Християнство

16 май 2018 12:15

COMECE за европейската интерграция на Западните Балкани

15 години след срещата на високо равнище за Западните Балкани и тяхната европейска интеграция, която бе проведена в Солун и която затвори вратата пред европейската перспектива на региона, понастоящем тази част от Стария континент отново е в центъра н...

източник: bg.radiovaticana.va
Виж повече

 
Свързани новини

Папата отлъчи двама архиепископи заради подозрения в сексуално посегателство

13 October 2018 14:55

Папа Франциск отлъчи двама чилийски архиепископи заради подозрения в сексуално посегателство над малолетни, съобщава АФП, позовавайки се на изявление на Ватикана. Решението на Светия отец да отлъчи двамата архиепископи не може да бъде обжалвано, се допълва в комюникето на Светия престол.

Европерспективата за Западните Балкани беше тема на международен дебат в НДК

05 October 2018 19:46

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изрази надежда, че политическият елит на Македония, заедно с гражданите, ще успеят да намерят решение на болезнения въпрос с името на страната. Захариева говори пред интерпарламентарна конференция в НДК, която обсъжда ролята на националните парламенти в процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз.

Храбра монахиня спря крадци в Полша

03 October 2018 23:03

В Полша храбра монахиня успя да спре крадци. Наглите престъпници не се посвениха да грабят дори в божи храм.

Вучич за референдума в Македония: Европа да уважава малките народи

01 October 2018 18:43

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви по отношение на референдума за името в Македония, че не е негова работа да се бърка във вътрешните работи на друга страна, но отбеляза, че Европа трябва да бъде по-отговорна. Това предава македонското електронно издание на Радио „Свободна Европа“, съобщи "Фокус". „Не е моя работа да се бъркам във вътрешните работи на друга страна. Страхувам се и ми се струва, че някои хора по света подценяват нас, балканските н

Папата призова за молитви за засегнатата от скандали Католическа църква

29 September 2018 17:12

Католиците по света, които са около 1,3 милиарда, трябва да отделят малко време всеки ден през октомври, за да се помолят за разтърсваната от скандали Католическа църква, призова днес папа Франциск. В изявление на Ватикана, цитирано от ДПА, се посочва, че Светият отец е решил да покани всички вярващи по света да казват молитва всеки ден през октомври.

Федерика Могерини организира вечеря за премиерите от Западните Балкани

26 September 2018 16:28

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини ще организира тази вечер в Ню Йорк вечеря за премиерите от страните от Западните Балкани, които присъстват на сесията на Общото събрание на ООН, предаде македонската агенция МИА.

Папата: Аз ще назначавам епископи в Китай

26 September 2018 10:26

Папа Франциск потвърди, че той ще има последната дума по назначаването на бъдещите католически епископи в комунистически Китай след обсъждане на кандидатурите, предаде Франс прес. В самолета, с който се връщаше от Естония в Рим, папата също призна, че епископите от старата нелегална Църква (които признават само папската власт) може "да пострадат" заради споразумението, което подписаха в събота Светият престол и Пекин. Китайските католици - около 12 милиона в население от 1,4 милиард души - от десетилетия са разделени между контролирана от комунистическия режим "патриотична" Църква и нелегална Църква, която признава само папата. Съгласно споразумението, което е представено като временно, папа Франциск признава седем китайски епископи, които са назначени от Пекин без негово съгласие, както и осми епископ посмъртно. "Това не са само назначения, а диалог по евентуалните кандидати. Нещата стават с диалог. Рим обаче е този, който назначава. Папата е този, който назначава. Това е ясно", подчерта Франциск. Той припомни, че до споразумението се е стигнало след години на бавен диалог и много работа от страна на неколцина духовници в продължение на десетина години. Папа Франциск също заяви, че се наблюдава промяна в нагласите при все по-честото сигнализиране на случаи на сексуално посегателство, както в Църквата, така и сред семействата. "Вярно е, че има обвинения срещу Църквата, всички знаем това, знаем статистиките. Разбирам, че младите хора се възмущават от тази толкова голяма поквара. Те знаят, че това се случва навсякъде, но в Църквата е по-скандално, защото тя трябва да води децата към Господ, а не да ги унищожава", заяви папата. "В едни по-стари времена такива неща са се криели. Криели са се у дома, когато чичото е насилвал племенницата, когато бащата е насилвал децата си. Криело се е, защото е било голям позор. Такъв е бил начинът на мислене в предишни векове, в миналия век. Не трябва миналото да се гледа с днешния поглед", каза Франциск.

