Свят

16 април 2018 16:32

Бунт в щатски затвор, 7 души са убити

Седем затворници са убити и 17 са ранени при безредици в затвора Lee Correctional в щата Южна Каролина...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Поне 27 души загинали при бунт в Таджикистан

08 November 2018 13:51

Поне 25-има затворници и двама надзиратели са убити при бунт в затвор в Северен Таджикистан, а шестима надзиратели са ранени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Разбунтувалите се затворници били въоръжени с "остри предмети" от работилницата на затвора. В затвора със строг режим в Ходжент, град със 700 000 жители, на 200 км североизточно от столицата, изтърпяват наказания лица с тежки присъди за престъпления като убийство и екстремизъм. В миналото са правени опити за бягство от този затвор. Надзирател и затворник бяха убити там преди две години, когато затворници се опитаха да избягат. Тогава министърът на вътрешните работи каза, че бегълците са искали да се присъединят към джихадистката организация "Ислямска държава", припомня АФП.

Бунт в затвора в Сан Ремо

14 October 2018 14:47

В събота срещу неделя в затвора в Сан Ремо е имало бунт. Над 40 лица, излежаващи присъдите си, са започнали протест срещу условията в затвора, съобщи Микеле Лоренцо, представител на италианската полиция. Причината за негодуванието са отдавна препълнените килии. Първоначално затворниците са протестирали „цивилизовано”, но към 02.00 ч. през нощта са започнали да изхвърлят телевизори, мебели и газови балони към вътрешния двор на затвора. Спешно на място са пристигнали директорът на затвора и неговите заместници. Бунтът е продължил до сутринта. След дълги преговори администрацията е успяла да убеди затворниците да прекратят протеста, а виновните за него са в изолатора. В затвора в Сан Ремо присъди могат да излежават 190 души, но към момента там има 270. По думите на Лоренцо, ситуацията в затвора показва пълната безпомощност на администрацията да се справи с проблема. Според него е необходима намесата на министъра на правосъдието, тъй като подобен проблем има и в другите затвори в тази част на Италия.

Франция помоли Гугъл да премахне снимките на нейни затвори

09 October 2018 16:20

Франция е помолила Гугъл да премахне от интернет снимките на затвори, включително на този, от който тази година известен престъпник избяга с хеликоптер. Министърът на правосъдието Никол Белубе заяви, че е написала писмо до компанията с молба снимките на затвори да бъдат свалени, но от Гугъл все още не са предприели нищо.

Арестуваха престъпник, избягал от затвор във Франция с хеликоптер

03 October 2018 10:47

Френската полиция арестува снощи гангстер, избягал преди малко повече от три месеца по зрелищен начин - с хеликоптер от затвора, съобщи Франс прес. Той беше заловен заедно с още трима души, включително брат му, в град Крей, на север от Париж. Намерени са оръжия при операцията, която по информация на властите е протекла гладко.

Стотици затворници избягаха след труса в Индонезия

29 September 2018 20:56

Стотици затворници избягаха от затвор в Индонезия, съобщи ДПА. В затвора е имало 564 затворници. Близо половината от тях са избягали. Това стана, след като през вчерашния ден страната беше разтърсена от мощно земетресение. Най-засегнат от последвалото цунами беше град Палу. Затворът се е намирал именно в града. Властите не са можели да заловят затворниците, тъй като са били заети да помагат с пострадалите след земетресението. В следствие на труса и цунамито в страната загинаха 384 души. Голяма група от тях са били на плажа, за да посрещнат градския празник на Палу. В момента се проучва дали предупреждението цунами не е било отменено прибързано.

ООН призова Русия: Спрете мъченията в затворите

11 August 2018 13:42

ООН призова Русия да прекрати изтезанията над затворници и да подведе под отговорност виновните за извършване на такива деяния. Призивът идва, след като в някои медии се появиха кадри, на които е заснето как надзиратели пребиват затворник. Русия ще трябва в рамките на година да докладва какви наказания са наложени на тези надзиратели, се казва в изявление на Комитета на ООН срещу изтезанията, публикувано в петък в Женева. Посочва се също, че трябва да се вземат мерки срещу лицата, които са се опитали да попречат на публикуването на видеозаписа. Въпреки многобройните достоверни свидетелства за изтезания в руските затвори, до разследване се стига само в изключителни ситуации. Същевременно на мъчителите се налагат само леки наказания, подчерта на пресконференция представителят на комитета Клод Елер, цитиран от DW.

