България

16 април 2018 21:01

Международна организация награди спасителите на щъркели

Спасителите на щъркели от Североизточна България получиха награда от международната организация за защита правата на животните ПЕТА....

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Черни щъркели се излюпиха в Централен Балкан

17 July 2018 15:00

Четири черни щъркелчета са се излюпили в скално гнездо в националния парк "Централен Балкан", съобщиха от парковата дирекция. Гнездото се намира в скали близо до речно ждрело в южната част на парка. Черният щъркел (Ciconia nigra) е вид с висок природозащитен статус. Той е под закрилата на Закона за биологичното разнообразие като вид, защитен в територията на страната, а в Червената книга на България е с категория "уязвим". Видът е включен в Европейските директиви за опазване на местообитанията и за птиците.

Рекорден брой щъркелчета в гнездо в село Великан

11 July 2018 14:09

Димитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази година поставиха рекорд с броя на своите малки – цели седем! Това е рекорден за страната брой щъркелчета, излюпени в едно гнездо от една двойка, съобщават от Българско дружество за защита на птиците. Информацията за уникалното семейство дойде от местни хора в селото, които всяка година информират Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за най-известните пернати обитатели на с. Великан. По техни данни тази

Най-грижовнатa семейна двойка щъркели се засели в монтанското село Якимово

18 June 2018 15:02

Най-грижовната семейна двойка щъркели се засели в село Якимово. И двамата родители се трудолюбиви, изхранват малките пернати на смени - публикува в социaлната мрежа жителят на селото Семчо Миронов. - Когато единият щъркел отиде до реката за храна, другият остава дежурен да пази малките да не паднат от гнездото и разперва крила над тях".

Монтираха платформи за щъркели в Пловдивско

28 March 2018 12:22

Близо 200 щъркелови двойки ще свият тази година гнезда на платформи на стълбове от електроразпределителната мрежа.

Пуснаха на свобода спасените от измръзване щъркели

26 March 2018 16:45

На свобода бяха пуснати бедстващите щъркели, приютени от кметската администрация в Дулово. Преди това им бяха поставени пръстени, за да се изучава миграцията и поведението на птиците. Маркирани бяха 77 щъркела в района. Експерти от екоинспекцията в Русе обходиха всички населени места, където граждани бяха проявили добрина и дали подслон на бедстващите прелетни птици.

Пускат спасените от замръзване щъркели отново на свобода

26 March 2018 07:58

В продължение на повече от седмица заради застудяването станахме свидетели на десетки случаи, в които хората помагат на изпаднали в беда щъркели. Днес експерти на Регионалната инспекция по опазване околната среда и водите в Русе ще обиколят Североизточна България, за да поставят алуминиеви пръстени на уловените белите щъркели. До момента над 70 щъркели са спасени от хора. Повече за работата на експертите днес и освобождаването на щъркелите, чуйте в прякото включване на Пламенка Тонева.

През 1932 г. деца са спасили десетки щъркели в с. Ружинци

26 March 2018 07:37

През март 1932 г. децата от училището в с. Ружинци спасяват десетки замръзнали щъркели, каза за Радио „Фокус“- Видин Весела Пелова от Държавен архив-Враца. Тя посочи, че случката е описана в летописната книга на училището от местните учители. "През пролетта на 1932 г. в дните от 22 до 25 март зимата внезапно се завърнала във Врачанско след като прелетните птици се завърнали в родния си край. Щъркелите, косовете и лястовиците били застигнати от истинско бедствие и започн

Щъркелите са добре, хората - зле, твърди селски кмет

24 March 2018 14:45

„Щъркелите са добре, хората - зле“, твърди кметът на монтанското село Дългоделци, община Якимово Тихомир Георгиев. По думите му само една двойка от пернатите пристигнали по-рано тази година на 3 март. Останалите около 20-тина все още изчакват по-топло време.

Лекуват пострадали щъркели в Стара Загора

23 March 2018 03:40

Екип на Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани ще посети всички домове в Североизточна България, в които има приютени бедстващи щъркели. Екипът от двама ветеринарни лекари ще прегледа...

Сафет Халид стана герой на „Франс прес“

22 March 2018 11:55

Българинът от село Зарица Сафет Халид, спасил щъркели от измръзване, стана герой и в европейските медии. „Франс прес“ описа добрата му постъпка и историята му попадна в редица чужди медии, между които и британския „Гардиън“. Под заглавие „Българи се втурват да спасяват колония стресирани и измръзнали щъркели“, „Франс прес“ разказва как Сафет увлече десетки негови сънародници да последват добрия му пример. Да спасиш щъркели от измръзване (СНИМКИ) Какво бихте направили, ако попаднете на множество стресирани щъркели, покрити с лед и налягали из заснежено поле? В България хората ги прибират у дома си, пише френската агенция. Внезапно застудяване в североизточната част на страната прикова на земята стотици мигриращи птици тази седмица и покри крилата им с лед. „Намерих пет замръзнали щъркела близо до пътя към селото онзи ден – разказва 53-годишният Сафет Халид пред чуждата медия. – Прибрах ги вкъщи, запалих печката, за да се стоплят и ги нахраних с риба.“ Халид, служител по поддръжката на пътищата, предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи и други от региона също последваха примера му, вследствие на което повече от 40 птици бяха приютени в къщите, гаражите и плевните на хората. Експерти поясняват, че замръзналите криле на щъркелите са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо кацнали по клоните на дърветата, както обикновено. Христина Клисурова от Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора обяснява пред „Франс прес“, че това е първият път, в който вижда толкова много бедстващи щъркели в България. Тя призова хората да „избягват да прибират у дома си всеки щъркел, а само тези, които са пострадали, ранени или със замръзнали криле“ и подчерта, че всяка спасена птица трябва да се върне в природата колкото е възможно по-бързо. Халид разкрива пред журналистите, че планира да задържи щъркелите в дома си още няколко дни – докато преминат силните ветрове, минусовите температури и снежните бури, а според прогнозата лошото време ще продължи до края на седмицата. Спасителят на щъркелите от Зарица споделя, че вече е получил няколко клъввания по ръката, но приема това с усмивка. Казва, че птиците се чувстват добре в дома му. Медията отбелязва, че през 2016-а в България са били преброени почти 6 хил. обитаеми щъркелови гнезда, което е с около хиляда повече, отколкото са били преди десет години. Площад Славейков.