Регионални

16 май 2018 14:30

"Демократична България" към десни в СОС: Следим как гласувате за инсталацията за горене на отпадъци

Предполагаме, че някои от общинските съветници от Реформаторския блок ще подкрепят доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на утрешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). Това заявиха лидерите на "Демократична България" при вн...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

180 милиона лева за инсталацията за RDF-отпадък в София

21 November 2018 15:08

С приблизително 180 млн. лева ще бъде финансирано изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък. Зам.-председателят на СОС: Горенето на RDF дори ще помогне за чистия въздух Правителството даде съгласието си Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда 2014 - 2020 г." да подпише договор със Столична община в партньорство с "Топлофикация София" ЕАД за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък. Проектът се финансира от оперативната програма, като общата му стойност е приблизително 370 милиона лева, а отпуснатите безвъзмездно средства са около 180 милиона лева. Да, България: Пишете на Фандъкова за горенето на отпадъци насред София С приетото решение става възможно стартиране на дейностите по изграждането на инсталация за оползотворяване на RDF отпадък, образуван от работата на инсталацията за механично биологично третиране (МБТ) на битовите отпадъци на Столична община - преди проектът да бъде окончателно одобрен от Европейската комисия. Целта на проекта е да се осигури оползотворяването на образуваната в инсталацията за МБТ на Столична община RDF фракция, с което ще се осигури цялост и устойчивост на управлението на битовите отпадъци на Столична община, обясняват от правителствената пресслужба.

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците с мобилни пунктове и ревю

21 November 2018 10:46

Столична община ще се включи в европейската инициатива – Седмица за намаляване на отпадъците (17-25 ноември 2018 г.) с различни инициативи, насочени към три значими групи отпадъци – електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци и текстилни отпадъци, съобщават от пресцентъра на общината.

Такса смет в София няма да се повишава

19 November 2018 14:25

Такса смет в столицата няма да се повишава през 2019 г. - годината на местни избори, но въпреки това Столичната община ще има рекордни разходи за чистота. Преди време кметът на София Йорданка Фандъкова вече обяви, че няма да се вдигат данъци догодина. Обещано от Фандъкова: до две години всички деца на градина близо до дома им "Няма да има увеличение на такса смет през 2019 г. в столицата", съобщи зам.кметът по направление "Финанси и стопанска дейност" Дончо Барбалов и допълни, че през 2019 г. ще има рекорден бюджет за чистотата. Заместник-кметът по направление "Зелена система, екология и земеползване" Йоана Христова отбеляза, че са отделени 22 млн. лева повече за чистотата. В момента предвижданията ни са план-сметката да е на стойност 250 985 776 лв. - с 12% повече от заложените средства през 2018 г., обясни Христова.  За поредна година се предвижда увеличаване на събирането на едрогабаритни отпадъци - стари дограми, стари врати, мебели, отбеляза тя и допълни, че идеята е да не стигат до нерегламентирано изгаряне. Средствата за едрогабаритни отпадъци ще са с 1,5 млн. лв. повече. За събиране на битовите отпадъци и сметоизвозване са предвидени 63 млн. лева. Планирани са 7,6 млн. лева повече за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, съобщи БТА. Такса "смет" ще се увеличи драстично. Но не се знае кога Столичното кметство е предвидило два пъти повече  средства за миене на улиците. Освен това се увеличава делът на машинното метене за сметка на ръчното. Улиците на масовия градски транспорт ще се чистят само машинно. Девет пъти ще бъде увеличено машинното метене и на тротоари и велоалеи. В проектобюджета на столицата за 2019 г. се увеличават и средствата за нови цветни площи, по-добро поддържане на зелените пространства и възстановените междублокови пространства. По това перо за догодина са разписани 21,6 млн. лева. Акцентът ще е работа в по-крайните квартали. От "Московска" 33 обещават през зимата по-добра поддръжка на вътрешнокварталните улици. Планираното увеличение на средствата за тази дейност ще е 5,3 млн. лв., като включва и по-голяма интензивност на поддръжката и на общинските и републиканските пътища извън урбанизираната част на общината. Фандъкова: Доказала съм, че съм абсолютно безкомпромисна към коя да е фирма 55 млн. лева се отделят за проучване, проектиране, изграждане, поддръжка и експлоатация на инсталациите и съоръженията за третиране на битови отпадъци, рециклирането и оползотворяването. Те са с 26% повече от средствата, заложени през 2018 г., като се увеличават с над половин милион лева средствата за транспортиране и оползотворяване на RDF-гориво. Досега то се гореше в циментовите заводи срещу 5 милиона лева, които плащаше Столичната община.

