Икономика и бизнес

16 май 2018 15:54

Русия иска да забрани пържените картофки от САЩ

Русия планира да забрани вноса на пържени картофки от САЩ и други западни страни, които са наложили санкции срещу Москва. През 2017 г. Русия е отчела, че от общото количество консумирани пържени картофки почти 94% са внос, но е започнала закупуване н...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Русия заплаши с бойкот

13 November 2018 20:20

Русия ще се откаже от участие в международния икономически форум в Давос, ако не бъдат вдигнати ограниченията за работа на представителите на руския бизнес. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев на конференцията за Либия в италианския град Палермо, съобщи ТАСС. Има информации за ограничаване на участието на представителите на руския бизнес в самия форум. Според Медведев това няма как да бъде прието. „Тези решения за ограничаване на участието на руския бизнес в Давос трябва да бъдат преразгледани. Ако това не стане, ние ще трябва да вземем решение за неучастие във форума“, заяви Медведев. Той определи решението за ограничение на руски бизнесмени като странно. Лавров заяви, че е разговарял по въпроса с президента на Швейцария Ален Берсе. Берсе е дал уверения, че ще проучи въпроса. Руски бизнесмени са ограничавани в цяла Европа. Причината са европейските санкции срещу страната. Някои от руските бизнесмени са разследвани за произхода на своето богатство.

Турция няма да подкрепи санкции срещу Русия

08 November 2018 19:05

Приятелството между двете страни е истинско, твърди Волкан Бозкър

САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради "Скрипал"

07 November 2018 08:08

Държавният департамент уведомил Конгреса, че не може да потвърди, че Москва е изпълнила условията, предвидени в американски закон от 1991 г. за химическите оръжия

Германия е за удължаване на санкциите срещу Русия

02 November 2018 09:09

Минското споразумение не се изпълнява и ако изобщо напредваме то е с милиметри, а понякога дори се връщаме назад, заяви канцлерът на Германия

Как руски бизнесмен избягва санкциите

22 October 2018 17:05

Aлишep Уcмaнoв прехвърли контрола върху мажоритарния си пакет, който държи в оператора Маіl.ru Grоuр на главния изпълнителен директор Борис Добродеев. Ходът е продиктуван от опасността от налагането на санкции от страна на САЩ върху имуществото и бизнеса на Усманов. Последният заяви, че е подготвял прехвърлянето няколко години и излиза от управлението с „леко сърце”. По думите му социалните мрежи на компанията вече са развити, а „високотехнологичните фирми трябва да бъдат водени от по-младото поколение”. Американските санкции върху Русия, които бяха въведени заради Украйна, датират още от управлението на Барак Обама. Сегашният президент Доналд Тръмп непрекъснато ги разширява и заради твърденията за руска намеса в последните президентски избори в САЩ и убийството на бивш шпионин в Англия. Що ще касае до Усманов, то 65-годишният бизнесмен притежава състояние в размер на 14.4 млрд. USD. По-голямата част от него идва в резултат на минни операции. Усманов е собственик на Меtаllоіnvеѕt – най-големият производител на медна руда в Русия. Следващото голямо предизвикателство пред руския бизнесмен е да изгради най-голямата компания за електронна търговия в Европа с помощта на Аlіbаbа.

Русия за обвинената от САЩ в пропаганда: Това е предлог за поредни санкции

20 October 2018 18:08

Външното министерство на Русия нарече американските обвинения срещу руска гражданка предлог за поредни санкции. Вашингтон обвини рускинята Елена Хусяйнова в опит да повлияе на политическите процеси в Съединените щати. За първи път обвиненията включват предстоящите междинни избори за Конгрес.

