Образование и семейство

16 май 2018 13:54

Община Кюстендил дава рамо на студентка да учи изящни изкуства в Париж

Община Кюстендил дава рамо на Пламена Димитрова от школа „Новите майстори“ да продължи обучението си в престижната Ecole des Beaux Arts или Национално училище за изящни изкуства в Париж. Момичето е в трети курс студентка в Националната ху...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Духът на Барселона се пренася в София

19 September 2018 18:38

"Пътуваща галерия с изкуство от Испания" в Института Сервантес представя любопитни творби на световни величия като Мирo, Броса и Марискал. От утре до 30- септември с изложба, прожекция на филми и ателие за деца изкуството от музеите, галериите и улиците на Испания ще се доближи до публиката в България.

Учреден е Съюз на българските художници (СБХ)

19 September 2018 00:03

Съюзът на българските художници (СБХ) е професионално обединение на художници, творящи в България. Създадено още в края на 19 век, то неколкократно се преименува до 1953 г., когато приема сегашното си име. История Първото сдружение на българските художници с име „Дружество за поддържане на изкуството в България“ е създадено от Борис Михайлов, Иван Мърквичка, Иван Шишманов, арх. Йордан Миланов, Георги Канела. Основано е на 24.06.1893 г. в гр. София с председател Иван Шишмано

10-годишно дете е било намерено починало в асансьор в Кюстендил

18 September 2018 09:16

Десетгодишно дете е намерено починало снощи в Кюстендил, съобщи директорът на МБАЛ "Д-р Никола Василиев" в Кюстендил д-р Александър Величков.

Най-скъпо продадената картина на жив художник?

14 September 2018 20:02

Картина на британския художник Дейвид Хокни вероятно ще стане най-скъпото произведение на жив творец, продадено на търг. „Портрет на един художник (басейн с две фигури)“ е оценена на 80 млн. долара от „Кристис“, които ще предложат платното на търг през ноември, съобщава Би Би Си. „Това е един от най-големите шедьоври на модерната ера“, твърдят от аукционната къща. Актуалният рекорд принадлежи на американеца Джеф Кунс – оранжевата скулптура на куче от неръждаема стомана „Balloon Dog“ се продаде за 58 млн. долара през 2013 г. „В момента цената на тази картина е 80 млн. долара, което не означава, че искаме това да е таванът ѝ. Така ние просто я поставяме в контекста на пазарната история – казва Алекс Ротър, един от ръководителите на отдела Следвоенно и съвременно изкуство в „Кристис“. – След 10, 15, 20 години, ако желаете да я продадете, ние определено я искаме обратно и мога да ви кажа, че ще я продадем за повече.“ „Портрет на един художник…“ се превръща в една от най-разпознаваемите картини на йоркширския живописец – идеята за нея се ражда от две отделни фотографии на пода на студиото на твореца. Той успява да я довърши навреме за изложението в нюйоркската галерия „Андре Емерих“ през 1972 г. От тогава платното се е появявало на дузина ретроспективни изложби в лондонския „Тейт“, Център „Жорж Помпиду“ в Париж и музея „Метрополитън“ в Ню Йорк. По-рано тази година друга картина на 81-годишния художник се продаде за 28,5 млн. долара на частен купувач – рекордна сума за произведение на Хокни. „Това е едно от онези редки съвпадения, когато най-добрата картина на художника всъщност е свободна – коментира Ротър  „Портрет на един художник…“. – С тази картина той затвърждава мястото си в царството на най-почитаните художници и когато дойде ноември, платното предстои да стане най-скъпо продаденото на търг произведение на изкуството на жив творец.“ Картината ще бъде изложена в Хонконг, Лондон и Лос Анджелис, преди да бъде предложена на аукцион на 15 ноември в Ню Йорк. "Площад Славейков"

Включете се в Национално биенале на българската илюстрация

14 September 2018 11:00

Сайтът „Българска илюстрация“ и Столична библиотека обединяват усилията си в сътрудничество за организирането и провеждането на Национално биенале на българската илюстрация. През месец октомври тази година библиотеката ще отбележи своя 90-годишен юбилей, а сайтът ще възроди с първо издание отдавна изчезналото Биенале на илюстрацията, което навършва 50 години от първата си изложба. 24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомител

"Трима парижани в Пловдив" - изложба за празника

06 September 2018 09:39

Приятели още от деца и съмишленици в творчеството си едни от най-известните български художници Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков и Никола Манев за първи път показват заедно творбите си в България. В изложбата "Трима парижани в Пловдив" публиката ще види и последните платна на Никола Манев, който ни напусна на 25 август, само десет дни преди официалното откриване на съвместната им изява с Лекарски и Ошавков в Градската художествена галерия в Пловдив.

