Свят

28 април 2018 13:13

Гръцката полиция залови 248 кг марихуана

Гръцката полиция в Гревена арестува четирима албанци и един грък в момент, в който са транспортирали голямо количество марихуана. Арестуваните са на възраст от 27 до 32 години и тяхната самоличност не е разкрита, тъй като тече разследване. Задържанит...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Гърция издаде първите лицензи за отглеждане на канабис за медицински цели

19 November 2018 21:46

Гърция издаде първите лицензи на частни компании за отглеждане на канабис за медицински цели. Южната ни съседка легализира канабиса за медицински цели миналата година и през март отмени забраната за неговото отглеждане и производство. Два лиценза бяха предоставени днес, а още 12 ще бъдат издадени до края на тази година, посочи министерството на икономиката и развитието.

Покрай междинните избори: Мичиган легализира канабиса, Юта и Мисури - медицинската му употреба

07 November 2018 15:36

Едновременно с междинните избори в САЩ за Сенат и за Камарата на представителите, в 4 щата се провеждаше друг вот - за легализиране на марихуаната. В Мичиган одобриха свободната употреба на растението, а в Юта и Мисури вече ще е законна медицинската употреба. В Северна Дакота обаче отхвърлиха рекреационната употреба (медицинската вече е законна). Въпросът за канабиса в тези щати чувствително е повишил и изборната активност. Темата кара много младежи да отидат до урните, а когато вече са там, се увеличава шансът да проявят интерес и към основния вот. Марихуаната за медицински цели пробива в ЕС С това решение вече 10 щата са легализирали напълно употребата на марихуана, а 33 - медицинската употреба.  Според представителите на канабисната индустрия, това увеличава шанса за цялостна легализация. Макар в две трети от САЩ марихуаната да е легална под някаква форма, на федерално ниво тя продължава да е в категорията на най-опасните наркотици според Акта за контрол на субстанциите от 1970 г., наравно с екстази, хероин и други, и по-малко опасна от амфетамини и кокаин.  Невада спешно се нуждае от марихуана - образованието на децата е в опасност Проблемът е, че растящата с бесни темпове канабисна индустрия не може да оперира на федерално ниво, а теоритично всеки, притежаващ марихуана дори в законни щати, може да бъде съден от федералното правителство. Многото средства, които се вливат в новата индустрия, ще спомогнат обаче и за скорошно пълно легализиране в цялата страна. Марихуана измества доматите в канадски оранжерии В България марихуаната е определена като наркотично вещество с висока степен на риск за общественото здраве. Забранена е в хуманната и ветеринарната медицина - т.е. не можем да се лекуваме с нея. Според Наказателния кодекс престъпление е придобиването и държането на наркотични вещества, като по-тежкото наказание е за придобиване или държане на високорискови наркотични вещества, каквато е марихуаната.

Грузинският патриарх спря законопроект за легализация на марихуаната

04 November 2018 18:10

Законопроектът за отглеждане на марихуана в Грузия ще бъде отменен, каза председателят на парламента Иракли Кобадхидзе след среща с Негово Светейшество патриарх Илия II. „Основният въпрос, който бе обсъден с патриарха, беше въпросът за проектозакона за отглеждане на марихуана. Обсъдихме този въпрос по-рано в нашия екип и решихме да го оттеглим от парламента. Многократно заявихме, че няма да разглеждаме този въпрос без широки разисквания и постигане на консенсус с обществото и Църквата и ние спазихме това обещание", казва Кобадхидзе, цитиран от "Добротолюбие". Разглеждането на законопроекта за отглеждането на марихуана за медицински и козметични цели беше спряно в парламента след остър протест от страна на Грузинската църква и обществени представители. В Грузия: глобата за пушене на марихуана нарушава конституцията Марихуаната бе легализирана през юли от Конституционния съд на Грузия, въпреки протеста на Църквата, след което парламентът започна да говори за активното култивиране на наркотичното растение в страната. След това грузинският парламент отложи разглеждането на законопроекта за средата на септември, благодарение на Църквата. Един от авторите на проектозакона, председателят на управляващата грузинска партия, милиардерът Биджина Иванишвили, заяви пред репортери, че отглеждането на марихуана за медицински и козметични цели би донесло милиарди долари на Грузия, но подчерта, че решението няма да бъде взето без съгласието на Църквата и обществото. Патриарх Илия е изразил противопоставянето се срещу употребата и продажбата на марихуана. В проповед на 5 август той поиска: „Защитете нашата родина! Защитете нашите деца! Трябва да помним, че употребата на наркотици вече е началото на падането. Отново ви призовавам с молбата: Не позволявайте на децата ни да загинат. Не позволявайте това беззаконие." Патриархът (католикос) на Грузия Илия II има колосален авторитет в родината си. На 83-годишна възраст той е наричан „човекът с най-голямо доверие в Грузия“ - над 90 % от анкетираните. Около 85 на сто в страната се определят като православни християни, а патриархът лично редовно кръщава всяко трето дете в семейството (над 20 000 бебета от демократичните промени насам). Интронизиран в дълбоките съветски гонения през 1977 г., Илия е бил личен приятел и уважаван архиерей от св. Гавриил (Ургебадзе).

