Икономика и бизнес

17 април 2018 06:55

Американско проучване: Китай води в 5G надпреварата

Китай поведе надпреварата за пускане на 5G ултрабърз интернет, изпреварвайки Южна Корея и САЩ, сочи ново проучване. Тези три страни, както и Япония, са в първата – най-подготвена група страни. Във втората влизат европейски страни като Франция, ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Възможно ли е да има срив на интернет на 11 октомври?

16 September 2018 09:22

Интернет може да рухне на 11 октомври. Такава новина заля социалните мрежи в началото на седмицата. Посочената причина е първата в историята смяна на така наречените ключове на интернет регулатора, което може да създаде проблеми при сърфирането в мрежата. Истината обаче не изглежда толкова песимистично, коментираха пред БНТ български IT експерти.

Китай тества 5G мобилна мрежа в 17 града

15 September 2018 09:11

Китайският мрежови оператор Чайна телеком (China Telecom) обяви началото на тестове на мрежа пето поколение 5 Джи (5G) в 17 града в страната, предаде ТАСС. Според съобщение на компанията тези мерки са насочени към ускоряване на пускането в експлоатация на технологията в Китай. Ръководителят на компанията Ян Цзе, цитиран от вестник "Чайна дейли", уточни, че целта на тестовете е "да се даде импулс и да се осигури лидерството на компанията в надпреварата за комерсиализацията на технологията". Сроковете и градовете, в които ще се състои тестовото пускане на мрежата, не се посочват. По думите на Ян Цзе Чайна телеком също така планира да създаде иновативни центрове 5 Джи за ускорено изследване и разработка в сферата на комуникационните технологии от това поколение. Според прогнозите на консултантската компания Ърнест и Янг (Ernst & Young - EY) до 2025 година в Китай ще има над 576 милиона ползватели на 5 Джи мрежата, което е над 40 процента от общия брой на ползвателите в света.  Освен Чайна телеком активно разработват 5 Джи мрежата в Китай и други китайски оператори като Чайна мобайл (China Mobile) и Чайна юником (China Unicom).

Анонимният Tor Browser - вече и в Android

10 September 2018 12:04

Най-известният анонимен браузър - Tor - вече има версия и за мобилната платформа Android. Въпреки употребата му за анонимно сървиране и комуникации, включително през т.нар. dark Web, той е достъпен напълно безплатно в онлайн-магазина Google Play - тук. За момента се налага и инсталирането на приложението Orbot, ако искате да ползвате браузъра през прокси. Разработчиците обещават във финалната версия това изискване да изчезне. Засега Tor е във версия алфа, така че можете да очаквате и бъгове и грешки. За сметка на това можете да дразните феновете на Apple - все още няма версия за iOS. Американското разузнаване удари и анонимния браузър Tor Влизането в дълбокия уеб през телефона беше възможно и преди, но много потребители имат доверие на класическия и популярен Tor, ъпдейтван редовно от години и добре защитен. Не трябва обаче да забравяте, чe анонимното сърфиране през смартфона ви не е най-доброто решение, ако говорите с информатор в правителството, да речем, за каквото го ползва преди години Едуърд Сноудън. Освен ако телефонът не е чисто нов и с анонимна сим-карта, рискувате да бъде проследен до вас въпреки всички защити в него.

Над 800 милиона в Китай - с интернет

22 August 2018 12:29

Над 800 милиона китайци имат достъп до интернет, сочи ново проучване на Китайския информационен център. Това е над 50% от населението на страната, което минава 1,4 млрд. души.  Увеличението е впечатляващо тази година - 30 милиона нови потребители са влезли за пръв път онлайн от началото на тази година. Преди 7 години - през 2011 г. - едва 38,7% от китайците бяха онлайн. 788 милиона от китайците - или 98,3%, предпочитат мобилните устройства за достъп до Мрежата. Растежът в Китай е забележителен и в контекста на "Великата огнена стена" - цензурата, която блокира огромна част от външния интернет. Местните нямат достъп до Facebook, Amazon, Netflix, и хиляди други сайтове - поне законно. Наскоро Apple се наложи да изтрие десетки хиляди апликации от местния си App Store.  Apple премахна 25 000 приложения в Китай Местните обаче компенсират с локални еквиваленти - на социални мрежи (Weibo), онлайн магазини (Ali Express) и всякакви други сайтове.  За сравнение,  76,18% от американците, 82,55% от европейците, 76,41% от руснаците са в интернет. Шампиони са в Исландия, където над 98% са онлайн, а най-зле е ситуацията в Еритрея, където са малко над 1%.  В България интернет ползват близо 4,3 млн. души или 59,83% от населението - повече от китайците в процентно отношение.

