България

17 април 2018 11:54

Кметът на Хитрино беше призован като свидетел по делото за инцидента

"Човешка грешка е причината за инцидента в Хитрино“, смята кметът на селото Нуридин Исмаил, който днес беше призован като свидетел по делото за инцидента с товарния влак. Обвиняеми за катастрофата и последвалия взрив на 10 декември 2016 г. са ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Назначена е още една експертиза за влаковия инцидент в Хитрино

23 June 2018 15:08

Допълнителна пожаро-техническа експертиза ще бъде направена за влаковия инцидент в Хитрино в началото на декември 2016 г., когато дерайлирала композиция, натоварена с пропан-бутап причини взрив и загинаха седем души, други 29 бяха ранени, а редица къщи пострадаха, съобщи сайтът „Медиапул“. Това реши Шуменският окръжен съд на заседанието по делото, по което обвиняеми са машинистите на дерайлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков, служители на частния жп превозвач "Булмаркет Рейл Карго", собственост на една от най-големите русенски компании "Булмаркет ДМ". Пред съда беше представена четворната пожаро-техническа експертиза, изработена от обвинението, според която взривът е станал заради изтичане на газ от дерайлиралите цистерни, който се възпламенил, достигайки до печка на твърдо гориво в района на гарата. Това заключение беше прието от съда, но той поиска и експертиза дали е възможно контактната мрежа да е провокирала излизането на товарната композиция с цистерни от релсите. Доста обстоятелства не са изяснени, смята единият от защитниците на обвиняемите адвокат Ивайло Йорданов. "Една от най-тежките експертизи, една от най-обхватните, много неща има по нея. Но чистата математика, която всички сме учили, показва, че се използват стойности във формулите, които не са добити по никакъв логичен начин. Едното от тези неща е скоростта на вятъра, която е изключително важна за определянето на разпространението на този газов облак и къде е станала експлозията“, каза той. "Скоростта на вятъра е приета произволно 5 км/ч, при положение, че в Шумен е 19 и откъде идват тези 5 километра въобще не е ясно. И ред такива неща“, добави адвокат Йорданов. Възраженията му бяха приети от съда и за допълнителната експертиза ще се искат тези данни за деня на инцидента от БАН. По делото в петък бяха разпитани 13 свидетели и вещи лица. Милен Манев, участвал в огледа след инцидента, бе категоричен, че стрелка 5 не е била заключена добре, предаде БНР. По думите му имало луфт, в резултат на което шести вагон е дерайлирал. Манев се аргументира със снимки от огледа, като посочи, че устройството за фактическо заключване е било в междинно положение, а подсигуряващото устройство е посочвала заключване. Според него върху съоръжението е въздействано. Следващото заседание по делото е на 16 юли.

Делото "Хитрино": ​Защитата на двамата машинисти поиска отвод на вещо лице​

29 May 2018 12:31

С искане за отвод на вещо лице започна днес делото за влаковата катастрофа в Хитрино на 10 декември 2016 г., при която загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.

Стрелочниците за Хитрино: Няма как стрелката да е била отключена

11 May 2018 17:30

Делото за влаковата катастрофа в Хитрино продължава с разпит на свидетели. При предишно заседание управителят на фирмата превозвач „Булмаркет“ - Станко Станков, посочи, че поддържа заключението на частната експертиза. Според него причина за жп аварията е незаключена или счупена железопътна стрелка. Отговаря ли на изискванията взривилата се цистерна в Хитрино? Днес показания дадоха и стрелочниците, което са били на смяна във фаталната сутрин на 10 декември 2016 г. Те отхвър

Делото за трагедията в Хитрино продължава с разпити на стрелочниците

11 May 2018 08:23

При инцидента на 10 декември 2016 година загинаха 7 души

Имало е реален риск от втори взрив в Хитрино

10 May 2018 17:27

В съда показания даде началникът на националната пожарна главен комисар Николай Николов, който ръководи спасителната операция в Хитрино. Обвиняеми по делото, което се гледа в Окръжен съд – Шумен, са машинистите на товарния влак

Продължава делото за трагедията в Хитрино: Показания даде шефът на "Булмаркет"

08 May 2018 10:49

Показания пред съда днес по делото за трагедията в Хитрино даде управителят на „Булмаркет" Станко Станков. Той разказа пред магистратите, че причината за дерайлирането на влака е състоянието на железния път, а не скоростта. По-късно пред журналисти Станков заяви, че направената от фирмата експертиза ще бъде внесена като доказателство по наказателното дело срещу двамата машинисти, управлявали влака-убиец Радослав Петков и Димитър Михнев.

​20 см е процепът в цистерната, която се взриви в Хитрино

30 March 2018 13:54

20 сантиметра е процепът в цистерната, от която е изтичал полипропиленът след дерайлирането на влака на гара Хитрино на 10 декември 2016 г. Това се видя на снимките, които „Булмаркет“ са направили на мястото на катастрофата. В Шуменския окръжен съд продължава наказателното дело срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост в железопътния транспорт.

​С изслушване на аудиозаписи продължи делото за влаковата катастрофа в Хитрино

22 March 2018 15:18

С изслушване на аудиозаписи продължи делото за влаковата катастрофа в Хитрино на 10 декември 2016 г. Записите са на разговори между дежурните на гарата, диспечери и жп служители. В тях се чуват и изплашени гласове на свидетели на трагичния инцидент.

Няма искане експертизата на "Булмаркет" да стане доказателство по делото Хитрино

21 March 2018 12:20

Няма искане експертизата на Булмаркет да стане доказателство по делото за трагедията в Хитрино на 10 декември 2016 г. Това съобщи говорителят на Окръжен съд Шумен Стилиян Стилянов. Подсъдими по делото са двамата машинисти - Димитър Михнев и Радослав Петков.

Собственикът на цистерната от Хитрино: Не прехвърлям вина, ако дължим обезщетение, ще платим

13 March 2018 08:30

"Не прехвърлям вина на никого, но не искам да поемам аз цялата вина. Съдът ще прецени дали дължим обезщетение, ако дължим ще го платим". Това заяви Станко Станков, управител фирмата "Булмаркет ДМ" ЕООД, чиято цистерна дерайлира на гарата в Хитрино на 10 декември 2016 година. "Не съм си и представям, че прокуратурата ще си промени мнението. За нас още от началото беше важно какъв е механизмът на произшествието, какво се се случило и държавата да направи така, че такива