Свят

16 май 2018 16:59

Москва праща кораби, въоръжени с крилати ракети "Калибър", на постоянно дежурство в Средиземно море

Обявените от държавния глава мерки са заради "оставащата заплаха от нападения на международните терористи в Сирия"...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Внушителното превъоръжаване на руската армия обяви Путин

21 November 2018 09:14

Мащабното преекипиране на руските въоръжени сили ще осигури запазване на стратегическия паритет и ще защити Русия от външни заплахи. Това заяви президентът Владимир Путин, цитиран от БТА. "До 2021 г. делът на модерните оръжия и техника в армията и флота трябва да достигне най-малко 70 на сто", каза Путин пред участниците в съвещание по военни въпроси в Сочи. По думите му това мащабно превъоръжаване ще даде възможност да бъдат решени всички задачи, поставени на войските. За създаване и серийно производство на въоръжения и военна техника през 2018 г. бяха отпуснати общо почти 1,5 трилиона рубли. Превъоръжаването на армията като цяло следва зададеното темпо. Специално внимание се отделя на разработването на перспективни системи, които ще определят бъдещето на руските въоръжени сили за години напред, отбеляза президентът, цитиран от ТАСС. На 26 октомври Путин нареди да бъде повишено нивото на бойната и оперативната подготовка на руските въоръжени сили. Върховният главнокомандващ прикани армейското ръководство "да се съобразява изцяло с опита от военните операции в Сирия".  Миналия ноември той заяви, че Русия ще увеличи производството на военна продукция. Путин изтъкна, че за целта трябва да се готвят всички големи частни и държавни предприятия. По думите му способността на икономиката бързо да вдига при нужда обема на отбранителната продукция е сред най-важните условия, гарантиращи сигурността на всяка държава, напомня "Лента".

Москва ще брани стратегически обекти със свръхзвукови ракети

20 November 2018 11:01

В най-скоро време новите руски военноморски кораби ще получат свръхзвукови далекобойни ракети, с които ще могат да свалят крилати и балистични ракети на стотици километри разстояние. Ще се сдобият и с възможността да прехващат противникови палубни изтребители, още докато излитат - "още над самолетоносача", пише "Известия". Източници от министерството на отбраната в Москва информират, че изпитания на новите управляеми боеприпаси за "уникалните" руски зенитни комплекси "Полимент-Редут" са насрочени за идната година. Експерти твърдят, че тези ракети радикално ще увеличат бойните възможности на руския флот, по-специално в отбраната на стратегически обекти. Точните тактико-технически данни на новите оръжия още не са огласени, но вестникът предполага, че ракетите ще могат да поразяват аеродинамични цели на разстояние до 400 км и на височина до 35 км. Така новите руски фрегати и корвети ще получат според него "дълга ръка", с която ще могат да изграждат безопасна зона с радиус няколкостотин километра около морски и сухопътни обекти. Зона, непреодолима и за крилати, и за балистични ракети, дори за дронове, изтъква изданието. Руските въоръжени сили отделят максимално внимание на противовъздушната отбрана, отбелязва "Известия". В момента армията на Русия разполага в Крим автоматизирана система за управление, която ще свърже всички средства за ПВО и авиацията на полуострова. Под общо управление ще минат изтребителите, бомбардировачите, щурмовите самолети, бойните хеликоптери, дроновете, комплексите за ПВО и радарите, пише руският вестник.

Руски генерал: Примирието в Идлиб се нарушава

17 November 2018 09:15

Примирието в демилитаризираната зона в сирийската провинция Идлиб се нарушава, като при бойните действия са убити 25 сирийски правителствени войници, заяви руският ген. Владимир Савченко, ръководител на руския център за помиряване на враждуващите страни, предаде ТАСС. Споразумението бе подписано по инициатива на Турция на 17 септември, но оттогава досега са регистрирани над 530 нарушения от страна въоръжената опозиция и терористичните групировки в зоната. Ранени са 67 души, включително петима м

Москва: Започна масово завръщане на бежанците в Сирия

16 November 2018 17:23

Близо 270 000 сирийски бежанци са се завърнали в страната си през последните месеци, съобщи генерал Михаил Мизинцев - шеф на Националния център за управление на отбраната, цитиран от АР. Общо в родните си места отпреди войната са се върнали над милион и половина сирийски бежанци като 1 250 000 са вътрешно разселени лица, а над 268 000 са се върнали от чужбина, заяви руският военен представител. Според него в момента се наблюдава активно движение както на сирийско-ливанската граница, така и на йорданската. Като пример Мизинцев посочи, че само през граничния пункт Насиб от Йордания в Сирия се връщат големи групи от по няколко хиляди човека всеки ден. Москва и властите в Дамаск насърчават бежанците да се завръщат, като ги уверяват, че боевете са стихнали. Западните правителства обаче твърдят, че е твърде рано да се стимулира завръщането им поради страх от репресии срещу тях в контролираните от правителството територии при липсата на цялостно политическо споразумение за бъдещето на Сирия.

