България

17 април 2018 08:17

Росен Рапчев: Водачите у нас се движат с по-висока скорост от необходимото

Доказано е - не само в България, а в целия ЕС - скоростта е най-сериозният причинител на тежки ПТП-та. И по причина "скорост" или "несъобразена скорост" с пътните условия ПТП-тата в повечето случаи са с тежко ранени и загинали. Това обясни в ефира на...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

МВР изкарва и жандармерията по пътищата за празниците

21 September 2018 15:54

Осигурени са допълнителни екипи по граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния

България се включва в инициативата "Европейски ден без загинали на пътя"

19 September 2018 06:36

За трета поредна година България се включва в инициативата Европейски ден без загинали на пътя. Пътна полиция ще проведе мащабна акция за контрол по пътищата. Целта е да се намалят смъртните случаи и тежките травми, получени при инциденти на пътя. От Пътната полиция призовават хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно.

Деца караха тротинетки, спазвайки правилата за движение

18 September 2018 17:51

Това се случи пред ЦГМ в Европейската седмица на мобилността

Предлагат нов тип училищно обучение по "Безопасност на движението"

18 September 2018 16:14

Нов тип училищно обучение по "Безопасност на движението" предлага доц. Васил Паунов от Института за пътна безопасност. То представлява игри с роботи, които децата командват.

КАТ с акция срещу ползването на мобилни телефони по време на шофиране

17 September 2018 18:09

От днес, 17 септември, до 23 септември е в ход специализирана полицейска операция за недопускане използването на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства. Тя се провежда по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL и подобни проверки ще има на територията на всички страни от Европа, съобщиха от МВР. Целта на операцията е водачите да осъзнаят последствията от пренебрегването на законовите изисквания. Съгласно чл. 104а от Закона за движение по пътищ

Засиленият контрол не спира нарушителите по един от най-опасните пътища у нас

16 September 2018 19:33

По едно нарушение на всеки 4 часа и по една катастрофа на всеки трети ден от началото на година са регистрирали от „Пътна полиция” по пътя Русе – Бяла. По едно по най-опасните шосета у нас все още тече ремонт. Засиленият полицейски контрол, положената временна маркировка и поставените знаци, указващи ограниченията на скоростта, обаче не са пречка за нарушителите.

Мащабна акция на КАТ на 19 септември

15 September 2018 01:31

На 19 септември ще се проведе операция на Пътна полиция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death). Тя се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта на мащабната операция EDWARD е ограничаване до минимум броя на тежките ПТП на територията не само на град Варна и областта, а и в цяла Европа, чрез засилена контролна дейност по спазване изискванията на ЗДвП и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травматизъм и причините за същия съобщи на брифинг в ОД на МВР - Варна ст. инспектор Драгомир Ганчев от сектор „Пътна полиция”. Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 септември до 22 септември тази година. Мотото на седмицата „Безопасно мобилни комбинации за живот”. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно. Активна е специална страница, посветена на EDWARD. Тя е достъпна от сайта на МВР и отдела „Пътна полиция“, а по традиция часовник ще отброява часовете до старта на операцията в 00.00 часа на 19 септември.

МВР проверило 12 822 МПС-та от петък до неделя

10 September 2018 17:16

Продължават проверките на полицията в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната, съобщиха от МВР. От петък до неделя акцентът на екипите бe проверки за скорост, ползването на обезопасителни колани и системи, техническа неизправност на автомобилите, неправилно изпреварване и невръчени фишове. В хода на операцията полицейските екипи са проверили 12822 моторни превозни средства и 17404 души. Издадени са 4743 фиша, 1763 акта за установени административни нарушения, констатирани

Полицията спря на пътя и провери хиляди автомобили, шофьори и пътници за 3 дни

03 September 2018 15:34

Засилените проверки ще продължат до края на септември, предупредиха от МВР.

През почивните дни КАТ отне 152 шофьорски книжки

27 August 2018 17:00

152 шофьорски книжки са били отнети от КАТ в рамките на две денонощия - от петък до неделя (24-26 август). Установени са 3678 случая на превишена скорост, но случаите на различни нарушения са над 11 000, при проверка на 13 350 автомобила и други моторни превозни средства. За нарушения на пътя през същия период от време са връчени 694 електронни фиша. Издадени са 5 500 фиша и 1 900 акта за установени административни нарушения. Засилените проверки ще продължат до края на месец септември.