Образование и семейство

15 май 2018 12:10

Мъже обуват токчета, в подкрепа на жените, жертви на насилие

И тази година мъже обуват високи токчета в подкрепа на жените, жертви на домашно и сексуално насилие. "Извърви километър в нейните обувки" е част от ежегодната кампания, в която мъже изминават километър, обути с дамски обувки на висок ток, за да...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Учиха полицаи как да се справят при домашно насилие

30 September 2018 18:27

Полицейски служители в Разград участваха в двудневно обучение на тема "Извършители или жертви на домашно насилие са насилниците", съобщиха от пресцентъра на МВР. В семинара, организиран от Центъра на неправителствените организации, се включиха професионалисти и от други компетентни институции, които споделиха с участниците опит и добри практики. Съдът, прокуратурата, полицията, медицински специалисти, образователни институции, социални работници и пробационни служби повече от 10 години работят съвместно по проблемите на домашното насилие. Спецификата на хората в малките и отдалечени населени места бе фокус в обсъжданията по време на работните срещи. Целта бе да се набележат и планират модели за работа с извършители на домашно насилие. В ролята на обучител влезе проф. Нели Бояджиева от СУ "Климент Охридски". Семинарът е част от проекта "Татко не бие мама, той така я обича" на ЦНПО, финансиран от Министерство на правосъдието. Проектът надгражда постигнатите до момента резултати в процеса на превенция на домашното насилие. Създава се и мрежа от училища за осъществяване на програми за превенция. Включените деца и младежи издават вестник "Без име".

Онлайн платформа ще помага на жени - жертви на домашно насилие

24 September 2018 20:30

Онлайн платформа в помощ на жените, преживели домашно насилие заработи от днес. Тя предлага дългосрочна подкрепа, работа с психолози и запазва анонимността на потребителите.

В Мездра се проведе пресконференция за създаването на кризисен център

07 September 2018 12:50

Проектът „Стартиране на Кризисен център в община Мездра“ се осъществява съвместно с неправителствената организация Фондация „Бъдеще и надежда” и Община Мездра. Териториалният обхват на кризисния център обхваща община Мездра, област Враца и Северозападна България. Проектът се финансира от Фонд „Социална закрила” и е на стойност 21 758 лв, с продължителност 5 месеца – от август до декември 2018 година.

45% от учителите търпят насилие от родителите

17 August 2018 13:58

60% от насилието над децата вкъщи се дължи на това, че родителите имат претенции към поведение, свързано с оценките в училище. Това посочват данните на Синдиката на българските учители, цитирани от Нова тв. 45% от учителите пък търпят насилие от страна на родителите, а причината е отношение към децата им, което не се харесва на възрастните по една или друга причина. „Много плахо говорим за тормоза в семейството. Синдикатът на българските учители от 1999 г. сме направили около 7- 8 конференции и 3 изследвания в тази посока”, каза Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. Тя допълни, че преди години насилието е било физическо, а сега преобладава вербалната агресия. „Със сигурност има домашно насилие и то не само по отношение на децата. Има стотици жени, които също са жертва на агресия. Това е системен проблем. Важното е да търсим мерки за справяне с проблема”, каза Младен Владимиров, училищен психолог. 39% от българските родители подкрепят удрянето на шамар като възпитателен подход, сочи изследване, проведено още през 2013 г. по поръчка на Националната мрежа за децата. Според Янка Такева в училищата има нужда и от социални педагози. „Учителят се явава най-голямото приемно семейство. Ние сме хората, които трябва да намерим начин да успокоим детската душа. На преподавателите им е много трудно да се справят с цялата педагогическа и методическа дейност”, допълни още Такева. Все пак, около 61% от българите са против телесното наказание под всякаква форма.

ГЕРБ подготвя промени в НК, свързани със защитата на жените

02 August 2018 19:35

Вместо глоби, както досега, насилниците да получават ефективни присъди, предвиждат промените

В Община Мездра откриват Кризисен център за жени и деца, жертви на насилие

20 July 2018 10:55

Проект „Стартиране на Кризисен център в община Мездра“ спечели финансиране от Фонд „Социална закрила“ на Министерство на труда и социалната политика, съобщава общинското пресаташе. Проектът на фондация „Бъдеще и надежда“, в партньорство с Община Мездра, е сред десетте одобрени проекта за предоставяне на социални услуги.21 757,87 лв. са отпуснатите средства за реализиране на проекта, чийто целеви групи са жени и деца, пострадали от домашно насилие и майки с деца.

Всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие

07 July 2018 23:33

Всяка трета жена у нас е подложена на домашно насилие, сочат от Европейската агенция за правата на човека. През последните пет години десетки жени са намерили смъртта си в ръцете на своя партньор. На този фон съседи слушат, без да се намесят. Причините затова са много, като сред тях е и страхът. Проектът Beat изследва пози проблем. Експериментът им показва, че хората реагират на всеки по-силен домашен шум, стига той да не е от скандал или побой. „Изследване на „Алфа Рисърч” показват, че близо 50% от българите вярват, че домашното насилие е личен проблем. Тоест то е лошо, но трябва да си се оправим вътре в семействата”, обясни Яна Бюрер Тавание от „Fine acts” пред Нова телевизия. Въпросът обаче касае човешки животи. „Само миналата година са постановени 29 присъди за жени, които са убити или е направен опит за тяхното убийство от техен партньор или близък ”, допълни тя.

19-годишно момиче от Айтос е починало след побой

17 June 2018 11:02

Снощи в Районното управление е Айтос е получен сигнал за открито в безсъзнание младо момиче в жилище, с множество рани в областта на главата и тялото. Задържан е криминално проявен 27-годишен мъж, с когото тя живеела на семейна начала. Двамата имат дете на 2 години.

Асоциацията на бащите се оплака от България заради "преките вреди", които нанася на децата

07 June 2018 16:16

Като организация в обществена полза, ще сезираме всички международни компетентни органи за пряко нарушаване правата на децата и нанасянето на преки вреди от страна на държавата България, както и пълното незачитане от нейна страна на международното право и стандарти по отношение на децата в България. Това обяви в свое отворено писмо Асоциацията на бащите в България. Неправителствената организация се възмути заради медийния шум относно случаите на отнети деца от норвежките социални служби и даде

Мъже се качиха на високи токчета в подкрепа на жените, жертви на домашно насилие

19 May 2018 21:44

Международната статистика сочи, че всяка трета жена е била или може да стане жертва на насилие. За шеста поредна година кампанията "Извърви километър в нейните обувки" отправя послание към нови законодателни мерки за правата на жените и увеличаването на броя на кризисните центрове в България.