Регионални

19 април 2018 13:06

Община Борино иска да вземе Ягодинска пещера

Община Борино е поискала от държавата да ѝ бъде предоставена за управление известната Ягодинска пещера. Решението е взето с мнозинство на общинските съветници, съставено от ДПС и Реформаторския блок. В Знак на протест срещу внесеното от кмета искане ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Красотата на пещера "Голубовица" вече е по-позната (СНИМКИ)

11 October 2018 18:18

120 нови метра допълниха разкритите и картирани досега 2420 метра в пещера "Голубовица" близо до родопското село Кошница, съобщи председателят на Клуба по спелеология и екстремен туризъм (КСЕТ) „Мурсалица“ Алекси Коджебашев. От клуба и Българската федерация по спелеология организираха през септември национална пещерна леководолазна експедиция. Спелеолози и пещерни леководолази правят години наред експедиции за разкриване на нови галерии в една от най-големите водни

„Снежанка“ влезе в списъка на 100-те национални обекта

28 August 2018 11:37

Името си носи от снежнобелите наслаги, които са се образували милиони години и са застинали в причудливи форми

Спелеолози от Чехия проведоха пещерна експедиция във Врачанския район

11 July 2018 09:21

По покана на Спелеоклуб - Мездра от 30 юни до 8 юли 2018 г. 10 спелеолози от Република Чехия проведоха пещерна експедиция във Врачанския район на Старопланинската област. Групата вклюваше 10 спелеолози от градовете Мико̀лув, Бърно и Пардубице, в това число двама водолази - Петр Барак и Ян Водражка. Към тях се присъединиха и две местни спелеоложки - Елеонора Гаврилова и Рая Попова. Ръководител на експедицията беше Иржи Коларик, а базовият й лагер бе устроен в село Тла̀чене, община Бяла Слатина.

Пещерата Леденика е най-посещаваната у нас

03 May 2018 15:17

Пещера Леденика е най-посещаваната у нас, като сред посетителите има и чужденци. Това каза старши екскурзовод Момчил Янков. Той уточни, че освен чудните ледени образувания, чието име носи, и самата пещера, между 50 000 и 100 000 посетители годишно могат да се насладят на редица атракции, най-новата от които – пътуване с две туристически влакчета из околността. „По проекта, който се осъществи през 2013 година, бяха закупени две туристически влакчета: първото, пътуващо в рамк

Установиха замърсени пещери на гъбозавод в Русенско

07 February 2018 15:17

Експертите на РИОСВ – Русе извършиха извънредна проверка по сигнал за замърсяване на терени (пещери), собственост на гъбозавода „Красен“ АД, в едноименното село. Сигналът е подаден от природолюбител, придружен със снимков материал по е-поща. При обход на терените е установено, че тези пещери са изкуствено създадени за нуждите на дружеството. На място е констатирано наличие на отпадъци от пластмасови опаковки, в два от подземните складове, съобщиха от РИОСВ - Русе.

Спалеология във втория ден на Банско Филм Фест 2017

24 November 2017 07:24

Науката, изучаваща пещерите, спалеология беше в центъра на вниманието във втория ден на Банско Филм Фест 2017. Вечерта започна със среща на публиката с Алексей Жалов, който разказа интересни подробности около експеримента, който прави заедно със Стефан Цонев преди точно 40 години. Тогава двамата прекарват напълно изолирани 62 дни в пещера Десни Сухи Печ. Фестивалът отбеляза 75-годишнина от рождението на Александър Стрезов. За финал публиката се запозна с най-дълбоката пещера до момента Копкина дупка с дълбочина 540 м . Вижте повече във видеото.

Красива пещера отваря врати с новия туристически сезон

18 October 2017 07:32

Пещерата „Добростански бисер" над Асеновград вече ще може да се посещава от туристи. Обектът е включен в туристическия маршрут до хижа Марциганица и връх Попа и от следващата пролет отваря врати. Районът на село Добростан е изключително богат на карстови пещери - те са около 200, но "Добростански бисер" е единствената, пригодена за посещения.

Пещерата "Добростански бисер" скоро ще посреща посетители

12 September 2017 14:41

За безвъзмездно ползване и управление на Община Асеновград от държавата бе предоставена пещера „Добростански бисер“ и прилежащите й сграда и оборудване. Обектът се намира край Асеновград, а експлоатацията му следва да се осъществява с особено внимание. Пещерата е с

Спелеолози откриха Пещерата на бисерите!

16 August 2017 13:45

Уникална по рода си пещера, която представлява галерия от скални образувания с бисери от минерали, откриха спелеолозите край Ракитово. Пещера Лепеница е разположен на левия бряг на река Лепеница, в подножието на вр. Сюткя в Родопите, на около 13 км южно от гр. Велинград и на 10 км югозападно от град Ракитово.

Подготвят акустичен концерт в пещерата "Проходна” край Карлуково

01 August 2017 09:08

"Там, където небето и реката се сливат… Там, където цветовете на изгревите и залезите са по-ярки от мечтите, там, където Господ гледа…“ На 2 септември, събота, пещерата "Проходна" край ловешкото село Карлуково, известна още като "Божиите очи", ще бъде домакин на един различен концерт. Вокална формация "Робев” ще изнесе Акустичен хоров концерт под наслов "България от век на век!”.