното зрелищното бягство с хеликоптер на опасен престъпник, подозират френските власти. Беглецът е рецидивист, отговорен за смъртта на полицай, в издирването му участват около 2 900 служители на реда.

Рецидивист избяга от френски затвор с хеликоптер

01 July 2018 14:29

Редуан Фаид излежава 25-годишна присъда за редица престъпления

Затворник осакати пазач в Солун

01 June 2018 13:34

Насилие от страна на затворници над служител в затвора „Диавата“ близо до Солун е повод за пореден скандал в Гърция. В изявление Федерацията на затворническите служители заяви, че пазач и офицер са били пребити от чуждестранен затворник преди няколко дни по време на затваряне на килията. Пострадалите са били настанени в болница. В изявлението се казва, че една от жертвите е претърпяла тежки наранявания на лицето и ще претърпи операция. Друг пазач беше заплашен и с нож, се казва в изявлението, предаде вестник „Български новини". „Ние категорично осъждаме този насилствен инцидент и изискваме пълно и бързо разследване на случая“, каза федерацията, като добави, че подобни инциденти са настъпили в миналото в други затвори в страната.

Бягство от затвора по "исландски"

18 April 2018 22:12

Куриозно бягство на затворник в Исландия. Един от най-известните крадци на криптовалута Синдри Стефансон избяга от ареста и напусна страната. Любопитното в случая е, че Стефансон се е качил на самолета, в който е пътувал премиерът на страната.

6000 японски полицаи издирват избягал затворник

17 April 2018 10:44

Японският министър на правосъдието се извини за бягството на "примерен" затворник, който избяга от затвора повече от седмица и в момента го издирват над 6000 полицаи. Става въпрос за 27-годишния Тацума Хирао с присъди за многократни кражби. Случаят влезе във водещите новини в Япония, а телевизионни канали разкриват подробности за преследването.