България

17 април 2018 10:57

Армията трябва да се допълни с още близо 24 000 човека

Дискусия за наборната служба ще се проведе днес в София. Експерти по отбраната ще обсъждат варианти за съвместяване на наборната и професионалната военна служба...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Сухопътните войски провеждат петдневна специализирана алпийска подготовка

12 July 2018 10:29

Петдневна специализирана алпийска подготовка за всяка от ротите на 101-ви алпийски полк се провежда в момента, в изпълнение на плана за подготовка на полка, съобщиха от Министерство на отбраната.

Съвместно военно учение със САЩ до Крумово

11 July 2018 14:23

Съвместна българо-американска подготовка "Тракийско лято" се провежда до 21 юли в района на военно формирование 32040 - Крумово, съобщиха от Министерството на отбраната. Уточнява се, че от българска страна в летателната тренировка ще вземат участие личен състав и авиационна техника от 24-а авиационна база и 3-та авиационна база "Граф Игнатиево", личен състав от 68-ма бригада "Специални сили", представители на база за командване, управление и наблюдение (КУН) и сили и средства от Зенитно-ракетни войски - военно формирование 36 150 - Стара Загора. По време на съвместната българо-американска подготовка са планирани за изпълнение следните задачи: тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, тактически въздушен десант, визуално въздушно разузнаване, парашутни скокове, медицинска евакуация, зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана, включващо наземни средства и изтребители, тактически прехват на малоскоростна цел на малка височина и бойно търсене и спасяване съвместно със силите за специални операции и др. Задачите ще се изпълняват от основно летище Пловдив, а като тактическо летище за излитане, кацане и десантиране на товари ще се използва Чешнегирово. Основните цели на участието на българските Военновъздушни сили (ВВС) в съвместната подготовка са повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състава на международни оперативни сили, отработване на процедурите за изпълнение на елементи свързани с бойното използване на самолет С-27J, повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от зенитно-ракетни войски, усъвършенстване на способностите на ръководителите на полети и усъвършенстване на процедурите на ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.

Пехотата проведе тактическо учение на военния полигон край Сопот

10 July 2018 18:52

На военен полигон "Анево" край Сопот се проведе тактическо учение на пехотата. В него участва взвод от механизиран батальон на 61-ва Стрямска механизирана бригада. По време на учението бяха проведени и бойни стрелби със 120 мм самоходна минохвъргачка и на смесен противотанков взвод. Показан беше и настъпателен бой на ротите от батальона.

Откриха фотоизложба по повод 140 години от създаването на Българската армия

09 July 2018 22:35

32 фотографии показват 140-годишната история на Българската армия от основаването й до днес в експозиция в градинката на Народния театър. В изложбата са включени както снимки от началото на XX век, така и от съвременни учения.

Красимир Каракачанов открива фотоизложба за 140-годишнината от създаването на Българската армия

08 July 2018 12:01

На 32 пана ще бъде включен снимков материал с исторически характер

Комисията по отбрана в НС със заседание за състоянието на въоръжените сили

06 July 2018 06:07

Парламентарната комисия по отбрана ще изслуша ръководството на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната. Темата е състоянието на въоръжените сили .Заседанието ще е закрито.

Военните от пловдивския гарнизон отпразнуваха празника си с парад

04 July 2018 20:57

Поройният дъжд не попречи на военослужещите от Пловдивския гарнизон да отпразнуват за трета поредна година своя празник. В шествието, което премина по главната улица на града, се включиха 68-ма бригада „Специални сили“, Трета авиобаза – Граф Игнатиево, 24-та авиобаза Крумово, 110-ти Логистичен полк и 91-ви Инженерен полк на Българската армия.

Възстановяват задължителната военна служба във Франция

28 June 2018 08:43

Париж отмени задължителната казарма през 1997 година

Румен Радев: Национална сигурност зависи и от ефективността на военното правораздаване

27 June 2018 20:31

В днешната тревожна обстановка ролята на Въоръжените сили непрекъснато расте, заяви президентът

Каракачанов иска трите проекта за модернизация на армията да се движат паралелно

22 June 2018 15:05

Проектът за модернизацията на военноморските сили се забави с една година заради ДДС-то. Днес е последният ден, в който се доработва актуализацията му, и в момента тече междуведомственото му съгласуване. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че забавянето е заради провалената процедура от отказа на фирмата, която спечели, да подпише договора. "Надяваме се първият кораб да бъде приет през 2021 година, а вторият - 2022 година", д