Култура

15 май 2018 12:26

Международният фестивал "Велко Кънев" започна в Тополовград

23-тото издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев" стартира в Тополовград. За първи път на фестивала участват любителски театрални трупи от Канада и Австрия, както и състави от Сърбия, Украйна...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

„Ще се видим там горе” грабна наградата на CineLibri 2018

17 October 2018 14:17

На изискана церемония в зала 1 на НДК снощи филмът „Ще се видим там горе” на реж. Албер Дюпонтел беше удостоен с почетната статуетка „Синелибри” за върхово постижение на литературната адаптация! Зрителите присъстваха на видео обръщение от страна на автора на едноименния роман Пиер Льометр, който изтъкна качествата на екранизацията и благодари за оказаната чест. Френско-канадската приключенска драма, която има в актива си 5 награди „Сезар&rdq

Българи преобразиха централната кула в Берлин със светлинно шоу

17 October 2018 07:31

Български артисти грабнаха първата награда на Фестивала на светлините, като за целта те преобразиха емблематичната за Берлин централна кула. Марин Петков и Марин Димитров бяха гости в Сутрешния блок на БНТ, за да разкажат за събитието.

Кино-литературният фестивал Синелибри обяви своите награди

16 October 2018 20:53

Тази вечер журито на Синелибри обяви своите награди. 9 филма са включени в конкурсната програма на кино-литературния фестивал. Вижте прякото включване на Айше Сали.

Щраус, Калман, Фелцман в Музикалния театър тази седмица

16 October 2018 15:20

Недоразумението – любимата подправка на оперетата и мюзикъла е главен герой и в трите спектакъла в Националния музикален театър тази седмица. На 19 октомври (петък) оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман. Място и време на действието – Унгария, 1924г., имението на графиня Марица. Разореният граф Тасило Ендрьоди-Витенберг е нает за домакин в имението на графинята, в което тя рядко прекарва времето си. Един ден графиня Марица внезапно пристига със свита,

Гости от над 10 държави в паралелната програма на ACT Фестивал

16 October 2018 14:27

Драматурзи, режисьори, актьори и мултижанрови артисти ще се включат в поредица от дискусии и уъркшопи в рамките на осмия ACT Фестивал за свободен театър И тази година най-големият фестивал за независимо сценично изкуство у нас – ACT Фестивал за свободен театър ще предложи богата паралелна и образователна програма, която ще предизвика участващите артисти и публика за промяна на перспективата. Два тематични уъркшопа ще ни представят съвременните развития на американската театрална сцен

Премиера на пиесата "Белла Фигура" в театър "Българска армия"

15 October 2018 12:46

Постановка, сваляща маските във всекидневието. Това предлага театър "Българска армия" с пиесата "Белла Фигура". Премиерата е днес, а зад кулисите надникна Татяна Йорданова.

Хоро пред Народния театър в София послужи като покана за спектакъл

14 October 2018 23:10

Покана за един български празник на изкуството: хоро украси градинката пред Народния театър "Иван Вазов".

Все повече театър в Плевен

14 October 2018 13:25

В Плевен и региона расте броят на театралните представления и на техните зрители. Това показва обобщен анализ на Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ "Северозапад" за 2017 година. В областта са организирани общо 315 представления, които са посетени от 38.6 хил. зрители. В сравнение с предходния период броят на представленията е нараснал с 12.9 на сто, а този на посетителите - с 9 на сто. Средният брой посетители на едно представление в плевенските театри е 122 души при средно за страната 145. Значително по-голям интерес зрителите проявяват към представленията по произведения от български автори, посочват от ТСБ. Средната посещаемост на едно представление от роден автор е била 128 души, а по творби на чуждестранни автори посетителите средно са били 117. През 2016 г. посещаемостта на представления от чужди автори е била средно от 107 зрители, а от български творци - 135 посетители. В национален мащаб през 2017 г. средната посещаемост на едно представление по чуждестранни автори е 170 души, докато при българските е 118 души, уточняват от ТСБ. Общият брой на постановките в областта за 2017 г. е 21. Преобладават от българските автори - 11. През 2016 г. постановките са били повече - 19, като и броят на поставените за първи път творби е бил по-голям. През 2017 г. близо една трета от всички представления по чуждестранни творби са от руски автори, допълват от ТСБ "Северозапад" в Плевен.

Mеждународният музикален фестивал "Златни искри" събра млади таланти във Варна

14 October 2018 10:09

6-ти международен фестивал "Златни искри" се провежда във Варна. В него талантливи деца от цяла Европа се борят за престижните награди. Конкурсът се организира от фондация "Откритие" с подкрепата на Министерството на културата и Общината.

Дните на японската култура във Варна бяха открити с изложба за икебаната

13 October 2018 12:46

Във Варна Дните на японската култура бяха открити с изложба, наречена "Икебана- от вълшебството на миналото към предизвикателството на бъдещето". В експозицията са включени оригинални цветни композиции. Почитателите на японското изкуство за подреждане на цветя могат да разгледат изложбата във Фестивалния и конгресен център - Варна.