Свят

16 май 2018 15:15

Кола с БГ номера е използвана при грабеж в Белгия

Извършителите са били маскирани и са "заслепили" датчиците за движение...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Изстрели, взрив и унищожен F-16 при инцидент със самолети в Белгия

15 October 2018 10:53

Техник активирал случайно 20-милиметрово оръдие

Четирима египтяни сред кандидатите за местно управление в Белгия

14 October 2018 14:34

Избори за местна власт има днес в Белгия. За първи път в историята на страната четирима египтяни са сред състезаващите се кандидати, съобщи БНР. Белгийците, пребиваващите в страната граждани на ЕС, които придобиха право на глас с решение през 1999 г., както и гражданите на страни извън ЕС, които са пребивавали в Белгия най-малко пет години, ще гласуват за следващите свои провинциални, общински и областни представители в Брюксел, Фландрия и Валония.

В Люксембург гласуват на парламентарни избори, в Белгия - на местни

14 October 2018 12:13

Местни избори се провеждат в Белгия и парламентарни в Люксембург. В Белгия големият въпрос е дали националистическата "Нов фламандски алианс" ще остане най-голямата партия в страната и дали либералите на премиера Шарл Мишел ще разширят подкрепата си и на местно ниво. В Люксембурт битката е между либералната "Демократическа партия" на премиера Ксавие Бетел и Християн-социалната народна партия.

F-16 изгоряха в Белгия

11 October 2018 19:05

Два изтребителя F-16 изгоряха в база "Флоренс" южно от Брюксел, съобщиха Белгийските военновъздушни сили, цитирани от местни медии. Първоначално подаденият сигнал е съобщавал за взривила се машина. Тези данни бяха уточнени по-късно, когато бе установено, че самолет се е запалил при проверка на двигателя на площадка за поддръжка. От пламъците е бил засегнат втори F-16. Двамата техници, извършвали проверката, са се натровили с дим.

Обиски по подозрение за измами в първенството на Белгия

10 October 2018 21:09

220 полицаи в 7 европейски страни провеждат мащабна акция по подозрение за измами в първенството на Белгия. Извършени са 60 обиска. Съобщава се за задържани треньор и агент. Според медиите, проверяват се офиси на Андерлехт, Брюж и Стандарт Лиеж. Другите засегнати страни са Франция, Люксембург, Кипър, Черна гора, Сърбия и Македония. Подробности в спортните новини.

Белгия прави система за проверка на факти за €1,5 млн. преди изборите

09 October 2018 11:15

От следващата година в Белгия ще бъде въведена система за проверка на фактите, съобщават местни медии. Вицепремиерът Александер де Кро уточнява, че системата ще разполага с бюджет от 1.5 милиона евро и ще бъде създадена по препоръка на ЕС. Целта е гражданите да имат възможност да установяват по-лесно кои организации стоят зад някои публикации в интернет. По този начин ще станат по-ясни източниците, а зрителите ще могат по-лесно да разпознават подправени изображения. "Репортери без граници" иска международен договор срещу фалшивите новини Въвеждането на системата е особено важно в навечерието на предстоящите избори, коментира Де Кро. По неговите думи чуждестранни създатели и разпространители на пропаганда само чакат да взривят демократичния дебат в страната. Премиерът Шарл Мишел добавя, че всеки ден носи нов слух и нови спорове в обществото. Твърде често падаме в капана на фалшиви новини, които не проверяваме. Искаме ли свят, в който демокрацията вече не е в ръцете на демократите, пита той. Проверката на фактите е от съществено значение в общество, основано на ценности и свободи. Не се страхуваме от обективните факти, а се стремим към тях, пояснява премиерът.  В последните месеци Белгия на два пъти пострада от фалшиви новини. През май и през септември сайтът на най-гледаната френскоезична телевизия в страната бе имитиран, за да се разпространят неверни твърдения - веднъж за оставка на вътрешния министър и втори път за "взрив" в местна атомна централа.  (БТА)

Белгийското министерство на отбраната съди Google

28 September 2018 09:49

Белгийското министерство на отбраната обяви намерението си да заведе дело срещу Google за това, че на картите на интернет-компанията се виждат панорамни и спътникови снимки на ключови военни обекти на кралството. Според ведомството това поставя под заплаха тяхната безопасност. В изявление на министерството се казва: "Министерството на отбраната поиска от Google „да размаже“ снимките на обектите. След като констатирахме, че това не беше направено, подаваме иск в съда ср

Белгия вади абортите от списъка на престъпленията

19 September 2018 17:02

Депутати коментират, че това не е исторически напредък за правата на жените в Белгия, но все пак е стъпка напред

Полицай е пострадал при нападение в Брюксел

17 September 2018 14:25

Полицай е бил ранен в главата от нож, а предполагаемият му нападател е бил застрелян и оставен в "тежко състояние" в Брюксел, съобщиха от полицията. "Самоличността на нападателят е неизвестна. Мотивите му също не са ясни. Няма признаци за терористичен мотив", се казва още в официално съобщение на полицията. Инцидентът се е случил на място известно като събирателна точка за много северноафрикански имигранти, които се надяват да отида във Великобритания, допълва БГНЕС. Споре

Скандал с най-голямата партия в Белгия

07 September 2018 11:04

От няколко часа Белгия се разтресе от нов политически скандал с най-голямата партия НФА, свързан с репортаж за дейността на организация на младежи с крайнодесни възгледи, съобщава БТА. В сряда фламандската телевизия Ве Ер Те разказа за движението "Щит и приятели", основано в Гент. В репортажа се чуват мнения, свързани с расизъм, ксенофобия, хомофобия, антисемитизъм, за употреба на оръжие и насилие. Уточнява се, че някои от участниците в движението се числят към младежката организация на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА), определяна като "умерено националистическа". Представители на повечето водещи политически сили в страната, включително НФА, ясно порицаха младежите от движението. Цитиран от БТА, председателят на НФА Барт де Вевер обеща партията да бъде "прочистена" и заяви, че екстремизмът няма място там. Според младежите от движението не трябва да се допуска повече имиграция от Африка, а дошлите трябва поне да научат един от официалните езици в Белгия, преди да искат да получават социални помощи. Според тях властите и мюсюлманите възпрепятстват свободата на словото. {cbrelatedarticle count="2" /} В страница на движението в интернет са поместени снимки с политици, които се възприемат за пример - унгарския премиер Виктор Орбан, белгийския държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен (НФА), Хитлер. След излъчването на репортажа е започнала проверка в университета в Гент, средище на движението, води се и следствие. Хора от младежкото движение са участвали в университетското и областното фламандско ръководство, а някои от тях са били обвързани с кампанията за предстоящите избори за местна власт в страната тази есен. Председателят на движението вече е изключен от университета, а съдбата на останалите студенти от организацията ще бъде решена допълнително.  святБелгияполитически скандал