Култура

16 април 2018 15:55

Потопете се в „Трепка българска“ - изложба на Венцислава Великова

На 24 април 2018 г. от 18:00 ч. в Националния етнографски музей се открива изложбата „ТРЕПКА БЪЛГАРСКА“. Автор е Венцислава Великова от Белослав, която представя свои художествени текстилни пана, вдъхновени и изработени по мотиви от бълга...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Деца от Кюстендил ще се учат да шият цървули в знак на почит към български войници

14 November 2018 16:05

Регионалният исторически музей в Кюстендил ежемесечно организира работилница за деца, на различни тематики. Утре започва ноемврийското издание на тема “Изработка на цървули“, което ще продължи до 17-ти ноември. Тематиката на занятията е свързана с първата война, в която България е въвлечена след своето освобождение и която тя печели като самостоятелна нация. Това е Сръбско-българската от 1885 г. война, следваща акта на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. К

Една от най-големите колекции от частни носии се намира в село Елешница

12 November 2018 20:50

Двама мъже от разложкото село Елешница притежават една от най-големите частни колекции от автентични народни носии. Дрехите, които са основно от средата и края на 19 век, двамата издирват и купуват от наследници на хора, които са ги носили от цяла България и от съседните Гърция, Македония и Сърбия.

Изложба "100 години от края на Първата световна война" откриват днес във Враца

12 November 2018 13:00

От 12 ноември до 2 декември в малката зала на Художествена галерия “Иван Фунев" към Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца жителите и гостите на града ще имат възможност да видят изложба, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война. Експозицията включва материали на РИМ - Враца, Националния военноисторически музей - София и Историческия музей - Тутракан.

Изложба в Пловдив представя каракачаните – номадите с черни одежди, но пъстър живот

06 November 2018 15:15

С наследството на каракачаните имаха възможност да се запознаят пловдивчани и гости на града, по време на откриването на изложбата "По пътя" в новото пространство за култура СКЛАД в Тютюневия град. Тя е резултат от изследователски и творчески търсения на екип от катедра „Етнология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в рамките на проект CU TENDA – истории, образи и звуци в движение (Живата памет на Югоизточна Европа), съфина

Малкият човек в Голямата война - обикновеният българин и Първата световна война

05 November 2018 13:11

„Малкият човек в Голямата война“. Така се нарича изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ), която ще бъде открита на 8 ноември (четвъртък), от 18:00 часа в Българския културен институт в полската столица Варшава. Тя е част от Националния план за отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война и получи най-голямата награда на Министерство на културата за атрактивен и оригинален проект за самостоятелна изложба на тазгодишното издание на Панаира на музейните изложби. С богатство от въздействащи фотографии, звукови ефекти, лични свидетелства и емблематични експонати световният конфликт е представен през очите на обикновения човек — през неговите чувства и емоции, през начина, по който войната променя живота му и слага печат върху съдбата му. Изложбата интерпретира темите за националното обединение, разрушенията, ужаса на смъртта и краха на моралните ценности през призмата на многопластовите емоции и общочовешката проблематика. Бомбардирайки сетивата, експозицията създава отделни зони на емоционален заряд, в които посетителят преживява войната не като страничен наблюдател, а като реален участник в събитията отпреди 100 години.

Безплатни посещения за деца и бащи в Историческия музей в Благоевград

05 November 2018 06:08

Деца и бащи могат да посетят безплатно Историческия музей в Благоевград по повод Седмицата на бащата. Инициативата се организира за четвърта поредна година. От днес до 9 ноември музейните експозиции могат да се разгледат безплатно от децата и техните татковци. Седмицата е част от Националната кампания "Да бъдеш Баща", която подкрепя равнопоставеното участие на мъжете в живота на децата.

Фотоизложба "Бесарабия - извор на красота и родолюбие"

23 October 2018 23:22

Може ли българският дух да бъде запечатан в снимка? Фотоизложба на тема "Бесарабия - извор на красота и родолюбие" се опитва да даде отговор на този въпрос. Изложбата беше открита днес в Етнографския музей и ще остане там до 6 ноември.

Ценни експонати са откраднати от Музея на бойната слава в Ямбол

17 October 2018 23:15

Сигналът за взломната кражба е подаден тази сутрин. Образувано е досъдебно производство.

В музея показват умението на врачанката от преди векове да създава везани носии

02 October 2018 10:10

„Така се носят жените в България, че ти се ще да помислиш, че някоя Хекуба или Клитемнестра излизат на сцената”- Бузбек Тава е написал преди почти пет века фламандският пътешественик, дипломат, писател и енциклопедист Йожен Гислен де Бусбек, преминаващ през нашите земи и впечатлен от великолепието на националната носия и красота на българката. В Регионалният исторически музей на Враца преди дни беше открита изложбата „Везбена орнаментика от врачанско”, която показва съвършенството на уменията на жените от преди стотици години, да създават уникалните се премени. Експозицията беше открита от Недка Димитрова, завеждащ отдел „Етнография” в РИМ- Враца.

Скъпоценните икони на Несебър се завърнаха в Археологическия музей

21 September 2018 12:34

Четирите икони, които гостуваха на Третяковската галерия в Москва като част от изложбата "Шедьоври на българското църковно изкуство", се завърнаха в иконната зала на археологическия музей на Несебър, съобщи пресцентърът на общината. Шедьоврите вече са по местата си и гостите и гражданите на града отново могат да им се възхитят.