Култура

17 май 2018 08:15

Изложбата „ArtExtreme СТРАЖА” намери място в Етнографския музей

До 30 май Преди ден в Националния етнографски музей в София бе открита многожанровата изложба "ArtExtreme СТРАЖА". Тя е дело на АНДАРИ - Анатолий Радев и Дария Василева. "ArtExtreme СТРАЖА" е вече петото издание на многожанровата изложба "ArtExtreme"...

източник: www.segabg.com
Виж повече

 
Свързани новини

Завърши традиционният пленер по дървопластика в берковското село Слатина

14 August 2018 15:00

С изложба в Шато „Слатина“ снощи завърши пленерът по дървопластика и живопис, който се организира от резбаря Найден Кирилов и синовете му Атанас и Кирил, съобщават от общинската пресслужба в Берковица.

Започна традиционният пленер по дървопластика и живопис в берковското с. Слатина

07 August 2018 11:47

Пленерът по дървопластика и живопис се организира от резбаря Найден Кирилов и синовете му Атанас и Кирил, които почти изцяло финансират събитието. Проявата е част от културния календар на Община Берковица, за което е осигурено и финансиране.

10 новооткрити творби на Пикасо в Техеран

06 August 2018 09:46

Отдавна скрити произведения на западното изкуство ще бъдат показани заедно с местни творби като част от голяма изложба, с която следващата година ще бъде отворен Техеранският музей на съвременното изкуство (TMOCA). „Портрет, Натюрморт, Пейзаж“ (21 февруари – 20 април 2019) ще заеме цялата площ от 5 хил. кв. м на сградата с около 400-500 произведения от колекция от 3000 творби, съобщава „Art Newspaper“ Ще бъдат представени съвременни европейски и американски картини, рисунки и скулптури от художници като Анди Уорхол, Марк Ротко и Марсел Дюшан. Експозицията, което следва неуспешните опити на Берлинския държавен музей да представи колекцията от западни произведения на TMOCA в Германия, се организира от холандския архитект и куратор Матийс Висер. Проектът „Портрет, Натюрморт, Пейзаж“, по който той работи в продължение на две години, но беше отлаган многократно, е отделно начинание и няма да пътува, обяснява Висер. Кураторът казва, че е поканен да организира експозицията, тъй като музеят обновява своите складови помещения и провежда акция, която нарича „съвременна археология“, намирайки изгубени или забравени обекти в колекцията си. Например, докато понастоящем са били регистрирани само две творби на Пикасо, в колекцията вече има 12 негови творби, казва Висер, а е намерена и рисунка на Дюшан. Той очаква появата и на още изненади, докато продължава да се подготвя изложбата. С началото на вдигането на международните санкции през 2015 г. и подобряването на отношенията на Иран със Запада TMOCA започна отново да показва западното си изкуство и от тогава представи изложби както от местни, така и от световни художници като Парвиз Танаволи и белгийския нео-концептуалист Вим Делвоа. Три хиляди посетители са присъствали на откриването на последната изложба на британския скулптор Тони Краг, казва Висер. Кураторът не очаква възражения или външна цензура на избора си на произведения, но добавя, че „не се интересува от провокации“ и няма намерение да показва голи фигури като „Габриел с разкопчана блуза“ (1907 г.) на Реноар, която е забранена в Иран поради религиозните ограничения. В колекцията има и гола мъжка фигура от Франсис Бейкън, която също не е в списъка на Висер. „Има и други творби на Франсис Бейкън – не е необходимо да показвам тази, която е предизвикателна“, казва кураторът. Площад Славейков

Колекция на Боян Радев - българска живопис

30 July 2018 21:00

Националната галерия подготвя необикновена изложба - 91 живописни платна на стари майстори, представителна част от сбирката на Боян Радев. Самият той е решил да посвети тази изложба на 50-годишнината от втория си златен медал на Олимпийските игри в Мексико през 1968 г. Официалното откриване на експозицията е на 2-ри август, но големият шампион и колекционер се съгласи да разкаже в аванс за "По света и у нас" историята на своите безценни картини.

Страница от стар вестник беше продадена за 50 000 долара заради ценна карикатура

27 July 2018 21:27

Страница от стар вестник се продаде на търг за 50 000 долара в Лос Анджелис. На нея се намира легендарна карикатура от Бенджамин Франклин - един от бащите основатели на САЩ.

