България

11 май 2018 12:25

Румен Радев благодари на адвоката на Сергей Антонов

Проф. Джузепе Консоло прояви гражданска смелост да защити честта на българския народ...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Президентът Радев се срещна с Владимир Путин в Сочи

22 May 2018 15:30

Президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин се срещнаха в резиденцията Бочаров ручей в Сочи.

Радев: С премиера Медведев възобновихме диалога между България и Русия на най-високо ниво (видео)

21 May 2018 18:02

Президентът призова българското правителство да използва положителния импулс от неговата визита в Русия за реализацията на проекти от взаимен интерес

Румен Радев се срещна с президентите на Конфедерацията на европейския бизнес

17 May 2018 19:28

Българският президент обсъди с Конфедерацията на европейския бизнес необходимостта от повече гъвкавост в европейската индустриална политика и ролята на бизнеса за осигуряване на повече заетост и подобряване на благосъстоянието на гражданите.

Радев на вечерята ифтар: В молитвите и действията си да търсим мира за света

16 May 2018 23:07

Да държим домовете си отворени за нуждаещите се, сърцата си отворени за страдащите, а в молитвите и действията си да търсим мира за света. Това каза президентът Румен Радев по време на словото си на тържествената вечеря ифтар по случай свещения месец Рамазан.

Президентът: Обществото може да плати много висока цена, ако обективността отсъства в медиите

16 May 2018 18:04

В срещата участваха генералният директор на БНР Александър Велев и генералният директор на БНТ Константин Каменаров

Радев при Путин в Сочи на 22 май

16 May 2018 15:11

Руският президент Владимир Путин ще посрещне българския си колега Румен Радев на 22 май, предаде ТАСС. Това съобщи пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Радев на визита в Москва, среща се с Путин "При нас там в графика за следващата седмица са и индийският министър-председател (Нарендра Моди - б.р.), и българският президент", отговори той на въпрос на репортери за програмата на руския лидер на 21 и 22 май. Песков допълни, че Румен Радев ще пристигне в черноморския курорт Сочи. Двамата лидери ще разговарят помежду си, след което ще направят изявления за пресата. Ден по-рано Путин ще се срещне с Нарендра Моди.

Президентът Радев ще е домакин на тържествената вечеря ифтар

15 May 2018 16:07

Президентът Румен Радев ще бъде домакин утре на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Адвокатът на Сергей Антонов: Никой не стоеше зад Али Агджа. Негова беше идеята и изпълнението

13 May 2018 10:48

 "Българската следа" в атентата е абсолютен мит. Това казва италианският адвокат на обвинения за поръчител Сергей Антонов пред Нова тв, точно 37 г. след прострелването на папа Йоан Павел Втори. Джузепе Консоло разказва защо е приел да защитава сънародника ни в така наречения "процес на века" и дали един български държавен служител бил използван като оръжие. „О, много добре помня този ден! Исторически момент! Макар и в отрицателен смисъл. Помня, че видях по телевизията как извеждат папата от площада във Ватикана. Целият беше в кръв. Тотален шок за целия католически свят. Бях разтърсен”, спомня си проф. Консоло. Денят започва като всяка сряда, когато папата излиза на площада във Ватикана. Докато дава богословията си на събралите се вярващи, е пронизан от три куршума. Арестуван за покушението е турчинът Мехмед Али Агджа - член на "Сивите вълци". За поръчител на убийството обаче, той посочва българско име. Сергей Антонов. Служител на БГА Балкан в Рим. „Обади ми се Андреа Пучи - в момента директор на новините на Канал 5 и мой приятел. Каза ми: "Джузепе, чух, че ти ще защитаваш Антонов, потвърждаваш ли ми?" Казах му: "Глупости! Това пък от къде го измисли?" "Ами, така се говори", каза. В онзи момент по-голям абсурд не бях чувал. Никога нямаше да се съглася на нещо подобно! Въпреки че отрекох, 5 минути по-късно телефонът ми прегря! Всички звъняха с този въпрос. Не знам защо решиха, че от всички адвокати в Рим, точно аз съм този, който би поел "процеса на века", както го наричаха”, казва той. Новината се разнася мълниеносно. Два дни по-късно от посолството ни в Рим се свързват с професор Консоло. Поканата да защитава Сергей Антонов е вече налице. Официално. „Казах на посланика ви, че предложението му е абсурдно, защото изходът от процеса е ясен още преди да е започнал. Сънародникът ви, чието име тогава дори не знаех, ще бъде осъден. Предложи ми да се запозная със случая и ако имам и най-малкото съмнения, че Антонов е поръчал убийството на папа Йоан Павел Втори, да откажа”, разказва днес адвокатът. Дни по-късно Консоло приема. Години по-късно, за "българската следа" се говори като за едно от оръжията в Студената война. Говори се за пропаганда на Запада срещу социалистическия лагер. Говори се за милиони германски марки, платени от Германия на "Сивите вълци", за да обвинят руското през българското разузнаване. Според професорът българска следа няма и не е имало. Той обаче смята, че никой не е стоял зад Али Агджа, той сам е планирал и извършил атентата. "Папата опита да го убие Али Агджа. Искате да знаете кой стоеше зад него - никой, негова си беше идеята и организация, и изпълнението", казва адвокатът сега. България била обвинена, защото била малка страна, беззащитна, а Антонов  - лесна мишена. По думите на Консоло процесът срещу Антонов бил "пародия". "Антонов почти не разбираше какво става, постоянно ме питаше кога ще си отиде вкъщи", спомня си италианецът днес.

​Румен Радев: Азиатските страни са естествен партньор на България (СНИМКИ)

12 May 2018 13:43

Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние сме техният мост към Европа, каза президентът Румен Радев при откриването днес на второто издание на фестивала на азиатската култура "Цветовете на традициите" в Борисовата градина.

Адвокатът, защитавал Сергей Антонов: „Българската следа“ е клевета

11 May 2018 22:10

В специално интервю за БНТ адвокат Джузепе Консоло, защитавал българина Сергей Антонов, обвинен в покушението срещу папа Йоан Павел II, заяви, че българската следа е клевета. Днес, в годишнината от покушението, той представи книгата си „Атентатът срещу папата. Истинската история“.