България

16 май 2018 18:04

Президентът: Обществото може да плати много висока цена, ако обективността отсъства в медиите

В срещата участваха генералният директор на БНР Александър Велев и генералният директор на БНТ Константин Каменаров...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Румен Радев ще посети авиобазата "Граф Игнатиево"

19 July 2018 06:40

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще посети днес авиобазата "Граф Игнатиево", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Там той ще присъства на ритуала по откриване и освещаване на параклиса "Свети Великомъченик Мина".

Радио "Свободна Европа" се завръща в България

18 July 2018 23:25

Радио "Свободна Европа" се завръща в България. Това съобщиха офииално от централата на медийната група. Целта е да се направи опит да се засили медийната среда в двете страни, става ясно от съобщението. Медията затвори офиса си и прекрати предаванията на български през 2004 г. От Румъния радиото си тръгна през 2008 г. От началото на декември 2018-а "Свободна Европа" ще предлага мултимедийна продукция - новини и анализи - на български и румънски език и ще си партнира с местни медии, за да засили съществуващи проекти, които залагат на публична отчетност и разкриват "фалшиви новини", се разбира още от анонса.  "Надяваме се, че нашето покритие, осъществено от местни журналисти, ще помогне за ръст на свободната преса, ще промотира демократичните ценности и институции, ще насърчи информираната дискусия и в двете страни за мястото им в НАТО, ЕС и други западни организации. Очакваме да си сътрудничим с местни независими медии и с гражданското общество", заявява Томас Кент, президент на "Свободна Европа". В съобщението се казва още, че и държавни представители, и хора от гражданския сектор, и журналисти и в България, и в Румъния са изразявали притесненията си, че дезинформацията, корупцията и социалното разделение рушат политическата система.  "Свободна Европа" вече има сериозни ангажименти на Балканите със своите бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия. Освен това има и програма на румънски език за Молдова. Според източници на "Клуб Z" с работата по българското бюро на "Свободна Европа" е натоварен Антони Георгиев. Той е създател и главен редактор на списание "Vagabond", бивш главен редактор на "Плейбой" в България. През 1989 г. се установява в Копенхаген, през 90-те живее в Лондон, където работи за Би Би Си, след което е редактор в радио "Свободна Европа" в Мюнхен и Прага, става ясно от негова визитка към интервю в "Капитал" от 2014-а. В периода 1996 - 2002 г. се завръща в Копенхаген като журналист, писател и фотограф на свободна практика. През 2005 г. основава HighFlights, българското летищно списание, а на следваща година застава зад Vagabond. Автор е на романа "Виена", съавтор е с Димана Трънкова на книгите "На изток от Константинопол", "Пътеводител за еврейска България", "Пътеводител за османска България" и "Турците в България". През 2013 г. комисията по досиетата го обявява за агент на Държавна сигурност с псевдоним "Бойко". Според решението той е вербуван в средата на 1988 г. от Шесто управление на ДС, а от 1990 г. има предожение за унижощение с протокол на материалите на "Бойко". Комисията е обявила името му на база на този протолкол, както и на регистрационни картони в картотеките на ДС. 

Радев посети Странджа: Проблемът е сериозен, няма да се реши с пари

18 July 2018 17:46

Президентът Румен Радев посети град Болярово, където проведе среща с кмета Христо Христов и с ръководството на общината по повод предприетите действия за ликвидиране на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа. Проблемът с чумата по дребните преживни животни е много сериозен и не се изчерпва само с компенсациите. Става въпрос за поминъка на хората и тяхната съдба в този беден граничен район, заяви Радев, срещайки се с животновъдите и ръководството на общината. "Ключовата дума е "диалог". Искам да призова правителството за диалог с протестиращите животновъди и за много по-интензивен диалог тук, с хората. Начинът на унищожаването на животните унищожава и крехкото доверие на тези хора в българските институции. Тази празнина, която се получи между хората тук и властта, не може да се запълни само с финансови компенсации. Трябва дълготрайна и устойчива политика за възстановяване на поминъка на тези хора. Проблемът няма да се изчерпи само с компенсации - каквито и да са те", допълни Радев. По думите на президента нужни са административни мерки, например като запазването на пасищата в района. Отново се поставя и въпросът за проблемите на петте гранични общини в Ямболска, Бургаска и Хасковска област.

Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Руен

18 July 2018 12:45

Паметникът е изграден с усилия и средства на местни жители

Президентът Радев отива в Болярово заради чумата

17 July 2018 22:27

Държавният глава ще обсъди проблема, предприетите мерки по ликвидиране на заразата и възникналото напрежение сред хората на среща с кмета на общината Христо Христов.

Президентът: Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани

16 July 2018 13:24

И занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи, попита Радев

Президентът с поздравителен адрес по случай 27 г. от приемането на Конституцията

14 July 2018 14:42

Президентът Румен Радев произнесе поздравителен адрес по случай 27-годишнина от приемането на Конституцията на Р България, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Адресът е произнесен на Конференцията, посветена на годишнината.Вижте пълния ѝ текст.

Радев пред Ердоган: Турция е важен съсед, партньор и съюзник на България

12 July 2018 17:05

Държавният глава припомни, че е ред на Турция да е домакин на заседание на двустранната междуправителствена комисия, която да се занимае и с въпроса за предоставянето на компенсации за имотите на тракийските бежанци

Румен Радев разговаря с Доналд Тръмп

12 July 2018 16:50

Държавният глава Румен Радев и президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаряха по време на дискусиите за бюджета на НАТО, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Радев ръководи българската делегация за Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. Сред присъстващите бяха вицепремиерите Екатерина Захариева, министър на външните работи и Красимир Каракачанов, министър на отбраната. Президентът е придружаван в Брюксел и от съпругата си Десислава Радева. По-рано днес държавният ни глава съобщи, че Доналд Тръмп е поискал от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно разходите за отбрана до 2% от БВП на техните страни. По-рано на страницата си във Facebook президентът Радев написа: На срещата на върха в Брюксел заявих, че НАТО не е борса за сигурност, а съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Призовах наред с политиката на сдържане спрямо Русия да се гради също и диалог и в ситуация на неясност на трансатлантическата връзка, да се избягва агресивният тон и да се търсят пътища за нормализация и подобряване на отношенията с Русия. Този подход се приема и от други партньори. Всяка страна трябва да има принос в свят на растящи заплахи и да изгражда ефективни способности, а в България с голяма неохота се заделят средства за въоръжените сили. На тази тема свиках три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност. На тях се разбираме за нещо, което после се отменя, проектите за модернизация непрекъснато се отлагат и непрекъснато се намират причини за това.

Румен Радев и Ердоган ще се срещнат в Брюксел

12 July 2018 09:18

Миграцията, енергетиката и засилването на икономическия и туристически обмен, са част от темите, които ще обсъди днес президента Румен Радев по време на срещата си с турския му колега Реджеп Ердоган в Брюксел в рамките на втория ден от срещата на върха на Алианса. В кулоарите на форума Ердоган ще разговаря и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, като се очаква да бъде обсъден въпросът със задържането на двама гръцки военни, преминали турската граница през пролетта. Според гръцката страна военните с