Заловиха българин, избягал от френски затвор

31 July 2018 22:21

Нашенецът и черногорец пробили тавана на килията си

Осъдиха руски полицаи, изтезавали затворници

27 July 2018 18:25

Военен съд в Южна Русия осъди шестима полицаи на до 10 години затвор, а друг униформен получи условна присъда за няколко случая на изтезания на заподозрени, включително и такъв, при който 50-годишен мъж е починал. Повечето от осъдените полицаи са работили в център за борба с екстремизма в Ингушетия, Севернокавказкия федерален окръг. Ислямският екстремизъм се активизира в района след разпадането на Съветския съюз, пише ABC News. Агенция „Интерфакс“ съобщи, че делата включват побой над мъж и съпругата му по време на разпит за банков обир, извършен през 2016 година. Мъжът е умрял от задушаване (асфикция). Присъдите са издадени на фона на широкото обществено възмущение, след като миналата седмица излезе видеоклип със затворник, който е бил изтезаван в затвор в централната част на Русия.

4000 затворници умират годишно в Русия

25 July 2018 23:22

Експерти на ООН по човешките права призоваха руските представители да бъдат разследвани предполагаемите случаи на масови изтезания в сибирски трудови лагери, сред които побоища, електрошокове и заравяния в снега, предаде Ройтерс. Руският зам.-министър на правосъдието Михаил Галперин, който оглавява делегацията на страната си на слушане в Комисията на ООН срещу мъченията в Женева, заяви, че използването на сила в затворите е регламентирано чрез строги правила. „При всеки случай на нараняване на задържан и особено на смърт в резултат на физическо насилие, на специални мерки или на използване на огнестрелно оръжие  прокурорът бива информиран в еднодневен срок с приложена документация“, каза той. Галперин обаче не съобщи подробности за разследвани за мъчения служители в началото на двудневното проучване на Русия. Москва трябва да отговори на подробните въпроси днес. Клип с побой над затворник скандализира руските правозащитници (ВИДЕО 18+) Близо 600 000 души се намират в близо 1000 затвора и центрове за задържания в цяла Русия. От тях всяка година биват регистрирани по 4000 смъртни случая по различни причини. „Това е една от най-високите бройки в страна мленка на Съвета на Европа“, заяви председателят на Комисията Йенс Модвиг. „Няма закон, който да гарантира, че наказанието за изтезание съответства на тежестта на престъплението, - каза той. - Това е по-жалко от факта, че мъченията масово се практикуват.“ Руските власти арестуваха шестима надзиратели на 23 юли. Това стана, след като разпространено в интернет видео показа как 10 надзиратели измъчват и бият затворник. Модвиг заяви, че записът повдига въпроса за безопасността на съдебната система. „Записът е от юни 2017 г. и показва как затворник, идентифициран като Евгений Макаров, е присикнат на маса и е бит непрекъснато по краката и стъпалата.“ Йенс Модвиг попита кой води разследването и кога ще завърши то, както и какво правят властите, за да гарантират сигурността на адвокатката на Макаров, която избяга от страната. Нов скандал в руска колония - този път заради смърт Фелис Геър – американска членка на Комисията, поиска гаранции, че отговорните за побоя над Макаров в затвор в град Ярославъл ще бъдат изправени пред съда. „Как да бъдем сигурни, че те ще бъдат адекватно съдени за мъчения, коато в други случаи като този със Сергей Магнитски всичко свършва с разследване само на нискоразредни чиновници или разследването се води така, че законовият срок изтича, а хората биват наказвани само с административни или дисциплинарни глоби?“, попита Геър. Тя посочи като типичен пример за бездействия случая с адвоката Магнитски, починал в ареста през 2009 г. Твърди се, че той е бил бит и му е била отказана помощ. Ден след разкритията за побой на надзиратели над Евгений Макаров пък стана ясно, че в трудова колония в Брянска област осъден е починал задушен, след като е бил окован с белезници за стол, а лицето му е било омотано с чаршаф.

Най-лошите и най-добрите затвори в света

18 July 2018 12:04

В САЩ например има 698 затворници на всеки 100 000 граждани, в Дания – 61, в Русия – 409, в България – 138