Католическата църква в Германия се извини за сексуалното насилие над деца

25 September 2018 22:34

Католическата църква в Германия се извини на хилядите жертви, които са били сексуално малтретирани като деца от духовници през последните почти 70 години. Днес беше оповестено обширно проучване по темата. От името на църквата извинение поднесе кардинал Райнхард Маркс, архиепископ на Мюнхен.

Австрия към Балканите: Определете границите си

12 September 2018 20:35

Ръководителят на отдела по разширяването на ЕС към австрийското МВнР Клаус Волфер заяви, че страната му е притеснена от граничния спор между Хърватия и Словения, заради което смята, че страните от Западните Балкани трябва да решат граничните си проблеми преди влизането си в съюза, предава скопската електронна медия „A1 ON“. Говорейки на конференция, посветена на австрийското председателство на ЕС в Сараево, Волфер подчерта, че именно заради този граничен спор в съюза съществуват резерви за членството на Западните Балкани. „Председателството на Австрия с ЕС представлява възможност за нейните представители да поръчат на политиците от балканския регион, че сред най-важните цели е и решаването на граничните въпроси и трябва да бъдат решени преди приемането в ЕС“, добави Волфер, предаде „Фокус“. Според него европейската интеграция на балканските страни ще зависи от „три възела“ - отношенията между Македония и Гърция, преговорите между Сърбия и Косово и начина, по който ЕС ще отговори на предизвикателствата, които идват от САЩ, Китай и Индия. „Първият възел ще бъде лесно решен, защото компромисът е почти тук, затова Македония би трябвало да бъде интегрирана не само в НАТО, но и в процеса на присъединяване към ЕС“, убеден е дипломатическият служител. Що се отнася до отношенията между Белград и Прищина, Волфер оцени, че нещата тук са по-сложни, но добави, че все пак е важно, че диалогът е в ход.

Брюксел: Не трябва да се хвали Милошевич

10 September 2018 14:04

„Помирението, нормализирането и добросъседските отношения са възможни само ако политиката от миналото, която донесе десетилетия от нещастия и страдания на хората на Западните Балкани, бъде отхвърлена и преодоляна. Не трябва да оставяме никакво място за двусмисленост или за хвалба на тези, които провеждаха тази политика и тези действия.“ Така говорителката на Европейската служба за външно действие (ЕСВД) Мая Коциянчич коментира изявленията на сръбския президент Александър Вучич по време на посещението му през уикенда в Косово. Косово все пак не пусна Вучич в Дреница Вучич обяви някогашния сръбски президент Слободан Милошевич за велик държавник, който имал добри намерения. Настоящият белградски лидер увери, че страната му никога няма да признае независимостта на бившата си област. „Бих казала, че решенията на вътрешните и международните съдилища по този въпрос са ясни, - продължи Коциянчич. - Помирението и добросъседството са в основата на това, което ние като Европейски съюз защитаваме, и всички партньори в региона имат ясна европейска перспектива и затова от тях се изисква да спазват тези принципи. Ще цитирам Жан-Клод Юнкер, който много ясно каза през уикенда, че национализмът никога не е решавал, а само е създавал проблеми.“ На 7 септември Вучич отказа да се срещне с косовския си колега Хашим Тачи в Брюксел. Двамата бяха там за разговори с Федерика Могерини. Външният министър на Косово пред Клуб Z: Вучич готви провокация В изявление за Клуб Z тогава косовският външен министър Беджет Пацоли обвини Вучич, че готви провокация при посещението си. Въпреки заплахите и заканите, както и несъгласието на косовската страна сръбският президент посети язовира „Газивода“. Могерини очаква нова среща между президентите на Косово и Сърбия в Брюксел под нейна егида. Жан-Клод Юнкер: Десните популисти се крият в черупката на охлюва Мая Коциянчич така и не отговори дали в бъдещото споразумение между Беглрад и Прищина ще залегнат евентуални промени на границата между двете държави. Веднъж тя каза, че ЕС не се бърка в подробностите на споразумението. А по-късно заяви, че няма да коментира същите тези подробности. Всъщност именно този въпрос повиши отново напрежението между Сърбия и Косово.