България

25 април 2018 20:16

Въвеждат се облекчения на административните процедури за хора с увреждания

Край на бумащината при отпускане на помощи и при издаването на винетки на хора с увреждания. Всичко вече ще става по служебен път, реши правителството, приемайки мерки за облекчаване на административната тежест за хора в неравностойно положение....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Законът за личната помощ може да бъде приет до края на ноември, смята Караянчева

13 October 2018 12:15

Законът за личната помощ може да бъде приет до края на ноември. Това прогнозира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя очаква проектът да бъде внесен до края на следващата седмица и призова депутатите и от опозицията да бъдат в парламента. Цвета Караянчева е на посещение в Шумен, за да връчи наградите на лауреатите от международния конкурс за камерно пеене.

​Повечето от платформите за инвалиди във Варна не работят

13 October 2018 08:50

Повечето от платформите за хора в инвалидни колички, които бяха монтирани в 39 от подлезите във Варна, не работят. Те са част от Проекта за интегриран градски транспорт, като целта е хората с двигателни увреждания да могат да се придвижват самостоятелно в града. Според тях обаче платформите често аварират, а докато ги ремонтират минават месеци.

Мая Манолова: Всички организации подкрепиха законопроекта за хората с увреждания

12 October 2018 08:30

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха включени в окончателния вариант на Закона за хората с увреждания, като всички организации го подкрепиха. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ1 омбудсманът Мая Манолова. Тя изрази надежда, че законът ще бъде обнародван до края на ноември.

Законопроектът за хората с увреждания - най-сетне готов

11 October 2018 20:39

Законопроектът за хората с увреждания вече е готов. След месеци на протести и разногласия днес спорният закон беше одобрен от всички страни в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Какви промени настъпиха в него и как различните гледни точки по темата постигнаха съгласие.

Майките на деца с увреждания: Ще стоим на палатките най-рано до Коледа (СНИМКИ)

10 October 2018 18:45

Ще стоим на палатките най-рано до Коледа. Може да сме шепа хора, но сме силна шепа хора. Не искаме повече празни обещания. Това заявиха майките на деца с увреждания от инициативата “Системата ни убива” на поредния си протест тази вечер пред Министерски съвет, предаде репортер на Actualno.com. Обещанията нито ни хранят, нито ни топлят, категорични бяха протестиращите. Те призоваха хората, които минават наоколо, да се спрат поне за 15 минути при тях, за да се опитат да разбер

Вече има план за действие по законите за хората с увреждания, но протестите остават

09 October 2018 17:01

Подписахме план за действие по приемане на законодателството на хората с увреждания. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива”, предаде БГНЕС. Министър Петков заяви, че поема ангажимент на 11 октомври проектът на Закон за хората с увреждания да влезе за обсъждане на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той трябва да бъде разгледан от Националния съ

Майките на деца с увреждания са разговаряли с финансовия министър Горанов

08 October 2018 19:33

Майките на деца с увреждания са разговаряли днес с финансовия министър Владислав Горанов и са получили конкретни срокове за приемането на два от законите, за които настояват - Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания. Това съобщи в „Още от деня“ Весела Одаджиева, която е участвала в срещата.

Постигнаха консенсус по Закона за хората с увреждания

05 October 2018 20:21

Повече от 5 часа експертите от социалното, финансовото министерство и национално представителните организации обсъждаха промените в законодателството за хората с увреждания. Майките на деца с увреждания отказаха да участват в дискусията и обявиха, че готвят протести следващата седмица.След дългите разисквания участниците в срещата са постигнали консенсус по Закона за хората с увреждания, потвърди за „По света и у нас“ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.Предстои следващата седмица текстовете на Закона за хората с увреждания да бъдат обсъдени в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Брат качи болната си сестра до връх Ботев за ЧРД

02 October 2018 21:13

Догодина Румениге ще заведе Теди и на Черни връх

Доклад: Градската среда у нас остава неподходяща за хора с увреждания

02 October 2018 20:19

Градската среда у нас остава неподходяща за хора с увреждания. Това е заключението на Комисията за защита от дискриминация след проверки в цялата страна. Според изготвения доклад това е общонационален проблем, който не позволява на всички българи да се развиват при равни условия. Следва поглед към статистиката и статистиката, видяна през очите на потърпевшите.