Куба проведе тест на мобилен интернет в цялата страна

18 August 2018 12:30

Услугата беше предоставена безплатно за един ден от националния телеком и достигна до повече от пет милиона потребители. Досега интернет на острова е имало само в държавните учреждения и някои университети.

Wi-Fi-сигналът може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви

15 August 2018 22:00

Обичайният Wi-Fi - сигнал може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви на обществени места, констатира изследване на университета Рутгърс в Ню Джърси. Оказва се, че вълните проникват през ръчен багаж и установяват размерите на метални предмети и обемите на течности, обяви екипът изследователи.

Китай е блокирал 24 милиона публикации в интернет

15 July 2018 13:15

За първите шест месеца на 2018 г. китайските власти са конфискували в цялата страна над 9,8 милиона публикации със забранено и непристойно съдържание, съобщава Общокитайската канцелария за борба с порнографията и нелегалната печатна, аудио- и видеопродукция. За същия период в интернет са блокирани над 24 милиона публикации, съдържащи порнографско, оскърбително, вредно и непристойни съдържание. Особено внимание властите в Пекин отделят на борбата с порнографията. За половин година канцеларията

5G на хоризонта

22 June 2018 08:30

Ако се загледаме в новинарския поток, вероятно ще останем с усещането, че съвсем скоро ще живеем в почти сюрреалистичен свят: в него колите се карат сами, над сградите жужат ята самоуправляващи се дронове, битовата електроника (и дори саксиите с цветя) са свързани помежду си чрез интернет, а хората прекарват все по-голяма част от свободното си време във виртуалната (или поне "добавената") реалност. За да се случи всичко това на практика, светът ще има нужда от много, много по-голям капацитет за...

Евродепутати одобриха спорните филтри за качване в интернет

20 June 2018 15:38

Евродепутатите от комисията по правни въпроси подкрепиха днес спорна директива за авторското право и единния цифров пазар. Затегнатите правила, предложени от Еврокомисията преди две години, целят да защитят интересите на авторите на текстове, музика, снимки. Някои предложения в нея обаче предизвикаха истинска буря. Критиците на директивата посочват като подводен камък член 13. Той предвижда онлайн платформи като YouTube, GitHub, Instagram и eBay да създадат филтри, които да следят всичко качвано от потребителите за нарушения в авторското право. Влизането в сила на такъв закон би ограничило елементарното изпращане на картинки, mp3 файлове и др., посочват експерти. Това е и причината за съзаването на цяло движение, което да се бори срещу приемането на докумена - "Stop The Cencorship", подкрепено от едни от най-големите организации в сферата на интернет свободата. Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA), в която членуват гиганти като Google, Facebook, eBay, Amazon и Netflix, се обяви срещу директивата. Според членовете й, евродепутатите от комисията напълно са игнорирали предупрежденията на световно признати експерти като основателя на Wikipedia Джими Уелс. "Призоваваме всички членове на Европейския парламент да застанат срещу предложението и да подкрепят балансирани правила за авторските права, които да спазват правата на потребителите онлайн", казват представители на асоциацията. Според неправителствени организации, които проестират срещу текста, член 13 трябва да отпадне. "Вграждане" на туит може да е нарушение на авторско право Директивата ще задължи държавите членки на ЕС също да гарантират, че авторите и артистите-изпълнители ще получават редовна, адекватна и достъпна информация за използването на техните произведения и изпълнения от лицата, на които са отстъпили своите права. Ключов момент е механизмът за адаптиране на договорите. При него артистите и авторите ще имат право да поискат подходящо допълнително възнаграждение от страната, с която са сключили договор за упражняване на права, когато първоначално договореното възнаграждение е несъразмерно ниско в сравнение с последващите приходи и ползи от използването на произведенията или изпълненията. Окончателното решение за започване на преговорите с другите европейски институции трябва да бъде взето на пленарна сесия на Европарламента в началото на юли. Тогава евродепутатите, които не са членове на комисията по правни въпроси, могат да инициират гласуване дали това да стане. Парламентът ще разбива монопола в авторските права заради санкции от Европа

ЕС гласува директива, която може да "унищожи" интернет

20 June 2018 07:46

Законът породи недоволството дори на създателя на Мрежата Тим Бърнърс-Лий