България

11 май 2018 21:34

Катаджии с изтекли документи проверяват шофьорски книжки – законно ли е? (ВИДЕО)

Според инструкция от средата на март тази година старите стикери се считат за валидни до 30 юни. Според адвоката Николай Хаджигенов самата инструкция противоречи на законите...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Пътна полиция започва акция за проверка на камиони и автобуси

15 October 2018 09:44

От днес до 21 октомври 2018 г. на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите, съобщиха от МВР.

Приложение за изоставени коли помага на районните администрации

14 October 2018 09:01

Изоставени по улиците автомобили и стари мебели не само загрозяват, но и замърсяват градовете. Приложението "Гражданите" става все по -популярно за откриването на коли извън движение. Вече се използва и от районните администрации в София.

Глобиха шофьор, заснет да изхвърля боклук от колата си

10 October 2018 16:33

В Пловдив глобиха шофьор, заснет да изхвърля боклук от колата си в движение. Глобата е в размер на 150 лева.

Малина Крумова ще оглави новата агенция за пътна безопасност

10 October 2018 13:08

На нейно място като зам.-министър застава Николай Нанков

От 2020 г. шофьорските книжки в Дания ще са виртуални

07 October 2018 22:33

От 2020 г. шофьорските книжки в Дания ще са виртуални. Това е поредната инициатива на правителството за намаляване на бюрокрацията и административната тежест. В края на 2020 г. ще е готово приложение, което ще позволи на датчаните да се легитимират при проверка, но и ще направи по-бързо връчването на наказателни постановления за пътни нарушения. По този начин държавната администрация ще стане още по-ефективна, посочи министърът на транспорта Оле Бирк Олесен. Първата стъпка в тази насока е подновяването на шофьорската книжка да става Смартфоните навлизат все повече в обикновения живот на датчаните, които ги използват все по-често за банкиране или поръчки по интернет. Все пак добрите стари шофьорски книжки няма да изчезнат напълно. Те ще продължат да съществуват за тези датчани, чиято работа е свързана с шофиране в чужбина.

Двама младежи са задържани след гонка с полицейски патрул в Пловдив

07 October 2018 16:09

Двама младежи, опитали се да избегнат полицейска проверка, бяха задържани по обяд в Пловдив. Те са арестувани, след като няколко екипа на полицията са преследвали автомобила им от Централна гара до жилищен район "Тракия". По време на гонката бегълците са ударили един от служебните автомобили, а след това са се блъснали последователно в две дървета. При задържането им става ясно, че 25-годишният водач на автомобила е неправоспособен и е употребил алкохол. Той и 19-годишният му спътник не са пострадали сериозно.

Искат връщане на полигоните за млади шофьори, експерти в автошколите против

06 October 2018 20:14

Няма достатъчно полигони в България, които да отговорят на нуждите за подготовката на бъдещите водачи. Такова мнение споделиха на експерти и преподаватели в автошколи, след като тази седмица от транспортното министерство обявиха, че предвиждат връщането на полигона. И в сега действащата учебна методика е записано, че първите няколко урока по кормуване трябва да се провеждат на площадка. Поради липсата на достатъчно полигони, голяма част от тези занимания се правят на частни паркинги.

С четвърт милион повече нарушения на пътя спрямо миналата година

05 October 2018 18:00

Над 250 000 нарушения повече спрямо миналата година е регистрирала "Пътна полиция", казва в интервю за вестник "24 часа" Росен Рапчев, началник на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". Издадени са близо 400 000 фиша за нарушения, установени на място. За миналата година са били 286 хил., което е разлика от 114 хил., информира още Рапчев. "Имаме и 414 000 електронни фиша за нарушения на скоростта, или със 135 хил. повече от мина

Росен Желязков: Планира се покупка на специални автомобили за шофьорските изпити

02 October 2018 19:52

Министерството на транспорта има идея да закупи специални автомобили, с които да се провеждат практическите шофьорски изпити. Новината съобщи министър Росен Желязков. Предстои съвсем скоро и свързване на системите на транспортното министерство и МВР, предава БНР. "Ще се свърже системата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията със системата на МВР, така че да се избягват всички варианти за използване на фалшиви лични карти", заяви Желязков. "В напреднала фаза е обсъждането на вариант за закупуване на специализирани, специални автомобили, с които да се полага съответният изпит. Автомобили, които са оборудвани с технически средства, които да дават пълна, ясна и точна информация за поведението на курсиста от една страна, а така също и за поведението на изпитващия. Обсъжда се и вариантът да бъде възстановено обучението и изпитите на полигон", допълни новият транспортен министър.

50% от проверените по време акция в Асеновград шофьори са неизрядни

02 October 2018 11:04

50% от проверените по време на 12-часова полицейска акция в Асеновград шофьори са неизрядни. Точно 39 водачи са заловени в нарушение и глобени, само за ден в Асеновградско. Други седем нарушители с по-леки провинения са се разминали със забележка. Това сочат данни, след специализираната полицейска операция, която бе проведена на територия на общините Асеновград и Садово. Проверени са 41 моторни превозни средства и документите на 80 души. От тях е инспектирана изрядността на 26 водачи на мотоци