Образование и семейство

19 април 2018 08:00

Вълчев ще ограничава автономията на университетите

Просветният министър Красимир Вълчев планира сериозни промени в модела на академичното самоуправление, които да ограничат автономията на университетите. Целта им ще е да повишат отговорността на ректорите, както и правомощията на министерството при н...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Медицинският университет получи дарение от 1 милион долара

11 October 2018 15:30

Медицинският университет (МУ) в София е получил дарение от 1 037 413 долара. Това съобщи "Дарик", цитирайки информация на  учебното заведение. Дарението е получено след преминали законови процедури, тъй като дарителят д-р Андрей Георгиев е починал през 2014 г. Той е бил и студент на самия университет.  Академичният съвет на Медицинския университет е решил всяка година 20 000 лв. да бъдат давани на завършилите с пълно отличие студенти, като средствата ще се разпредел

Отбелязват китайския празник "Средата на есента" в ЮЗУ

11 October 2018 07:03

Традиционния китайски празник „Средата на есента" ще отбележи Филологическият факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград.

Всеки трети българин е с висше образование

09 October 2018 23:00

Около 28% или почти всеки трети наш сънародник на възраст 25-64 г. е имал висше образование и това в значителна степен е повлияло на качеството на живота и социалния статус на тази категория българи, показват данни от анализ на Евростат за нивото на образование в ЕС през 2017 г. През миналата година около 31% от жителите на ЕС на възраст 25-64 г. са имали висше образование. Най-високо ниво на висшисти у нас е било концентрирано в район Югозападен, където близо 40 на сто от населението в тази възрастова категория е имало висше образование. На втора позиция по този показател е район Южен Централен, където 32 на сто от населението на възраст 25-64 г. са били висшисти, а на трета позиция е бил район Североизточен с близо 27 на сто висшисти от трудоспособното население. В дъното на тази класация с най-малко висшисти е бил район Северозападен, където едва 20 на сто или почти всеки пети българин на възраст 25-64 г. е бил висшист. Според данни на НСИ у нас през миналата година е имало 54 висши училища, от които 50 университета и 4 колежа. Пак по данни на НСИ най-ниско е било нивото на безработица сред българите с висше образование - едва 3% при общо 207 хиляди безработни през миналата година. На обратния полюс най-висок е бил делът на безработните в редиците на нискообразованите българи - около 45% от българите с основно, начално или по-ниско образование, показва родната статистика. Топ 5 на европейските държави с най-висока концентрация на висшисти се оглавява от Финландия - 43,7%, Великобритания и Норвегия - по 43%, Исландия - 42,5% и Люксембург – 40% от населението в трудоспособна възраст са притежавали квалификация за висше образование. Тези страни общо взето, са и сред държавите в ЕС с най-висок жизнен стандарт и най-добро качество на живот, отчита Евростат. При съседите ни ситуацията е следната - в Гърция 31 процента от трудоспособното население на възраст 25-64 г. са били висшисти, в Румъния - 17 на сто, а в Турция - 18 на сто. Като цяло нивото на образованост на европейците се е повишило като за 10-годишен период броят на висшистите в ЕС е нараснал с 8 процента - от 23 на сто през 2007 - до 31 на сто през 2017 г., отчита Евростат.

Министърът на образованието обмисля мораториум върху нови ВУЗ-ове

08 October 2018 16:31

Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага мораториум върху разкриването на нови висши училища: "Едно предложение на съвета на ректорите, което ние обсъдихме и те приеха още миналата година, предвиждаме да го внесем заедно със Закона за изменени и допълнение на Закона за висшето образование. Ние смятаме заедно с тях, че мрежата е достигнала предела си на териториално и профилно разрастване и от по-нататъшното разрастване няма да спечели нито достъпа до висше образование, нито ре

Обсъждат предизвикателствата пред висшето образование

08 October 2018 07:19

Какви са предизвикателствата пред държавните висши училища в България - това ще обсъждат ректори, представители на синдикални организации и на академичната общност, експерти в системата на висшето образование. В националния форум, който ще се проведе в УНСС, ще участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Тракийският университет представи нова специалност в Минерални бани

07 October 2018 10:04

Специалността „Гериатрични грижи“ подготвя кадри за предоставяне на здравни грижи и социални услуги за възрастни хора

Дейвид Мозер: Пекинският университет е притегателен център за интелектуалния елит

03 October 2018 14:13

Дейвид Мозер е доктор по китаистика от Университета на Мичиган. От 2018 г., е зам.-декан на Академията „Йенчинг“ в Пекинския университет. Академията приема студенти на пълна стипендия за следващата учебна година до 07 декември 2018 г.

Нова специалност по киберсигурност откриха в ВУТП

02 October 2018 23:07

Експерти от ГДБОП се включват в обучението на студенти от Висшето училище по телекомуникации и пощи в София. Там стартира първата в страната бакалавърска програма по "Киберсигурност на високите технологии". Така ще бъдат подготвяни специалисти, от каквито IT секторът ще изпита изключителен глад през следващите години.

Вълчев: Масово българските университети не изпълниха държавната поръчка за план-приема

01 October 2018 16:58

Министърът на образованието откри 55-ата академична учебна година в университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново

С тържествена церемония откриха учебната година в Академията на МВР

01 October 2018 12:22

С тържествена церемония днес беше открита и учебната година в Академията на МВР, на която присъства и вътрешният министър Младен Маринов.