Русия разработва суперкомпютър за проектирането на нови оръжия

14 November 2018 10:31

Русия разработва суперкомпютър за проектирането на нови оръжия. Това каза за РИА Новости Олга Соколова, генерален директор на научно-производственото обединение "Мълния" (част от концерна Калашников.) Главната цел на проекта е целият цикъл на разработки и производство да се преведе в Русия - от научно-изследователския етап до създаването на опитен образец и неговите изпитания.  По думите на Соколова ще се започне с ракети-мишени, а после решенията ще се предлагат за целите н

Шест руски наемници от ЧВК „Вагнер“ убити в Сирия

05 November 2018 21:31

Заедно с петима сирийски войници те са загинали след взрив в полицейско управление

Русия изпраща мощна фрегата в Средиземно море

05 November 2018 19:44

Русия изпраща нова фрегата с далекобойни ракети „Калибър“ в Средиземно море, съобщи ТАСС. Изпратена е фрегата „Адмирал Макаров“, която вече е напуснала военноморската база в Севастопол. Корабът ще е част от постоянните военноморски сили в Средиземно море. Това става месец, след като Русия подсили военноморските си сили край сирийските брегове. Страната вече е изстрелвала крилати ракети от своите кораби в подкрепа на офанзива на сирийските правителствени сили. Русия разгърна няколко военни кораба в Средиземно море през това лято, включително "Адмирал Григорович", фрегатите "Адмирал Есен" и "Питиви", заедно с десантният кораб "Николай Филченков" и ракетният кораб "Вишни Волочок". Страната иска по-сериозна подкрепа за правителствените сили в региона.

Путин връща името ГРУ на руското военно разузнаване

02 November 2018 16:49

Преди време от официалното название на ведомството изчезна думата "разузнавателно"

Руски подводници в дуел

02 November 2018 08:57

Руски подводници участваха във военни учения в Японско море, съобщи РИА Новости. В маневрите са участвали дизелови подводници от флотилията „Приморие“ на Тихоокеанския флот. Ученията са се провели в залива Петър Велики. В ученията са проведени сценарии по намиране на друга подводница. Тествано е било и избягване на нападение с торпеда. Съобщава се, че някои подводници са „разиграли дуел“. Тихоокеанският флот е извършил и изстрелване на ракети в Охотско море. В ученията са били изпълнени набелязани цели. Все още не е ясно колко подводници са участвали в ученията. Те се определят като сполучливо проведени.

