България

17 април 2018 07:58

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО идва в София

Снимка БГНЕС Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО генерал Къртис Скапароти пристига на официално посещение в България по покана на началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, съобщава Министерство на отбраната. Срещата между...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

НС промени състава на делегациите в Парламентарната асамблея в съвета на Европа и в НАТО

14 September 2018 11:10

В началото на пленарното заседание депутатите одобриха промени в състава на делегациите в Парламентарната асамблея в съвета на Европа и в НАТО. На мястото на напусналия Парламентарната група на „БСП за България“ Спас Панчев, депутатите избраха народния представител Петър Витанов за член в Делегацията на парламентарната асамблея на НАТО. За заместващ член в Парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на мястото на Петър Витанов, бе избран Явор Бо

МиГ-29 и F-16 в съвместни полети над България и Гърция

11 September 2018 12:34

Съвместните полети "Green Bridge 2018" са на Военновъздушните сили на България и Гърция

Атлантическият съвет: България бламира решение на НАТО

23 August 2018 08:40

С новата обществена поръчка за ремонт на руските бомбардировачи СУ-25, обявена от Министерството на отбраната, България реално отказва да изпълни и решенията от последната среща на върха на НАТО, алармират от Атлантическия съвет. "Едно от решенията ѝ бе страните от Алианса да спрат да поддържат руска и съветска техника. Абсурдно е да ремонтираш оръжията си при този, който те е обявил за враг. В последната версия на военната си доктрина Москва разглежда НАТО като неприятел, тоест и България" - се казва в позиция, публикувана на фейсбук страницата на Атлантическия съвет. Процедурата е започнала с Решение №108, от 17 август тази година, но официално бе обявена вчера. Военни експерти, цитирани от faktor.bg, посочват, че поръчката е твърде смущаваща, не само заради бламирането на препоръката на НАТО армиите на страните-членки да спрат поддържането на руска военна техника. Няма обяснение, защо за участие в конкурса се канят само Русия и Беларус, като се изключва Украйна, която също има капацитет да извърши ремонта. Още повече, че Украйна е партньор на НАТО и иска да стане член на Алианса. Важният въпрос пред българската отбрана е дали точно ремонтът на СУ-25 е първият приоритет на ВВС, при все че не е решен проблемът с ерполисингът и охраната на въздушното ни пространство, което е по-вероятна и важна мисия, подчертават експертите.

Премиерът Борисов присъства на закриването на учението "Платинъм Лайън 2018"

09 August 2018 12:02

Премиерът Бойко Борисов присъства на закриващата церемония на военното учение "Платинъм Лайън 2018" в Ново село. Премиерът връчи сертификати на участващите военни. С повече информация - вижте в прякото включване в обедните ни новини на Александър Марков.

Многонационално военно учение "Платинъм Лайън 2018" се проведе в Ново село

08 August 2018 20:14

До 10 дни България ще изпрати искания за оферти до няколко страни за производство или доставка на нови бойни машини за пехотата, съобщи заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, който наблюдава Многонационалното учение "Платинъм Лайън 2018" в Ново село. В него тази година участват 8 държави, стотици войници и бронирана техника. Как се освобождава "пленен" български град - вижте в репортажа на Александър Марков и оператора Станислав Златев.

Български и американски военни рамо до рамо край Сливен (СНИМКИ)

08 August 2018 13:31

500 чуждестранни военнослужещи с щатно въоръжение и снаряжение и 23 единици сухопътна техника. Това е статистиката за учението „PLATINUM LION 18“ на полигона „Ново село“ край Сливен, което се провежда от 30 юли, а днес бяха позволени първите снимки за медиите. Целта на подготовката е да повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования от НАТО и страните-партньори при провеждане на съвместни действия. В учението участват военни формирования от България, Силите на САЩ в Европа, Румъния, Молдова, Албания, Сърбия, Грузия и Черна Гора. За първи път в историята на учението процесът по подготовка, планиране и провеждане е изцяло отговорност на Сухопътните войски на Република България, уточни Министерството на отбраната. Сценарият на учението включва действия и инциденти с паравоенни и радикално настроени фракции и групи при провеждане на мироподдържаща операция от многонационални съвместни оперативни сили. По време на съвместната подготовка се отработват въпроси по извършване на маньовър с формирования, действие в райони, стрелба и целеуказване, патрулиране, действия в градски условия, устройване на контролни постове и други задачи, свързани с подготовката на взвода и ротата. Планиращ учението е бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е полковник Стоян Шопов, началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. Директор на учението е подполковник Атанас Георгиев, заместник-началник на щаба на 2-ра механизирана бригада.  

Провежда се най-голямото учение на сухопътни войски у нас - Platinum Lion 2018

07 August 2018 20:35

Най-мащабното учение на Сухопътни войски в България за 2018 г. - Platinum Lion 2018, се провежда в Ново село. 700 войници от България, САЩ и още 6 държави членки и партньори на НАТО със 100 единици бойна техника демонстрират способностите си на съвместния българо-американски полигон. Екип на БНТ беше допуснат в полигона, за да заснеме генералната репетиция. За "боя отблизо" - вижте в репортажа на Александър Марков и оператора Станислав Златев.

Впрягат флота ни в нова мисия на НАТО

06 August 2018 20:29

През ноември Военноморските сили на България с фрегатата "Дръзки" ще участват в операция на НАТО в Средиземно море "Sea guardian". Преди това корабът - минен ловец "Цибър" ще се включи във втората постоянна противоминна група на НАТО. За тези предстоящи задачи пред военноморския флот съобщи в Русе командващият контраадмирал Митко Петев. Той говори и за изпълняване на ангажиментите на страната ни към Европейския съюз и НАТО чрез постоянното участие на български морски офицери в двете операции на Европейския съюз срещу пиратството край бреговете на Сомалия и в борбата с нелегалната миграция в Средиземно море. Преди това контраадмирал Петев даде висока оценка на участието на военноморски флот в тазгодишните учения на НАТО. Контраадмирал Митко Петев е в Русе за началото на националните чествания на 139 години от полагане основите на Военноморските сили.

Военнослужещи от Военновъздушните сили участваха в учение на НАТО

27 July 2018 14:17

Българският екип изпълни успешно бойни задачи по откриване и отразяване на реални въздушни цели при разнообразен тип смущения

МС разреши чужди въоръжени сили да пребивават у нас за българо-американско учение

25 July 2018 12:59

Министерският съвет на Република България прие решение, с което разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на съюзнически и чужди въоръжени сили във връзка с провеждането на Съвместната българо-американска подготовка „BLACK SEA ROTATIONAL FORCES - 18.1“ - PLATINUM LION 18. Тя ще се проведе в периода от 30 юли до 10 август в района на учебен полигон „Ново село“. Съвместната подготовка „BLACK SEA ROT