Икономика и бизнес

17 април 2018 12:05

Протест на шивачки заради неизплатени заплати

Пореден случай на работници, останали без заплати. Повече от 200 шивачки търсят съдействие от държавата, за да получат дължимите им възнаграждения от австрийска фирма, която скоро ще бъде закрита. Фирмата е с филиали в Кричим и в пловдивското село Ст...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Народното събрание ще гледа на първо четене промени в Кодекса на труда

25 April 2018 06:34

Те са свързани с прилагането на трудовите договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и създаване на възможност за полагане на извънреден труд от служители на МВР.

Тристранният съвет не постигна съгласие за трудовата миграция

24 April 2018 15:58

Правителството, работодателите и синдикатите не постигнаха съгласие за трудовата миграция и трудовата мобилност. На днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, полемика предизвика допустимият процент работници, граждани на трети държави, за сметка на числеността на наетите по трудово правоотношение български граждани.

Държавата ще предупреждава работниците за започнали процедури за фалит

18 April 2018 13:51

Държавата ще предупреждава работниците, ако съдът е започнал процедура за обявяване на дружеството, в което работят, в несъстоятелност. Това предвиждат промени в Наредбата за реда и начина за информиране на работниците и служителите и за отпускане и изплащане на гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя, одобрени днес от правителството. Измененията се отнасят за работниците и служителите с прекратени трудови правоотношения след 31 януари 2015 г. В края на декември 2017 г. влязох

Първите искове срещу некоректни работодатели вече влязоха в съда

03 April 2018 20:45

Инспекцията по труда иска съдът да обяви в несъстоятелност десетки некоректни работодатели. В първите дни на новото си правомощие, инспекторите подадоха и първите искове. Междувременно рекорден брой хора искат обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията. Инспекцията по труда вече може да иска от съда да открие процедура по обявяване в несъстоятелност на некоректни работодатели. Условието е поне 1 заплата да се бави поне 2 месеца на поне 1/3 от работниците. Към момента в 30 фирми ситуа

Икономисти: Ерата на евтиния труд свърши

22 March 2018 09:20

Ерата на евтиния труд, на леснодостъпния труд свърши. Това коментира в предаването "Денят започва" по БНТ икономистът Лъчезар Богданов. По думите му за бизнесът от тук насетне ще бъде трудно "да се намират хора и ще бъде все по-скъпо да плащат за тези хора". Моята прогноза е, че в следващите няколко години ще има дори сериозно изпреварване на производителността на труда, обясни той.

18% от заетите у нас без трудов договор

21 March 2018 17:38

Близо 18% от заетите в България работят без трудов договор. Страната ни е пета в ЕС по най-ниско ниво на недеклариран труд в частния сектор като дял от БДС.

Проверки в Кюстендил за нарушения на трудовото законодателство

21 March 2018 06:50

Инспекцията по труда в Кюстендил на проверки днес - спазва ли се законодателството. 21 март е обявен за неработен и неучебен ден за града с решение на Общинския съвет. Повод за това е празника на пролетта . Работодатели обаче, ощетяват работниците със заплащането.

Конференция на тема „Бъдещето на труда"

21 March 2018 06:35

Застаряването на работната сила и как да се насърчи по-дългият трудов живот са сред темите на конференция на тема „Бъдещето на труда". Форумът е част от програмата на Европередседателството на Съвета на ЕС. Ще бъдат обсъдени и възможностите за подобряване на политиките в областта на образованието, обучението и преквалификацията. В конференцията ще участват около 150 представители на международни институции, социални партньори, представители на гражданското общество и и политици.

Над 2 млн. българи участвали в курсове за самообучение

07 March 2018 06:56

Малко над 2 милиона българи на възраст 25-64 години, са придобили нови знания или са повишили квалификацията си с форми на самостоятелно обучение през 2016 г.

Най-ефективните средства за подбор на персонала

06 March 2018 10:46

В рубриката „Кандидатите споделят“, Калоян Бушев, който е дългогодишен регионален и продуктов мениджър със значителен опит в областта, разказва пред Human capital store за важните неща при търсенето на нова позиция по специалността си. На първо място поставя личните си контакти и обратната връзка с работодателя. Също така смята, че тестовете за проверка на знанията и уменията на кандидата, както и интервюто на живо са най-ефективните средства за подбор. Освен това, особено важно е по какъв начин търсещият работа представя способностите си и професионалния си портрет във виртуалното пространство. Според Калоян телефонното интервю не е надежден метод за подбор. Особено негативно впечатление правят липсата на обратна връзка към кандидата и ниския професионализъм на провеждащите подбора. От личен опит Бушев споделя, че уважението и комуникацията са основни качества, които интервюиращият трябва да притежава. От своя страна, позитивното излъчване и честността са винаги в полза на кандидатите. HSC: Защо търсите нова работа? Калоян: Разделих се с последния си работодател. HSC: Какво правите, за да намерите нова работа? Калоян: Подавам автобиографии, търся лични контакти и събирам обратна връзка за вероятния работодател. HSC: Какви източници ползвате, за да намерите подходящи за Вас свободни работни места? Калоян: Използвам основно интернет: специализирани социални мрежи, сайтове за работа, както и агенции за п...