Свят

14 май 2018 18:03

В Южна Гърция може да има проблеми с водата през туристическия сезон

Преди началото на туристическия сезон стана ясно, че големи части от Южна Гърция са заплашени от суша заради ограниченото количество валежи през изминалата зима. Това пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от "Фокус". Суша...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Сушата нанесе щети за над 1 млрд. евро на германското земеделие

11 August 2018 11:45

Продължителните горещини и последвалата ги суша нанесоха щети от 1,1 милиарда евро на германското земеделие. Това съобщават регионалните власти, цитирани от агенция ДПА. Най-сериозно е засегната малката северна провинция Шлезвиг-Холщайн на границата с Дания. Загубите на фермерите там се оценяват на 422 милиона евро. На второ място е Саксония с 308 милиона евро, а след нея е Саксония-Анхалт – 237 милиона. Регионалните власти ще представят своите оценки по време на срещата си с правител

Гърция създава Национална служба за борба с извънредните ситуации

09 August 2018 18:58

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че ще бъде закрит Генералният секретариат за гражданска защита и ще бъде създадена Национална служба за борба с извънредните ситуации. Генералният секретариат за гражданска защита влизаше в състава на Министерството на вътрешните работи и отговаряше за подготовката и координацията на действията за предотвратяване и ликвидиране на последиците от стихийни бедствия и за организирането на евакуации на граждани. По думите на Ципрас "Национална служба за борба с извънредните ситуации ще бъде единен модернизиран орган, а за ръководител на службата ще бъде назначен човек с голям опит".

Австралийският щат Нов Южен Уелс преживява най-тежката суша от 50 години

08 August 2018 16:57

Най-тежката суша от 50 години насам е обхванала австралийския щат Нов Южен Уелс. Обявено е бедствено положение. Резервоарите с вода са празни и посевите съхнат. На фермерите е разрешено да отстрелват кенгурута, които се конкурират с добитъка по малкото останали пасища. Прогнозите сочат, че ще в района ще вали чак през ноември.

Проливни дъждове наводниха райони в Централна Гърция

04 August 2018 11:32

Полицията забрани движението в рискови отсечки

​Рекордни загуби заради сушата в Германия

31 July 2018 17:42

Селските стопани в Германия бият тревога за гигантски щети, в следствие на горещини и суша от април насам. Те настояват правителството на Федералната република да обяви извънредно положение, за да се получат директни финансови помощи в размер на милиард и половина милиона евро. Реакцията на политиците засега е въздържана. Крайните потребители все още не усещат последствията. Климатолозите в страната критикуват земеделците, че не са се подготвили за промените във времето.

Eксперт: Следващата война в Близкия Изток ще е за вода

30 July 2018 15:08

Турция, Сирия и Ирак претендират за реките Тигър и Ефрат, план на Ердоган може да намали наполовина дебитът им

Силна буря наводни Атина

29 July 2018 19:26

Бурята е била краткотрайна

Трагедията отблизо: Под руините на опустошения град Мати (СНИМКИ)

28 July 2018 14:39

87 човешки живота отне до момента огнената стихия в Гърция. Едно от най-тежко пострадалите населени места е Мати - курортно градче близо до столицата Атина.

МВнР: Няма засегнати българи при големите горски пожари край Атина

23 July 2018 18:15

По информация на българското посолство в Атина голям пожар е избухнал в горска площ в район Кинета, Атика, Гърция. Димът в района е много гъст, което допълнително усложнява ситуацията. До момента в посолството ни в Гърция няма постъпила информация за засегнати или бедстващи български граждани в следствие на пожара, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство.

Силен пожар бушува между Атина и Коринт

23 July 2018 17:40

Силен пожар бушува в района между Атина и Коринт. Властите евакуират жителите на няколко села. Гъст дим достигна до центъра на гръцката столица. Властите приканват хората да напуснат горящия район и да се изтеглят на брега на морето, за да не пострадат. Горят къщите в три села. Много доброволци се включиха в борбата с огнената стихия в помощ на пожарникарите. Ситуацията е изключително трудна, защото духа силен вятър и разпалва нови огнища в боровата гора. Засега по въздух гасят пет самолета