Разкриха високотехнологична домашна оранжерия за марихуана в Костинброд (СНИМКИ)

02 November 2018 14:42

В хода на проведена през вчерашния ден полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества на обслужваната територия, служители на РУ- Костинброд предприели проверка на частен имот в града.

Датската фирма за канабис StenoCare излезе успешно на борсата

30 October 2018 12:35

Датската компания за производство на масло от канабис StenoCare предизвика фурор на фондовата борса в Копенхаген в петък, след като инвеститорите проявиха завидна активност при дебюта на книжата. Акциите на StenoCare се увеличиха почти четири пъти, за да достигнат 33.50 датски крони, което оценява компанията на повече от 200 млн. крони (30 млн. долара). Записването на книжата беше при цена 8.80 крони.Интересът на инвеститорите беше огромен, заяви главният изпълнителен директор Томас...

Холандският премиер в Канада: Не опитвайте канабис

26 October 2018 09:50

Премиерът на Холандия Марк Рюте, който е на посещение в Канада, категорично призова да не се пуши канабис, въпреки че неговата страна е известна като елдорадото на канабиса в Европа, предаде Франс прес. ЦИД: Растат пазарите на нелегални горива, секс услугите и канабиса Канада легализира на 17 октомври производството, търговията и консумацията на тази лека дрога. В Холандия притежаването, консумацията и продажбата на дребно на по-малко от пет грама канабис се толерира в специални заведения от 1976 г. и страната е предпочитана дестинация за почитателите на канабиса. Канадците няма да пушат повече канабис след легализирането му Помолен да коментира легализирането на канабиса в Канада, Рюте разказа пред ученици от гимназия в Отава историята на свой близък човек, при който прекалената употреба на канабис, е имала сериозни последици върху менталното му здраве. "Марихуаната днес е много по-силна отпреди и е вредна за здравето, преди всичко за младите", каза Рюте. "Най-добрата политика, която човек може да си наложи по отношение на дрогата, е да я избягва първия път. Това може и да изглежда консервативно, но аз ви съветвам: Не опитвайте изобщо!", каза Рюте пред гимназистите, с които се срещна заедно с колегата си Джъстин Трюдо. "И ако вие все пак опитате, направете така, че да не минавате от канабиса на друга дрога", каза той и подчерта, че най-важното е хората да не минават от марихуаната на твърда дрога, като кокаина или хероина. БТА

Разбиха плаваща плантация за марихуана

23 October 2018 19:36

В Русия при зрелищна полицейска акция разбиха плаваща плантация за марихуана. Властите са открили 230 растения, поливна система и специално осветление. Плаващата плантация е била разположена върху платформа в река Кузнечиха при град Архангелск. Арестувани са трима души и е заведено дело.

Русия разкритикува Канада заради легализирането на канабиса

23 October 2018 08:41

Москва се страхува от лесен пренос на наркотика

Арестуваха кандидат-президент на Грузия, след като раздаде 3 цигари с марихуана

21 October 2018 10:46

Кандидат за президент на Грузия беше арестуван, след като раздаде три цигари с марихуна по време на фестивал за легализирането ѝ.

Канада легализира канабиса

17 October 2018 07:18

Досега около 25 държави по света са легализирали употреба с медицински цели на марихуаната