България

14 май 2018 10:36

70% от младите шофьори не познават знаците на регулировчика

Проучване сред младите шофьори показва, че 70% от тях не познават знаците на регулировчика, а 80 на сто не правят разлика между акт и фиш. Мнозина бъркат светлинната сигнализация на светофарите и не знаят кога е позволен обратният завой. В ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ще помогнат ли санкциите за справяне с дрогираните шофьори?

18 October 2018 07:40

Колко е голям проблемът с взимането на наркотици и сядането зад волана в България? Над десет пъти се е увеличил броят на хванатите шофьори, които са управлявали моторно превозно средство след употребата на наркотици в сравнение с 2014. Гости в Сутрешния блок на БНТ - Виолета Богданова, Център по наркомании, дирекция "Контрол и превенция" и Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

Камерите в Плевен ще разпознават лицево шофьорите

16 October 2018 23:57

В Плевен система за видеонаблюдение от ново технологично поколение ще разполага с камери в 33 точки в различни зони на града. Това съобщиха от общината. С това видеонаблюдение ще се постигне повишаване на сигурността и контрола в районите на града, подобряване възможностите за реакция при издирване на МПС, предотвратяване и разкриване на престъпления. Камерите ще наблюдават ключови кръстовища, паркове, входни и изходни зони на 100-хилядния град, паркинги, пешеходни зони и др. Системата е с единна платформа, базирана на видео мениджмънт система. Тя обединява сървър със софтуер за видеонаблюдение и контрол, споделен мрежови дисков масив, система от видеокамери, свързани чрез активни устройства, комуникационни и захранващи линии, контролен център и работни станции за отдалечен достъп. Предвидени са няколко типа камери като за всеки обект са комбинирани така, че да предоставят необходимото качество на картината, функции и разделителна способност за правилно оценяване на възникнали ситуации. Картината ще гарантира възможност и за лицева регистрация с цел контрол на шофьори и пешеходци. Така например, камерата за трафик решения е с автоматично разпознаване на регистрационни табели, покрива две ленти на движение и засича скорост до 200 km/h. Освен това поддържа т.нар. "черен" списък с номера на автомобили. Мониторинг центровете ще бъдат два - единият в сградата на ОД на МВР Плевен, а вторият - в Община Плевен. Системата ще дава възможност бързо да се намира информация за движение в желан регион в реално време, да се задава различна схема за различни събития, да се прави запис и преглед на цялата информация за историята на събитието. Проектът е наречен "Разработване и внедряване на софтуер на интегрирани решения за изграждане на система за видеонаблюдение - Плевен", уточняват от общината.

Пътна полиция започва акция за проверка на камиони и автобуси

15 October 2018 09:44

От днес до 21 октомври 2018 г. на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ще бъдат извършени засилени проверки над товарните автомобили и автобусите, съобщиха от МВР.

Приложение за изоставени коли помага на районните администрации

14 October 2018 09:01

Изоставени по улиците автомобили и стари мебели не само загрозяват, но и замърсяват градовете. Приложението "Гражданите" става все по -популярно за откриването на коли извън движение. Вече се използва и от районните администрации в София.

Глобиха шофьор, заснет да изхвърля боклук от колата си

10 October 2018 16:33

В Пловдив глобиха шофьор, заснет да изхвърля боклук от колата си в движение. Глобата е в размер на 150 лева.

Малина Крумова ще оглави новата агенция за пътна безопасност

10 October 2018 13:08

На нейно място като зам.-министър застава Николай Нанков

От 2020 г. шофьорските книжки в Дания ще са виртуални

07 October 2018 22:33

От 2020 г. шофьорските книжки в Дания ще са виртуални. Това е поредната инициатива на правителството за намаляване на бюрокрацията и административната тежест. В края на 2020 г. ще е готово приложение, което ще позволи на датчаните да се легитимират при проверка, но и ще направи по-бързо връчването на наказателни постановления за пътни нарушения. По този начин държавната администрация ще стане още по-ефективна, посочи министърът на транспорта Оле Бирк Олесен. Първата стъпка в тази насока е подновяването на шофьорската книжка да става Смартфоните навлизат все повече в обикновения живот на датчаните, които ги използват все по-често за банкиране или поръчки по интернет. Все пак добрите стари шофьорски книжки няма да изчезнат напълно. Те ще продължат да съществуват за тези датчани, чиято работа е свързана с шофиране в чужбина.

Двама младежи са задържани след гонка с полицейски патрул в Пловдив

07 October 2018 16:09

Двама младежи, опитали се да избегнат полицейска проверка, бяха задържани по обяд в Пловдив. Те са арестувани, след като няколко екипа на полицията са преследвали автомобила им от Централна гара до жилищен район "Тракия". По време на гонката бегълците са ударили един от служебните автомобили, а след това са се блъснали последователно в две дървета. При задържането им става ясно, че 25-годишният водач на автомобила е неправоспособен и е употребил алкохол. Той и 19-годишният му спътник не са пострадали сериозно.

Искат връщане на полигоните за млади шофьори, експерти в автошколите против

06 October 2018 20:14

Няма достатъчно полигони в България, които да отговорят на нуждите за подготовката на бъдещите водачи. Такова мнение споделиха на експерти и преподаватели в автошколи, след като тази седмица от транспортното министерство обявиха, че предвиждат връщането на полигона. И в сега действащата учебна методика е записано, че първите няколко урока по кормуване трябва да се провеждат на площадка. Поради липсата на достатъчно полигони, голяма част от тези занимания се правят на частни паркинги.

С четвърт милион повече нарушения на пътя спрямо миналата година

05 October 2018 18:00

Над 250 000 нарушения повече спрямо миналата година е регистрирала "Пътна полиция", казва в интервю за вестник "24 часа" Росен Рапчев, началник на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". Издадени са близо 400 000 фиша за нарушения, установени на място. За миналата година са били 286 хил., което е разлика от 114 хил., информира още Рапчев. "Имаме и 414 000 електронни фиша за нарушения на скоростта, или със 135 хил. повече от мина