Руски ракети могат да поразят цяла Европа от Черно море

01 November 2018 11:42

Ракетите „Калибър“ на руските бойни подводници в Черно или Средиземно море могат да вземат на мушка всяка столица в Европа. Това заяви в телефонен брифинг с журналисти американският адмирал Джеймс Фого, който оглавява военноморските сили на НАТО в Европа и Африка, както и Съвместното командване на силите на пакта в Неапол. Той говори от Норвегия, където командва ученията на пакта Trident Juncture („Единен тризъбец“) Още когато командвал Шести американски флот през 2014-2016 г., той наблюдавал засиленото присъствие на руски подводници от клас „Кило“ в региона. Сега две от тях действат в Средиземно море, а 4 – в Черно. Руски „Калибър“ убил... 4 овце в Иран Фого обаче не смята, че Русия ще изстреля ракетите. „Не, защото смятам, че НАТО действа от позицията на силата. За нас е важно да знаем къде са тези подводници по всяко време“, каза висшият военен. И си спомни с тъга как през 2012 г. Руска подводница от клас „Кило“ пристигнала от Черно море в средиземноморската база край испанското пристанище Картахена, за да участва в съвместни спасителни маневри с пакта. Всичко това обаче било прекратено през 2014 г. след незаконното анексиране на Крим от страна на Русия. „Единен тризъбец“ са най-големите учения в Норвегия след края на Студената война. В тях участват близо 50 000 военнослужещи от всички 29 членки на пакта, както и от неутралните Швеция и Финландия. Маневрите се провеждат само на 500 километра от Русия. НАТО започна "Единен тризъбец" до Русия "Щерн": Маневрите на НАТО - послание за Путин По време на ученията се отработва задействането на член 5 от устава на НАТО в резултат на въображаемо нападение срещу Норвегия от север. Още преди ученията на всички бе ясно, че измисленият нападател е не друг, а Русия. Но до този момент никой от ръководството на НАТО не е споменал официално името й. „Провеждаме ученията при влажни, студени, снежни и тежки условия - нещо, което поставя предизвикателства пред нашите сили“, изтъкна Джеймс Фого. И допълни, че участието на Швеция и Финландия е особено важно предвид факта, че техните военнослужещи също са свикнали със студения климат. При такива условия с провеждат маневрите в Норвегия. Снимка АП/БТА „Според мен „Единен тризъбец“ показва, че сме единни и силни. Готови сме да защитаваме границите на алианса“, каза американският адмирал, който ръководи маневрите. Най-важното е, че на ученията НАТО изпробва своята Съвместна оперативна група за много висока бойна готовност, или Very High Readiness Joint Task Force. Тя бе представена на срещата на пакта във Варшава през 2016 г. и наброява 8000 души. В ученията участва и американският самолетоносач "Хари Труман". Адмирал Фого обаче заяви, че няма повод за тревога заради обявената от Русия зона с повишена опасност в международни води край норвежките брегове от днес до 3 ноември. Предполага се, че за този период Москва смята да изпробва там свои ракети. Засега от НАТО не могат да бъдат сигурни в това предположение, каза американският военен. „Доколкото това ни засяга, то не е нещо ненормално. Това са международни води. Тези действия се наричат NOTAM, или „известия до моряците“, за да знаят те, че може да има някакви военни дейности в това пространство. Генералният секретар (Йенс Столтенберг . б.р.) споделя мнението ми, че ако руските сили използват района за каквато и да било демонстрация, те ще го направят мирно и професионално, както бихме го направили и ние, ако сме в подобно положение“, обясни Фого. На въпроса дали евентуални руски изпитания биха застрашили намиращия се в района американски самолетоносач „Хари Труман“ адмиралът даде следния отговор: „Това е много мощен самолетоносач. Ние обичаме да казваме – 90 000 тона дипломация. (Става дума за водоизместимостта на  бойния кораб – б.р.) Палуба за почти 70 самолета. От много мощни изтребители със системи с голям обсег до разузнавателни самолети... Така че няма да има никакво отражене върхутова, което смятаме да правим тук.“ След което разказа как на 30 октомври е наблюдавал на място заедно с генералния секретар Йенс Столтенберг полети на Ф-16 в „сините небеса“ над Норвегия. Адмирал Фого (с камуфлажната униформа) и седналият вляво от него Йенс Столтенберг наблюдават полети на бойни самолети в "сините небеса" над Норвегия. НАТО ще отблъсква руска атака от дворовете на норвежците Адмиралът бе попитан дали участието на неутралните Швеция и Финландия в ученията е свързано с поведението на Русия. Особено предвид факта, че особено от Хелзинки само допреди няколко години не са изявявали желание да сътрудничат с пакта. „Те не членуват в НАТО, те са партньори, но имат много ефективни съвместни сили. И смятам, че всичко това изпраща възпиращо послание на всеки, който може да поиска да безпокои тези страни. Нямам предвид точно определена страна, като го казвам", отговори той. Едва ли ще се стигне до ново задействане на член 5 на НАТО, стана ясно от думите на Фого. Този член досега е бил активиран само един път в историята на пакта – след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. „За 70 години от създаването на алианса член 5 е бил използван само веднъж. Мисля, че това е свидетелство за силата и мощта на алианса, защото възпряхме всякакви врагове от това да предприемат каквито и да било действия срещу някоя от 29-те членки“, категоричен бе адмирал Фого. А посланието на „Единен тризъбец“ е много силно и се заключава в това, че НАТО може да мести огромно количество военнослужещи и техника, равняващо се на 7 бригади, за 30 дни. Това е и същността на член 5. На ученията обаче присъстват наблюдатели от Русия, както и от всички страни от Организацията за сигурност и струничество в Европа (ОССЕ).