Икономика и бизнес

17 април 2018 09:45

БАН: Роботиката е най-бързо развиващата се наука

Иновационен форум, посветен на роботиката, се организира днес от учените от Института по роботика към БАН. В рамките на събитието за първи път ще бъдат представени техни изобретения....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Истински "трансформърс": Робот се превръща в кола само за минута

26 April 2018 12:30

Японски инженери превърнаха една своя детска мечта в реалност - истински "трансформърс" - робот, който само за минута се превръща в кола. Високият 3,7 м робот "Джей-дейт-райд" може да изминава около 100 метра в час, когато е на два крака или пък да бъде спортна кола, в която да се возят двама души.

Необятният Космос: Проф. Румен Недков за българските космически постижения

12 April 2018 09:46

Апаратът "Люлин-МО" е устройство, разработено от Института за космически изследвания към БАН, което измерва радиацията по пътя от Земята до орбита около Марс. За него в студиото на "Денят започва" в Деня на авиацията и космонавтиката разказа проф. Румен Недков, зам.-директор на Институт за космически изследвания и технологии към БАН.

​Роботът Роберта ще помага на ученици със специални образователни потребности

02 April 2018 07:10

Роботът Роберта ще помага на ученици със специални образователни потребности да усвояват по-лесно уроците и да се социализират. Разработката е на Българската академия на науките.

В Япония: Роботи се грижат за възрастни хора

28 March 2018 08:12

Заради все по-застаряващото население в страната на "изгряващото слънце" част от технологичните компании в страната създадоха роботи, които да забавляват пенсионерите в домовете.

Лекции за предизвикателствата в ерата на дигитализацията

23 March 2018 20:20

Как ще се развиват инженерните и софтуерните специалности в близкото бъдеще, къде се намира България в класацията по дигитална грамотност спрямо другите страни в ЕС, как ще бъдат защитени хората, чиито работни места ще бъдат заети от роботи. По темата Министрите на образованието и на социалната политика и на лидера на КНБС изнесоха лекции в Софийския университет.

БАН организира изложбата "Освобождението – поглед от Космоса"

06 March 2018 06:45

Изложба „Освобождението – поглед от Космоса“ по повод 140 години от Освобождението на България организира Институтът за космически изследвания и технологии – БАН. Откриването е на 6 март от 11:00 часа в Българската академия на науките, с участието на ученици от училищата, които са партньори на образователната инициатива „Космическо училище“ и други столични училища, предаде БГНЕС. Изложбата, която ще може да бъде разгледана до 16 март

Учени от Техническия университет в Пловдив учат роботи да реагират на жестове

05 March 2018 11:50

Учени от Техническия университет в Пловдив разработват софтуер, чрез който роботите да могат да работят и "живеят" заедно с човека. Международен екип от 11 специалисти ще търси решение не само на проблема как машината да разпознава "своя човек" сред група от хора и да изпълнява неговите команди. Проектът "Нови подходи за обучение и адаптация на поведението на интелигентни роботи в споделено работно пространство" е финансират от Фонда за научни изследвания и е на стойност 90 хиляди лева.

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за "Белене"

23 February 2018 18:30

Ще отговорим официално и обстойно на всички критики (към доклада на БАН за АЕЦ „Белене”, б.ред), които са абсолютно манипулативни, и ще дадем всички възможни стратегически хипотези с всичките плюсове и минуси, една които да стане политическо решение и бъдещето на национална стратегия. Това коментира директорът на икономическия институт на БАН проф. Александър Тасев. „На нас е възложено да изготвим национална стратегия в областта на енергетиката, а АЕЦ „

Говорещ робот посреща клиентите на банка във Варна

22 February 2018 19:35

Говорещ робот посреща на български език клиентите на банков клон във Варна. Името на хуманоида е Пепър. Той разполага с много камери и сензори, които му позволяват да възприема почти целия спектър от човешки емоции. Високотехнологичният банков служител запознава клиентите с всички актуални продукти на банката.

Роботи си спретнаха частно състезание в Пьончанг

13 February 2018 12:39

Победител в нестандартнaта надпревара стана 75-сантиментров робот – прототип на известен анимационен герой в Южна Корея