Здраве

13 май 2018 20:10

Екип български учени искат да специализират в 3D принтирането на кости и хрущяли

Млад български екип се готви да посрещне нова ера в медицината: амбицията им е да специализират в 3D принтирането на кости и хрущяли. С финала на "Лаборатория за слава" - състезанието между млади учени за представянето на най-интригуващ научен сюжет ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Учени от Тракийския университет разработиха инсталация за отглеждане на риба и зеленчуци

13 September 2018 13:04

Двама учени от Аграрния факултет при Тракийския университет в Стара Загора регистрираха в Патентното ведомство модел на инсталация, с която в затворен цикъл се отглеждат риба и зеленчуци. Според формулата рибите ще се отглеждат в приземния етаж на сградите или на двора, а зеленчуците на покрива. Патентопритежатели са проф. Йордан Стайков и доцент Ивайло Сираков. Целта е инсталацията да се развие и продава за малки и стартиращи компании, има и разработка за по-големи производители....

Учени създадоха свръхточен часовник

10 September 2018 10:20

Австралийската фирма "Крайлок" конструира свръхточен часовник в резултат на научна разработка, продължила 20 години, съобщава сайтът Лента.

Учени откриха нов метод за диагностика на болестта на Паркинсон

19 August 2018 14:54

Южнокорейски учени откриха нов метод за ранна диагностика на болестта на Паркинсон чрез анализ на ретината на окото, пише сайтът Нюз медикъл. Екипът на д-р Джи Янг Ли от Сеулския национален университет установи, че ранният стадий на споменатото тежко заболяване е съпроводен с измиране на клетки на главния мозък. При този процес се наблюдава изтъняване на ретината на окото.

Учени създадоха кръвен тест за откриване на меланом

18 July 2018 17:00

Австралийски специалисти оповестиха, че разработили кръвен тест за откриване на меланом в ранен стадий, предаде Франс прес.

Американски учени разработват изкуствен бъбрек

12 June 2018 16:22

Американски учени разработват имплант, който имитира функциите на човешките бъбреци и може да спести на хиляди хора диализа и трансплантация, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени печатат роговица за 10 минути на 3D био-принтер

30 May 2018 15:24

Изследователи от Нюкасълския университет са създали новаторска техника за "печат" на роговици, съобщи Engadget. За целта е нужен прост 3D биопринтер, но специално "мастило". То е комбинация от здрави роговични стволови клетки, комбинирани с колаген и полизахарида алгинат.  "Нашият уникален гел поддържа стволовите клетки живи, като създава материал, който е достатъчно твърд, че да запази формата си, но достатъчно мек, че да излезе от 3D-принтера", обяснява Че Конън, ръководител на проекта. Отпечатаха силиконово сърце на 3D принтер (ВИДЕО) Учените сканират очите на пациента, за да създадат оптимален модел, зареждат "биомастилото" и само 10 минути по-късно имат готова роговица. Роговицата играе ключова роля във фокусирането, както и в предпазването на очите от мръсотия и бактерии. Но освен това е и в най-горния слой на окото, затова често страда и при наранявания, и при болести. А донорите за трансплантации винаги не достигат. Новото изобретение би могло да премахне напълно нуждата от тях и да спаси зрението на милиони по света. Разбира се, ще са нужни поне няколко години, докато изобретението влезе в медицинската практика. Но това е пореден от редица успехи на триизмерния печат в медицината.

Русенец изобрети алтернатива на брайловото писмо

29 May 2018 07:30

Русенецът инж. Койчо Митев изобрети цифрова система, която може да бъде ползвана като алтернатива на традиционното Брайлово писмо. Предлаганото решение позволява на хора със зрителни, слухови или говорни увреждания да четат и пишат само чрез устройство с 10 бутона, свързано с компютър. Системата е наречена от автора Bulgarian Braille и e приложима за всички езици по света, пише вестник Монитор. Изобретателят е подал искане за проучване и заявка за патент в Патентното ведомство на България и отг

Учени прехвърлиха паметта от един охлюв на друг

15 May 2018 10:35

Единият охлюв е бил научен на определено действие, което другият е придобил след копирането на паметта

Български учени разработиха робот, който проверява в движение корабния корпус

11 May 2018 08:18

Учени от Русенския университет и БАН създадоха първия робот в света, който може да проверява корпусите на кораби, докато се движат. Задачата е поставена от Пентагона, но в продължение на 10 години никой не е успял да се справи. Към новата разработка вече има сериозен интерес и от корабни компании от Панама и Малайзия.

Учени определиха условията за превръщането на Земята в ледена топка

10 May 2018 12:09

Учени от Тексаския университет в Далас определиха геоложките условия, при които преди 700 милиона години настъпило глобално застудяване на нашата планета и Земята била покрита изцяло с лед, съобщи Лента. По мнението на учените, климатичните промени били свързани с появата и движението на тектонските плочи. Хипотезата за "Земя-снежна топка" обяснява защо през криогенния период настъпило наслагване на ледникови терени. Предполага се, че тогава на екватора било толкова студено, колкото на полюсите на планетата. Ледниковият период продължил милиони години, докато в атмосферата не се натрупало достатъчно количество парникови газове, изхвърлени от вулкани. Материците в екваториалните райони "се освободили" от ледовете и в резултат започнали процеси, свързани с химично изветряне и обогатяване на океанската вода с минерали, които са нужни за увеличаване на бактериите. Впоследствие се появили допринасящи за глобалното затопляне многоклетъчни форми на живот. Учените предполагат, че Земята се покрила изцяло с лед след появата на тектонските плочи. Смята се, че първоначално земната кора била едно цяло, а разделянето й на отделни големи фрагменти станало по-късно. Литосферата се разцепила преди 600-800 милиона години и това довело до вулканични изригвания, преместване на материци и в края на краищата до появата на "Земя-снежна топка".  Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org.