Култура

09 май 2018 21:27

Президентът посети читалище за незрящи

Президетът Румен Радев връчи плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Националното читалище за слепи „Луи Брайл“ за значимия принос към българската култура и духовност. На тържествена церемония в словото си държавният глава призова за осезаема подкрепа ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Важно е да има дебат по обществено значимите теми, заяви президентът Радев

14 October 2018 20:00

Президентът Румен Радев коментира, че случаят с убийството на Виктория Маринова е разкрил огромния дефицит на доверие към институциите. Според държавния глава е важно да има дебат по обществено значимите теми. Внасянето на един вот на недоверие в парламента не винаги означава, че той има за основна цел сваляне на правителството, коментира Румен Радев по повод готвения от БСП вот за здравната реформа. Президентът се включи в тържествата по повод отбелязването на 150 години от обявяването на Троян за град.

Румен Радев почете 150-годишнината на Троян (СНИМКИ)

14 October 2018 16:23

Президентът Румен Радев връчи почетен знак на Община Троян по случай 150-та годишнина от обявяването на Троян за град. Това стана по време на тържествената церемония на празника на града - Петковден. Тя започна с посрещане на знамето на града. Преди това бе отслужена Божествена света литургия в църквата "Света Параскева-Петка", а централният площад "Възраждане" се огласи от духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската армия, на Ботевград, Ловеч и Троян. "Богата е хрониката на вашия град. Пред годините Троян се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество, което разцъфтява и днес. Всяко едно поколение продължава да развива тези богати традиции по един уникален начин", заяви в словото си Румен Радев. По думите му няма българин, който да не свързва името на града с поне няколко от неговите прочути символи - старите занаяти, автентичната троянска керамика, троянската сливова ракия, известна навсякъде, и най-вече духовната и национална крепост -Троянският манастир "Успение Богородично". "Ако говорим за жителите на Троян, няма как да не споменем името на тълкувателя на българската народопсихология Иван Хаджийски. Който иска да разбере повече за нашите нрави, нека продължава да чете и препрочита написаното от него, а който иска да види най-доброто от България, да заповяда в Троян", заяви Румен Радев. Ловчанският митрополит Гавриил благослови жителите на планинския град и пожела те да бъдат все така трудолюбиви и да останат в Троян. По традиция бе връчена и Националната литературна награда за цялостно творчество "Ламар". Тази година неин носител е поетът Любомир Левчев, който не успя да присъства на връчването. Празникът продължи в обновената зала на Общинския съвет, където на тържествено заседание със званието "Почетен гражданин на Троян" бяха удостоени бизнесмените инж. Марин Радевски и инж. Владимир Младенов, както и керамикът Николай Йовков. Патриарх Неофит също ще бъде удостоен с това звание. То ще му бъде връчено утре /15 октомври/, на рождения му ден, в Троянския манастир "Успение Богородично". За празника в Троян са посланици, депутати, изявени публични личности, делегации от побратимените градове и други гости. Празничният Петковден продължи с откриване на изложбата "Провинциална хроника или какво не знаем за Троян - градът в скута на Сребърната планина" в Музея на народните занаяти и приложните изкуства в Троян. По-късно е шоу-спектакълът на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки - Троян на централния площад, а веднага след това е празничният концерт на Васил Найденов и Силвия Кацарова, както и на младите таланти Ани Ненова и Радко Петков - Гласът на България. За пръв път в Троян ще има 3D мапинг шоу и пиротехнически спектакъл.

Президентът: Убиецът на Виктория Маринова трябва да понесе цялата тежест на закона (видео)

14 October 2018 12:45

Случаят разкри огромният дефицит на доверие между институциите както вътре в страната, така и навън, посочи Румен Радев

Достъпна ли е градската среда за незрящите хора?

14 October 2018 08:48

Над 300 души с увредено зрение в Смолян ще отбележат утре Международния ден на белия бастун със своеобразно състезание за ориентиране в градската среда. Според Съюза на слепите в града повечето незрящи срещат трудности и се придвижват само с придружител.

Законът за личната помощ може да бъде приет до края на ноември, смята Караянчева

13 October 2018 12:15

Законът за личната помощ може да бъде приет до края на ноември. Това прогнозира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя очаква проектът да бъде внесен до края на следващата седмица и призова депутатите и от опозицията да бъдат в парламента. Цвета Караянчева е на посещение в Шумен, за да връчи наградите на лауреатите от международния конкурс за камерно пеене.

​Повечето от платформите за инвалиди във Варна не работят

13 October 2018 08:50

Повечето от платформите за хора в инвалидни колички, които бяха монтирани в 39 от подлезите във Варна, не работят. Те са част от Проекта за интегриран градски транспорт, като целта е хората с двигателни увреждания да могат да се придвижват самостоятелно в града. Според тях обаче платформите често аварират, а докато ги ремонтират минават месеци.

Мая Манолова: Всички организации подкрепиха законопроекта за хората с увреждания

12 October 2018 08:30

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха включени в окончателния вариант на Закона за хората с увреждания, като всички организации го подкрепиха. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ1 омбудсманът Мая Манолова. Тя изрази надежда, че законът ще бъде обнародван до края на ноември.

Законопроектът за хората с увреждания - най-сетне готов

11 October 2018 20:39

Законопроектът за хората с увреждания вече е готов. След месеци на протести и разногласия днес спорният закон беше одобрен от всички страни в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Какви промени настъпиха в него и как различните гледни точки по темата постигнаха съгласие.

В НДК отбелязват Световния ден на зрението

11 October 2018 09:06

С благотворителната фотографска изложба "Не залязвай, слънце!" в НДК днес ще бъде отбелязан Световният ден на зрението. Това съобщиха организаторите от пациентската организация "Глаукома" и от Института за здравно образование. Изложбата съдържа 48 фотоса, а авторът Асен Зидаров е с частично увредено зрение и посвещава труда си на каузата за борба със слепотата.

Майките на деца с увреждания: Ще стоим на палатките най-рано до Коледа (СНИМКИ)

10 October 2018 18:45

Ще стоим на палатките най-рано до Коледа. Може да сме шепа хора, но сме силна шепа хора. Не искаме повече празни обещания. Това заявиха майките на деца с увреждания от инициативата “Системата ни убива” на поредния си протест тази вечер пред Министерски съвет, предаде репортер на Actualno.com. Обещанията нито ни хранят, нито ни топлят, категорични бяха протестиращите. Те призоваха хората, които минават наоколо, да се спрат поне за 15 минути при тях, за да се опитат да разбер