САЩ към света: Проявете твърдост срещу Русия

11 October 2018 19:22

Американският специален пратеник за конфликта в Източна Украйна Кърт Волкър каза, че Западът трябва да прояви твърдост и за запази санкциите срещу Москва, защото Русия не изтегля войските си от сепаратисткия регион и не предприема стъпки към разрешаването на конфликта, предаде АР. Волкър говори пред репортери по видеомост от Брюксел, където има срещи с високопоставени лица от Европейския съюз, на които се обсъжда запазването на санкциите. Волкър бе назначен от президента Доналд Тръмп със задача да настоява за уреждане на конфликта в Източна Украйна в който от 2014 г. досега са загинали над 10 000 души в битки между украинските сили и проруските сепаратисти. Санкциите, наложени от Вашингтон, включват замразяване на авоари и забрани за пътуване на определени личности. Четирима украински войници са били убити през последното денонощие, а трима - ранени, в източната сепаратистка проруска част на Украйна, съобщи днес министерството на отбраната в Киев. Двама са загинали при бомбардировка, а други двама са били смъртоносно ранени при избухването на взривно устройство. Украинската армия обвини сепаратистите, че през последните 24 часа са обстрелвали 28 пъти нейни позиции, въпреки че е в сила примирие. Бунтовниците обвиниха украинската армия, че 22 пъти е нарушила прекратяването на огъня, според информационната агенция на сепаратистите. Конфликтът между проруските сепаратисти и украинската армия е отнел живота на повече от 10 000 души от 2014 г. насам. Киев и Западът обвиняват Русия, че подкрепя военно бунтовниците, което Москва отрича, въпреки множеството доказателства. Мирните споразумения, подписани в Минск в началото на 2015 г., последвани от поредица примирия, позволиха значително намаляване на сблъсъците, но по протежение на фронтовата линия периодично продължават изблици на насилие.

САЩ със санкции към 12 нови руски компании

25 September 2018 19:07

Министерството на търговията на САЩ прие решение за ограничаване дейността на 12 руски компании, които от гл.т. на Вашингтон, развиват дейност в разрез с интересите за националната безопасност на САЩ. Информацията беше публикувана на 25 септември във Федералния регистър на САЩ. Точната дата на влизане в сила на санкциите не е упомената. В „черния списък” влизат „Аерокомпозит”, „Дайвтехносервис", научноизследователските предприятие „Гамма" и „Вектор", Nilco Group, „Технология", „Океанос", "Авиадвигатель", "Инфотекс", "Сайрус Системс", "Системи за прецизно приборостроене" и "Вега". От гл.т. на Вашингтон, въпросните компании, както и техните подразделения в Иран и Беларус „работят в разрез с интересите на национална сигурност на САЩ”.

Дерипаска на път да пробие американските санкции

22 September 2018 21:27

Група En+, чийто собственик е Олег Дерипаска, реализира „съществен напредък” по отношение намаляване санкциите на САЩ срещу нея. Това става възможно благодарение на шестмесечни непрекъснати преговори между руската компания и Министерството на финансите на САЩ, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на съобщение на En+. ОТ компанията не предоставят допълнителна информация за хода на преговорите, но съобщават, че предстои „още много да се направи”, за да се постигне формално споразумение. Източници на агенцията съобщават, че се обсъжда нов план, съгласно който Дерипаска, както и досега, трябва да намали своя дял в En+, но без участието на банка ВТК, както се предполагаше по-рано. Дали САЩ ще приемат това предложени, все още не се знае. Представител на Дерипаска отказа коментар по случая.

Унгария се обяви срещу автоматичното продължаване на антируските санкции

22 September 2018 19:02

Унгарският външен министър Петер Сийярто смята, че ЕС трябва да води дискусии по продължаване или отмяна на антируските санкции, а не да ги продължава „автоматично”. "Ясно заявихме, че е необходим диалог и честна дискусия за това дали санкциите постигнаха целта си или не. Хайде да разгледаме дали те помогнаха на икономиките на ЕС, на руската икономика, или те са подействали негативно на руската икономика, помогнаха ли те за изпълнението на Минските споразумения и така н