120 години от рождението на художника Марио Жеков

27 July 2018 20:56

За първи път в историята си Националната галерия представя изложба на един от големите български майстори на морския пейзаж - Марио Жеков. Изложбата е посветена на 120-годишнината от неговото рождение и е подготвена от Художествената галерия в родния град на художника - Стара Загора. 20 платна на Марио Жеков от фондовете на 9 български музея и частни колекции са подредени в шест зали на бившия Княжески дворец.

Картини на известни художници по стените на село Старо Железаре

26 July 2018 21:00

Емблематични творби от нюйоркския музей за модерно изкуство "МоМа" вече могат да се видят в пловдивското село Старо Железаре. Селото се прочу с изрисуваните стени, по които могат да се видят известни личности от цял свят, също и местни хора.

Художници превърнаха историята на Мъглиж в картини

26 July 2018 08:47

Двадесет художници от България и Русия подредиха платна в центъра на Мъглиж. Авторите са участници  в 7-ия Meждyнapoдeн плeнep, който се проведе пoд мoтoтo „Mъглиж – пpиpoдeн и иcт...

Как Фейсбук цензурира Рубенс (ВИДЕО)

24 July 2018 12:45

Голите тела от картините на Рубенс омагьосват всеки, престъпил прага на големите световни галерии, от 400 години насам. Смята се, че големият фламандски художник е повлиял на творчеството на Рембранд и Ван Дайк – но това не може да трогне хората, които стоят зад цензурата във Фейсбук, пише "Гардиън". Фламандска туристическа компания решава да подходи артистично към продажбите на почивки в белгийския район Фландрия и използва в рекламите си голи тела от платна на Рубенс. Но от Фейсбук очевидно намират това за оскърбително и свалят рекламните банери заради сладострастните изображения на жени и херувими. Защото в социалната мрежа са забранени рекламите, съдържащи сексуално съдържание, включително артистични голи тела или дори такива с образователна цел. Цензурата не се отнася единствено за статуите, а каква е разликата между голотата им с тази в картините – вероятно може да обясни единствено Марк Зукърбърг. В отворено писмо, подписано от повечето музеи във Фландрия, фламандският туристически бизнес се обръща към собственика на Фейсбук с молба да се преосмисли политиката на социалната мрежа. "Гърди, задни части и херувимите на Петер Паул Рубенс са смятани за неприлични. Не от нас, от вас… Въпреки че трябва тайно да ви се смеем за това, цензурата ви над културата прави нашия живот по-скоро труден", пише в писмото. Границите на цензурата стигат дотам, че обхващат дори „Свалянето от кръста”, където тялото на Христос е голо, с изключение на бял плат, покриващ интимните му части. За да подкрепи искането си и да му даде повече гласност, фламандската туристическа компания заснема кратко видео, в което "Фейсбук-полиция" не позволява на посетителите в къщата-музей на Рубенс в Антверпен да разглеждат "криминалните картини". В момента представители на туристическата фирма работят над двегодишна програма за промотиране на фламандските майстори Питер Брьогел и Ян ван Ейк. "За нещастие, рекламирането на уникалното ни културно наследство в най-популярната социална мрежа в света е невъзможно за момента", казва Питер де Вилде, шеф на туристическия офис, заснел видеото. От Фейсбук не останаха без отговор – съгласили са се да разговарят за проблема с представители на туристическия бранш и настояват, че картините не се цензурират, когато са споделени просто като публикация, но се премахват, ако са включени в рекламна кампания. От германското правителство наскоро отправиха остри обвинения към Зукърбърг заради отказа му да премахне от социалната мрежа изказвания, отричащи съществуването на Холокоста. Зукърбърг се оправда, че всеки потребител на Фейсбук има право на свободен изказ. Площад Славейков

Ретроспективна изложба "Балет" на Димитър Киров в Художествена галерия - Варна

20 July 2018 06:51

Ретроспективна изложба "Балет" на големия художник Димитър Киров могат да видят жителите и гостите на Варна в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Експозицията е част от съпътстващата програма на Международния балетен конкурс, който в момента се провежда в града.