Регионални

17 април 2018 10:00

"Зелена светлина": Буново - лек за изморените от градския шум сетива

На един електромобилен пробег разстояние от столицата. Където птичите песни се чуват силно, а примесени с плискането на реката, лекуват изморените от градския шум сетива. Тук живеят по-малко от 300 души, но туристическият център, изграден и с европей...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

"Зелена светлина": Компактна къща с паркомясто решава градските проблеми

13 April 2018 09:13

Къща с паркомясто. Близо до града или в самия град. Съвременна мечта, която заема твърде много място, струва твърде много и претрупва уличните платна и тротоарите с автомобили от всякакъв калибър и на всякаква възраст.

Зелена светлина: Електрически магистрали в Швеция

22 March 2018 13:42

Искали да покажат, че е възможно. Че сегашните тежкотоварните камиони могат да се движат на ток. Че магистралите могат да се електрифицират. Че камионите могат да преминават от дизелов на електрически режим и да улавят енергията от жиците с пантографи. Че инвестицията не е немислимо голяма. Че държавата, бизнесът, регионите и жителите им могат да се обединят, да получат и европейски средства от програмата за иновации и... да изградят един нов модел.

"Зелена светлина": Фотоволтаиците - по-тънки и по-евтини

14 March 2018 10:15

Слънцето - най-мощната електроцентрала, с която човечеството разполага от незапомнени времена. Тя дава светлина и топлина за всички. Безплатно. Щедро. Е, не съвсем еднакво за всички райони на планетата, но пък достатъчно, за да поддържа живота навсякъде. Останалото е грижа на хората. Да уловят слънчевата светлина, да я превърнат в енергия, а нея да използват в домовете, офисите и производството. Слънцето дава много, но хората успяват да преработят само малка част от онова, което лъчите му носят. Уредите им, обаче, се усъвършенстват с всеки изминал ден.

"Зелена светлина" - пречистване на отпадни води

09 March 2018 08:41

Пролетните капризи на времето изпълват реки и водоеми с вода. Онази, която хората ползват, за да живеят. Когато е чиста, те я харесват. Но след като я замърсят по един или друг начин, водата сякаш престава да ги интересува. И все пак, повечето хора са наясно с кръговрата, от който битовите и промишлените води не могат да избягат.

"Зелена светлина": Пътешествие в Европа с кораби-къщи

15 February 2018 09:27

За тях това не е бягство към отшелничеството, а преоткриване на света. Двама германски фотографи решиха да погледнат на европейските градове от друг ъгъл. Или по-точно от палубите на саморъчно направените от тях кораби-къщи. Пътуване, което започна от Хамбург, продължава към Амстердам и Париж и ще завърши в Берлин. Приключение, което се превръща в творческо предизвикателство.

Зелена светлина: Екокапсула в действие

12 February 2018 08:53

Каравана, малък дом, плаваща къщичка, изследователска станция или просто място за уединение и почивка. Тя е всичко това, но и много повече. Наричат я Екокапсула. Идеята за нея се ражда преди десетина години в архитектурно студио в Братислава. Двама словаци решили да оформят преносимо обитаемо пространство за екстремни туристи, фотографи и любители на природата.

Зелена светлина: "Говорещи" растения

13 January 2018 09:16

Ако растенията можеха да говорят? Вероятно има много неща, които да кажат на хората, макар и чутото да не допада на някои. Растенията може и да не издават звуци, но пък притежават огромни „комуникативни" способности. В това е убеден Майкъл Страно от Университета в Масачузетц. От години той се опитва да разгадае тайните на растенията.

"Зелена светлина": Светлина от готварски мазнини

07 December 2017 08:03

Да пребориш мрака с енергия от отпадъчни суровини. 420 хиляди лампички в Токио грейнаха с електричество от използвани готварски мазнини.

Зелена светлина: В защита на дивото

30 November 2017 08:31

Прекрасно място за цветни коктейли, шарени ризи и слънчеви очила. Но и прекрасно място за докосване до неподправената красота на природата. 150 хиляди квадратни километра край мексиканските брегове. Архипелагът Ревиляхихето. Тук хората са рядкост, но пък дивите животни са в изобилие. Четири вулканични острова, където най-различни изчезващи видове са намерили убежище.

Зелена светлина: Гориво от кафе

12 October 2017 16:15

Зареждане с кафе! Буквално. Не, не става въпрос за енергията, която получаваме от чаша c топлата напитка. А за превръщането на кафето в гориво. И по-точно остатъците от него.