"Да, България" излъчва кандидат-евродепутати на вътрешни избори

18 November 2018 14:43

"Да, България" ще излъчи своите кандидати в листата за европейски парламент чрез предварителни вътрешни избори с електронно гласуване. Това съобщи днес председателят на "Да, България" и съпредседател на извънпарламентарното сдружение "Демократична България" Христо Иванов. Хайде този път да опитаме нещо различно вдясно "Всяка от партиите в обединението, с оглед на своите традиции и специфика, ще излъчи своята част от листата на "Демократична България". Ние в "Да, България" решихме да експериментираме и да отворим процеса на номинациите към цялата гражданска демократична общност, като покажем че интернет гласуването е възможно. Съществува възможност за промяна и "Демократична България" е инструментът тя да бъде реализирана. Отказът от електронно гласуване е поредното предателство на българската политическа класа спрямо гражданите и националните интереси на страната", заяви Иванов на среща в София. Всеки член на "Да, България!", и всеки, получил покана от членовете на "Да, България!", ще може да се регистрира за участие, да гласува или да издигне номинацията си. Мобилното приложение на "Да, България!" пък беше тествано по време на събитието в София с няколко анкети с въпроси за бъдещето на София и страната. Участниците във форума гласуваха в реално време в прякото допитване и можеха веднага да наблюдават резултатите от всички гласувания. Христо Иванов заяви още: "Днес българската политика не е обърната към бъдещето, тя не позволява на никой нормален човек да си представи себе си и средата, в която живее след 5 години и начините, по които нещата биха се подобрили. Имаме политическа класа, съставена от корупционни динозаври, които просто се опитват да спечелят време, да отложат бъдещето и да продължат своето минало. Тази отвратителна стагнация те наричат стабилност. Крадат бъдещето на нормалните хора, за да съществуват и управляват те и го правят по все по-брутален и антидемократичен начин, който ни обрича на втора скорост в периферията на ЕС".

"​Демократична България" внесе в НС предложения за по-ниски цени на горивата

16 November 2018 12:22

Дясната формация "Демократична България" внесе в парламента предложения за промени в законодателството, които да доведат до поевтиняване на горивата при запазване на конкуренцията в сектора.

ДБ внася предложения за по-ниски цени на горивата

15 November 2018 13:24

Утре в 10,30 ч. представители на Демократична България ще внесат в парламента предложения за изменение в законодателството, чрез които могат да се постигнат по-ниски цени на горивата и да се осигури конкуренция в сектора. Ще присъстват съпредседателите на Демократична България – Христо Иванов (Да, България!) и Атанас Атанасов (ДСБ), Владислав Панев (Зелените) и членове от Управленската алтернатива на обединението. Предложенията предвиждат отмяна на така наречения „Закон за горивата“ и отстраняват сериозните недостатъци в изменения под лобистки натиск Закон за данък добавена стойност. Предложенията включват и изменения на Закона за акцизите и данъчните складове. Преди фактическото внасяне на законодателните предложения ще има кратки изявления на лидерите и експертите.

"Демократична България": Няма да се включим в протестите!

13 November 2018 15:14

Леко ме притеснява неяснотата кой ги организира, изтъква бившият министър на правосъдието

"Демократична България": Борисов се сваля сам

13 November 2018 13:21

Правителството на Бойко Борисов се "самосваля" и това е резултат от дългия отказ от реформи. Това обяви съпредседателят на извънпарламентарното обединение "Демократична България" Христо Иванов. Поводът за думите му са ескалиращите протести в страната "Хората са на улицата защото усещат, че страната е загубила своята посока, своята управляемост", е изводът на Иванов и коалицията - "А ако се стигне до предсрочни избори, на които да бъде инсталирано управление, тип "Орешарски", то ще бъде заради Бойко Борисов." Според съпредседателя на "Демократична България" предсрочните избори са неизбежни, но без консенсус за реформи те ще доведат или управление като по времето на БСП и ДПС или до власт на Борисов за четвърти път. "Коалиция Лукойл" - така другият съпредседател на коалицията Атанас Атанасов назова причината за високите цени на горивата у нас.  "Когато министърът на финансите казва, че цените на горивата не зависят от правителството, зависи ли правителството от "Лукойл", попита риторично Атанасов. По думите му дори това, че магистралите са "като юфка" и е задължително да се кара с включени светлини посред бях ден също вдига разхода на гориво на колите, а оттам се пълни джобът на "Лукойл" От "Демократична България" заявиха, че и другият проблем, заради който хората протестират - евентуалното поскъпване на "Гражданската отговорност", е стар и нерешен. "Гражданска отговорност" открай време е приоритет на мутренските застрахователни компании, които използват приходите от нея като прасенце касичка. Без оглед на това, че трябва да си изпълняват задълженията и да плащат справедливи обезщетения. Този дългогодишен дъмпинг на пазара кара нормалните дружества да избягват задължителната застраховка, която за тях е губеща поради ред причини", каза третият съпредседател на "Демократична България" Владислав Панев Според него фалитът на "Олимпик" – застрахователното КТБ, може да е само първият такъв в сектора, защото резервите за плащания при някои компании не са достатъчни и неслучайно управляващите са започнали да действат панически.  ГЕРБ с мерки за протестите: среща с президента и с петролния бизнес "Благодарение на връзките между регулатор и застрахователи със съмнителни собственици, секторът е изправен пред катастрофа", прогнозира Панев. Според него това ще стане особено видимо, ако се направят проверки на европейския регулатор.

Светослав Малинов е основен кандидат за евродепутат на "Демократична България"

12 November 2018 13:03

Светослав Малинов ще е водещ кандидат в единната листа на "Демократична България" за предстоящите в края на пролетта на следващата година избори за Европейския парламент. Това съобщиха от ДСБ. Малинов влезе в Европейския парламент като кандидат на несъществуващия Реформаторски блок през миналата кампания. "Благодаря на ДСБ за доверието, че ме избра да представлявам нашата партия в единната листа на "Демократична България" за европейските избори през май 2019 година.

Политици от десни партии в Плевен отбелязаха 29 години от 10 ноември

10 November 2018 20:13

Политици от десни и десноцентристки партии се събраха в Плевен, за да отбележат 29-та годишнина от 10 ноември 1989 г. Плевен е избран като място на срещата, защото е успешен модел на обединение и управление на десни и дясноцентристки формации, поясниха инициаторите от „Движение България на гражданите".