Здраве

17 май 2018 08:22

Проф. Николай Райнов за предизвикателствата в професията

Високотехнологична операция на мозъчен тумор у нас, извършена от проф. Николай Райнов, стана причина той да получи "Медицински Оскар". Той беше гост тази сутрин в "Денят започва"....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

В "Майчин дом" извадиха 55-килограмов тумор

17 October 2018 15:31

55-килограмов тумор на яйчника е бил изваден от пациент след няколкочасова операция в специализираната болница "Майчин дом", предадоха от болничното заведение. Жената е изписана в стабилно състояние след постоперативно лечение. В медицинските издания се споменава за само още два подобни случая в света. Ситуацията е толкова рядка, че може да се определи като историческа. 65-годишна жена е доведена от близките ѝ за преглед в „Майчин дом“ без болки, но със силно подут корем, който затруднява свободното ѝ придвижване. Тя споделила, че забелязала първите промени още през 2010 година, но в последните няколко години коремът ѝ нараства значително, което вече пречи на всекидневните ѝ занимания и на свободното движение без придружител. След прегледа се установява, че проблемите са предизвикани от гигантска туморна формация, прирастнала към предната коремна стена на жената. „Този случай е изключително рядък и рекорден за територията на България. Поне ние не можахме да открием подобен казус в литературна и интернет справка, с изключение на един сходен в Бразилия и един в Нигерия, затова можем спокойно да заявим, че данните ще предизвикат вълнение в света на медицината. От всички ракови заболявания, ракът на яйчниците е сред често срещаните, но благодарение на добрата диагностика в последните години е почти невъзможно да попаднеш на случай на такъв растеж. Изключително горд съм от действията на екипа, който за пореден път доказва, че в „Майчин дом“ работят най-добрите специалисти.“, заяви директорът на болницата професор Иван Костов.

Цвета Караянчева награди млади медици на церемонията "Лекар на годината" 2018

11 October 2018 21:55

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи наградите на двама медици в категорията "Млад лекар" на церемонията по обявяването на първите годишни награди "Лекар на годината 2018" на Столичната колегия на Българския лекарски съюз. Отличията получиха д-р Димитър Пейчев, хирург от ВМА – София и д-р Асен Цеков от болница "Токуда".

Лекари извършиха безкръвна операция на аортна клапа за първи път у нас

11 October 2018 20:49

Иновативна операция в Плевен. 87-годишен мъж стана първият пациент в кардиохирургията, чиято болна аортна клапа беше заменена с транскатетерна клапа чрез инвазивна процедура. Преди въвеждането на модерното лечение екипът от инвазивни кардиолози е преминал обучение във водещи клиники в Германия и Дания.

Д-р Велизар Шиваров - да работиш с нобелови лауреати за медицина

10 October 2018 08:18

Д-р Велизар Шиваров е българският лекар, работил лично с нобеловия лауреат за медицина - японецът проф. Тасуку Хонджо от Университета в Киото, който тази година е лауреат на наградата заедно с проф. Джеймс Алисън от Университета в Тексас. В ефира на Сутрешния блок на БНТ1 медикът ни сподели какво го е отвело на специализация в Киото и какви са впечатленията му от работата с нобеловия лауреат. Повече подробности вижте от прякото включване на Боряна Черганова.

Млад лекар стана герой в нощта на пожара в Пловдив

05 October 2018 12:30

Млад лекар от Пловдив стана герой в нощта на пожара в болницата. Той е на 27 години, специализант по урология и никога не си е представял, че ще му се наложи да спасява пациентите си от пожар. В нощта на пожара в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив д-р Тодор Горанов е първият, който влиза в горящата учебна зала в опит да потуши пламъците, съобщи Нова тв. Заедно с останалите от екипа извеждат 52 пациенти от отделението по урология навън. Дежурната сестра Марта Шопова разказва, че хората са напуснали спокойно помещенията без да се създава излишно напрежение. Мария Манова от село Цалапица е от пациентите, които били евакуирани в нощта на пожара. Казва, че докато всички били навън, разбрали, че младият лекар още е в горящото отделение, въпреки че пожарната вече е била там. А д-р Горанов не се чувства герой, направил това, което според него всеки човек прави в подобна ситуация – помага. Решил е, че бъдещето му е в България – като лекар.

Лекари дискутираха новостите във високотехнологичната неврохирургия

28 September 2018 21:12

Неврохирурзи от цялата страна се събраха в Плевен на конференция за високотехнологична неврохирургия. Близо 150 лекари дискутираха как модерните технологии помагат да се подобри качеството на оперативното лечение при по-малко натоварване за пациентите.

Старозагорският лекар с фалшивата диплома вече е с три условни присъди

19 September 2018 07:42

По обвинителен акт на Районна прокуратура - Стара Загора е осъден И.В., който бе признат за виновен, че упражнявал професия без съответната правоспособност, когато тя е свързана със здравеопазванет...

Лекари платиха от джоба си изкуствената става на пациентка

24 August 2018 14:01

Благороден жест направиха лекари от Русе към пациент в нужда. Медиците от клиниката по ортопедия в Университетската болница "Канев" са събрали средства да доплатят поставянето на изкуствена тазобедрена става на 86-годишна социално слаба жена. Ставата се оказва прекалено скъпа за възрастната жена, която живее със слепия си син. Тя споделя, че двамата разполагали само с 300 лева. Лекарите обаче бързо вземат решение да помогнат. "Става въпрос за един напълно осъзнат и осмислен спон

Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

21 August 2018 20:32

Български лекари оперираха мъж в критично състояние. Той е постъпил в болница с почти спряло сърце. За да го спасят, медиците имплантирали аортна клапа през бедрото. По време на операцията сърцето му спирало два пъти.

ВМА отбелязва Деня на спасението

15 August 2018 12:31

Пред Военномедицинска академия се отбелязва Денят на спасението. Почита се паметта на всички лекари, медицински сестри и доброволци, загинали при спасяването на човешки живот.Вижте във видеото как във ВМА отбелязват празника