Култура

17 май 2018 10:51

Разказ за новия театър и за променящия се човек

За „Българският театър след 1989 и новата британска драма“ (издание на Института за изследване на изкуствата към БАН) от Камелия Николова....

източник: kultura.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Камчия е домакин на театралния фестивал "Szenarium"

17 August 2018 01:27

Камчия посреща за втори път Международния театрален фестивал "Szenarium", който ще продължи до 20 август, съобщиха за БТА организаторите. През тази година в него се включиха водещи творчески трупи от канадския град Аврора и от руските Санкт Петербург, Краснодар и Екатеринбург. Спектаклите, които ще се играят на сцените, се отличават с жанрово разнообразие - има класически, музикални, пластически, трагикомедии и дори пасторален фарс. Фестивалът е тържество на театъра, вдъхновението и приятелството, споделят организаторите. "Szenarium" е също и актьорска лаборатория, в която членовете на журито преподават тънкостите на своята професия на младите участници в събитието и на ръководителите на театралните студии. Театралните трупи "Руски музикален театър", Театър на новия зрител "Синтез", Творческа работилница "Вендель", Театър на любителите на театъра "Шардам" и Младежкият народен театър "Игра" ще се състезават за златните медали в конкурсната програма. Миналогодишният носител на Гран при - Театър на новия зрител "Синтез" получи като награда гастроли в Германия. "Фестивалът "Szenarium" е важен, защото за него пристигат колективи от различни страни по света - Канада, Русия, Германия, Италия, Прибалтийските републики и от Балеарските острови. Ще попитате защо? Защото театърът е такова средство, което сближава народи, което помага и работи като катализатор в обединението на различни нации", каза в обръщението си президентът на Фестивала "Szenarium" Арвид Книппенберг. Журито на фестивала е съставено от театрални корифеи, сред които - Максим Разуваев - заслужил артист на Русия, актьор в московския театър "Съвременник", художествен ръководител и режисьор на "Театър ЖИВ", Наталия Коренная - кино и театрална актриса, която работи в театър "Маяковский" в Москва, Олег Голуб - актьор в театралната студия, режисьор на опери и мюзикъли, а също и телевизионен водещ на популярни предавания в Канал 1 на Русия. Сред членовете на журито са още Константин Килин - актьор, хореограф и пърформър в Италия и Лилия Макеева - актриса в театъра и киното с участие в над 45 филма, писател и радиоводещ. С особен интерес се очаква изпълнението на фрагмент от модерния балет "La traiettoria del sonno" под ръководството на Константин Килин на закриването на фестивала. Всеки ден до 20 август от 11.00 ч. и от 19.00 ч. в киноконцертната зала на детския лагер "Черноморски" театралните колективи ще играят спектакли на руски език. Входът е свободен.

Театър на сенките в Бургас

07 August 2018 18:26

Театърът на „Карагьоз“ – сенки от миналото в съвременен прочит, на фестивала „Дни на куклите“ в Бургас.

„Малък сезон 2018“ – инкубатор за алтернативно изкуство

17 July 2018 17:28

Тъкмо участието на съвсем млади артисти и некомерсиални проекти, струва ми се, препотвърди както идеята за „Малък сезон“ от 1998 г., така и ролята на Театралната работилница като функциониращо пространство за алтернативни проекти.

Млади сценографи от цяла Европа със среща в Пловдив

16 July 2018 07:05

Млади сценографи от няколко европейски страни се събраха в Пловдив за обмяна на умения. След Флоренция и Париж, българският град е третият домакин на майсторски клас от поредица по програма "Еразъм +".

За трета година Римските терми във Варна стават театрална сцена

11 July 2018 06:53

От 12 юли до 13 август Театрално-музикалния продуцентски център - Варна пренася част от най-успешните си представления там. Публиката ще може да види още мюзикъли, както и концерти с участието на вокалистите и музикантите на варненската Държавна опера. Началото на спектаклите е от 21 часа.

Театърът е признание на другия

10 July 2018 15:26

Габор Томпа, един от водещите режисьори в Румъния и директор на Унгарския държавен театър на Клуж-Напока, е новият президент на Съюза на европейските театри.

Поради огромен интерес пускат ограничено количество допълнителни билети за “СОФИЯ МОНО 2018”

10 July 2018 13:14

Поради огромният интерес към фествала “София Моно 2018” организаторите от Артишок и Столична община днес пускат допълнително ограничено количество билети в продажба за някои от постановките в програмата му. Това са хитовите постановки на Мариус Куркински – “Черното пиле” (играе се тази вечер, 10 юли), за моноспектакъла на Виктор Калев – “Грамофонът” (на 11 юли) и за “Възгледите на един учител за народната п

Театрална панорама

07 July 2018 12:20

Театърът продължава да живее своя пълнокръвен живот. Той не зависи от развитието на киното или телевизията, защото носи в себе си неподражаемото очарова­ние на живата сцена.

Започва фестивалът “СОФИЯ МОНО 2018”

05 July 2018 14:51

На 7 юли (събота) започва осмото издание на фестивал на моноспектаклите – “СОФИЯ МОНО 2018” в парка на Военна Академия “Г.С.Раковски” в София. В събота вечер събитието ще открие моноспектакълът “Пилето, което което казва КУ” на актьора Иван Юруков. Всяка следваща вечер до 17 юли точно в 21.00 ч. на сцената под звездите ще стъпят още любими и талантливи актьори! Топ спектаклите си ще представят: Камен Донев (на 8 и 12 юли), Мар

Театър пред театъра: Концерт-спектакъл "България благословена земя"

30 June 2018 08:57

За втора поредна година Народният театър "Иван Вазов" ще закрие сезона под открито небе. Началото е довечера с "България благословена земя" - концерт-спектакъл, който е част от закриващата програма за финала на Българското европредседателство. За разказва Цанка Николова.