Не искат Леонардо да Винчи в Абу Даби

03 September 2018 21:06

Лувърът в Абу Даби отмени за неопределено време изложбата с картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света", която беше предвидена за 18 септември, съобщи АР. Платното е било нарисувано от ренесансовия гений около 1500 г. То изобразява Исус Христос в ренесансови одежди. Картината постави рекорд при продажбата й на търг в Ню Йорк през 2017 година, като за нея бяха заплатени 450 милиона долара. Лувърът в Абу Даби не разкри идентичността на купувача, като уточни, че местното министерство на културата и туризма е закупило шедьовъра. Според в. Тhe New York Times посредникът-купувач е бил саудитският принц Бадер бин Абдала. Той е действал по поръчение на могъщия престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който нито потвърди, нито отрече тази информация.

Опит за рекорд на Гинес: Над 500 българи и македонци пяха заедно в Кюстендил

02 September 2018 21:30

Над 500 българи и македонци се опитаха да поставят рекорд, като изпяха заедно две народни песни пред читалище "Братство" в Кюстендил. Инициативата се прави за първи път у нас, а организаторите си поставят за цел да бъде вписана в Книгата на рекордите на Гинес.

Асеновградчани спасиха ценна картина от наследството на града

29 August 2018 14:55

Ценната картина, създадена от асеновградския художник Коста Форев, която е част от културно-историческото наследство на Асеновград, остава в собственост на Общината. Месец, след като асеновградчани изразиха активната си гражданска позиция, относно съдбата на произведението – част от ликвидационното имущество, след ликвидацията на Обреден дом-Асеновград – усилията им се увенчаха с успех. Съветниците от местния парламент гласуваха с единодушие произведението да бъде запазено

Посмъртна изложба на Никола Манев

28 August 2018 13:56

Посмъртно ще бъде открита може би последната изложба, за която се е готвел Никола Манев. Художникът почина след инсулт в Париж на 25 август – дни, преди да навърши 78 г. Днес, на рождения му ден, близките подготвят транспортирането на тялото му от Франция за България, за да изпълнят последната му воля: да го погребат в любимия му Чирпан. Но приятелите му Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков ще осъществят още едно негово желание: да открият изложбата, подготвяна от тях заедно с Манев. Художникът Никола Манев: Най-важното в живота не са комините, а живите Това ще бъде първата съвместна изложба в България на Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков и Никола Манев. Озаглавена „Трима парижани в Пловдив“, експозицията ще бъде открита на 5 септември в Градската галерия в Пловдив и може да бъде разгледана до 30 септември. Инсулт покоси Никола Манев в Париж Приятели от детските години, от около 50 години Лекарски, Ошавков и Манев живеят и творят във френската столица. „Въпреки влошаващото се здравословно състояние на Никола Манев, той взимаше участие в подготовката с ентусиазма и енергията, характерни за него през целия му живот“, обясняват от галерията и изразяват дълбокото си съжаление за кончината на Манев. Приятелите му настояли изложбата да се състои, защото по думите на Ошавков: „Един художник продължава да живее чрез картините си.“ Всеки от тримата художници е имал отделни изяви в България, но заедно досега не са били представяни в  страната ни. Но това не е първата им съвместна изява – за първи път Лекарски, Ошавков и Манев изложиха заедно творби в Българския културен институт в Париж, когато бяха представени и книгите „Пленникът на светлината“ за Никола Манев с автори Елка Няголова и Валерий Пощаров, „Андрей Лекарски“ от Аксиния Джурова и автобиографията „Лъчезар Ошавков“ на френски език. Откриването на изложбата „Трима парижани в Пловдив“ ще бъде на 5 септември от 18 ч. в залите на Градската галерия в Пловдив на ул. „Княз Александър I“ № 15. "Площад Славейков"