Култура

16 април 2018 15:55

Потопете се в „Трепка българска“ - изложба на Венцислава Великова

На 24 април 2018 г. от 18:00 ч. в Националния етнографски музей се открива изложбата „ТРЕПКА БЪЛГАРСКА“. Автор е Венцислава Великова от Белослав, която представя свои художествени текстилни пана, вдъхновени и изработени по мотиви от бълга...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

В Египет строят най-големия музей в света, посветен на една цивилизация

10 July 2018 16:25

Недалеч от пирамидите в Гиза в Египет около 5 000 хиляди работници се трудят здраво, за да завършат най-големия музей в света, посветен на една цивилизация - "The Grand Egyptian Museum" (GEM). Очаква се мащабният проект да бъде завършен в края на тази година и да се простира на площ от 5,2 млн. кв. метра, пише CNN. "Това ще бъде музеят на 21-ви век. Функцията на музея няма да бъде само привличането на екскурзианти, а и обучение на млади египтяни за културните им корени и историч

Показват автентични български носии в Карлово

10 July 2018 08:41

В Карлово беше открита уникална изложба на автентични български народни носии и накити от различни краища на България. Те са от личната колекция на д-р Ваня Велкова, която бе обявена за българка на годината през 2016 г. Изложбата се посвещава на Апостола на българската свобода и на всички алпинисти, в това число и на първия български алпинист изкачил Еверест - Христо Проданов.

Икони от Несебър бяха изложени в Третяковската галерия

04 July 2018 14:05

Четири уникални икони от Несебър вече привличат на вниманието на жителите и гостите на Москва в един от най-големите музеи в света - Третяковската галерия, съобщиха организаторите.

Медицинска апаратура и вещи разказват за историята на русенското здравеопазване

03 July 2018 07:40

Изложба на документи, медицинска апаратура и пособия на русенската болница подредиха в историческия музей в Русе. Най-старите експонати са от края на XIX век. А най-новите от 70-те години на миналия, като някои от тях все още работят. Дарението е на Маргарита Йолова и д-р Никола Събев.

НИМ с изложба на християнско изкуство в Третяковската галерия в Москва

29 June 2018 21:19

Националният исторически музей с изложба в световноизвестната Третяковска галерия в Москва. Шедьоврите на християнското изкуство от България ще бъдат на разположение на жителите и гостите на руската столица от днес до втори септември.Подробности от нашите пратеници в Русия - Валерия Видева и оператора Николай Балкански.

Ципрас поиска от Британския музей да върне на Гърция мраморите от Партенона

27 June 2018 10:39

Гърция си иска обратно мраморните фризове от Партенона, които се намират в Британския музей. Това заяви в Лондон гръцкият министър-председател Алексис Ципрас, предаде Ройтерс.

Нова изложба на БАН представя живота и традициите през последните 150 години

27 June 2018 08:52

Етнографският музей при БАН с експозиция, посветена на живота и традициите в България през последните 150 години. Ценни предмети от царския дворец и експонати, дарени от обикновени граждани, представят различните епохи и региони в страната през погледа на обикновения човек.

Преславското златно съкровище ще гостува на Лувъра

26 June 2018 10:56

България ще представи в Лувъра изложба "Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България". Изложбата ще бъде открита официално в Париж на 30 юни 2018 г., в зала 6 на крило "Ришельо", съобщават от Националния исторически музей (НИМ). Експозицията е посветена на Първото българско царство и в нея участват 45 експоната от Археологическия музей "Велики Преслав", Националния исторически музей (НИМ) и от Националния археологически институт с музей при

Радев открива новата визия на националния етнографски музей

26 June 2018 07:55

Днес (26 юни) от 18.00ч, Националният етнографски музей открива представителната експозиция „Времена и хора“ – живите традиции на България“. Изложбата е под патронажа на президента Румен Радев и е разположена в обновените, ремонтирани и реставрирани зали на втория етаж в източното крило на Княжеския дворец, съобщиха от БАН. Изцяло нова концепция, комбинация на визия и звук – това е разказът за живота и формите на общуване в селото и в града пре

Старовремски годеж пресъздадоха в Етнографския комплекс във Враца

03 June 2018 12:51

Един забравен, но много атрактивен народен обичай беше пресъздаден в Етнографския комплекс във Враца. Атмосферата на възрожденските къщи и дворове стана естествен декор за старовремски годеж.