Регионални

17 април 2018 10:00

"Зелена светлина": Буново - лек за изморените от градския шум сетива

На един електромобилен пробег разстояние от столицата. Където птичите песни се чуват силно, а примесени с плискането на реката, лекуват изморените от градския шум сетива. Тук живеят по-малко от 300 души, но туристическият център, изграден и с европей...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

"Зелена светлина": Тилос - първият енергийно независим остров

05 July 2018 09:49

Площта му е 63 кв. км. Населението му е под 800 души. Но пък там се срещат над 150 вида птици. За любителите на тишината островът е райско кътче. Намира се край Родос и Кос и винаги е съществувал в сянката на славата им, независимо от красотата си. Жителите на малкия гръцки остров Тилос обаче решиха да променят съдбата си...

"Зелена светлина": Магистрала захранва електромобили в Швеция

14 June 2018 09:35

Път към бъдещето. Магистрала, която захранва електромобилите. Двукилометрова отсечка, която свързва шведската столица с логистичен център.

"Зелена светлина": Плаващ дървен остров

05 June 2018 09:46

„Паркипелаг" - съвременна дума, която пуска дълбоки корени в датския език. Създадена е от архитектите Маршал Блечър и Магнус Маарбьорг. Австралиец и датчанин, обединени от желанието да променят крайградските водни басейни, те са автори на първия в света дървен плаващ остров.

Зелена светлина: Електрически ферибот

04 June 2018 09:00

Те са връзката между островите и сушата. Покриват морските дистанции целогодишно, като превозват коли, камиони и автобуси. Плюс пасажерите, разбира се. През лятото фериботите са особено активни, заради туристическия поток. А това значи - тонове и тонове дизел и петна от моторно масло във водата.

"Зелена светлина": Тадж Махал умира...

28 May 2018 08:21

В продължение на 350 години мусонните дъждове са успявали да пазят блясъка му. Но сега красотата му е застрашена. Заради замърсяването. Проливните валежи вече не могат да отмият наслоената прах от стените му.

"Зелена светлина": ​Звездното небе на Австралия

25 May 2018 09:19

Отдавна се опитват да преброят звездите в небето. Организирали са хиляди хора. Но задачата винаги се оказва непосилна, защото небето тук е безкрайно, а звездите - милиарди.

"Зелена светлина": Североизточна Танзания и народът Хадза

22 May 2018 09:49

Напук на забързания ритъм на живот, времето тук сякаш е спряло. Североизточна Танзания. В сухата савана край езерото Еяси. Хадза не се изкушават да живеят в крак с модерния припрян свят. За тях е важно да не заличат традициите си. Хадза са малък народ, останали са около 1000 души.

"Зелена светлина": "Слънчоглед" осигурява естествена светлина в сгради

11 May 2018 10:15

Шведска фирма е разработила уред, който прави възможен достъпа на слънчевата светлина до вътрешните помещения на сгради, които нямат прозорци. Уредът, наречен от създателите си слънчоглед, е отличен заместител на електрическия ток и спестява значително количество енергия.

"Зелена светлина": Автомобилни части от биомаса

04 May 2018 09:29

Автомобилна броня от лен или пък коноп - защо не? Учени от Университета в Портсмyт търсят подходящата формула, за да изработят части за коли от растителни остатъци.

Зелена светлина: Залесяването на Исландия

30 April 2018 08:20

Страната на вулканите и ледниците. Исландия. Трудно е да сe повярва, че някога близо половината от земите й е били покрити с гори. Било е отдавна, през 9 век, когато дошли първите заселници. Викингите изсекли голяма част от дърветата, за да строят селища и за да топлят домовете си. Горите отстъпили място на пасища, но ерозията погълнала голяма част от горния почвен слой.