Регионални

17 май 2018 13:36

След огромен скандал в СОС - София ще строи инсталация за горене на отпадъци

София ще строи инсталация за горене на отпадъци, която ще се построи в имота на ТЕЦ "София", зад Централна жп гара. Това стана ясно след бурно заседание на Столичния общински съвет (СОС), продължило 3,5 часа. "За" бяха 36 души, "против" - 16, "въздър...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Община Русе разчиства отпадъци от нефтопродукти

17 August 2018 12:45

Стари петролни отпадъци замърсяват околностите на Русе. Нефтопродуктите, които са били складирани преди 30 години, са протекли от летните жеги. Затова общината започва спешно почистване на района до Индустриалния парк.

Контейнерите за смет в София преливат

17 August 2018 10:15

Тази сутрин на много места в столицата, а и в околностите ѝ, контейнерите преливат от отпадъци, предаде БГНЕС. Граждани алармират, че в редица столични квартали, както и извън града, камионите, които извозват отпадъците не са минавали. Обикновено в ранните часове, във всеки квартал няколко камиона събират и извозват боклуците, но тази сутрин столичани се оплакаха, че това не се е случило и са били принудени да оставят отпадъците си до кофите.

Екоинспектори откриха нерегламентирани площадки за изгаряне на гуми в Русе

15 August 2018 10:50

20 нерегламентирани площадки за изгаряне на употребявани гуми и пластмаси - повечето в общински терени - са открили при проверки от Екоинспекцията в Русе. От дни те обикалят предприятията в източната промишлена зона на града заради зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха. Голяма част от обажданията на гражданите на тел.112 са за миризми на изгорели нефтопродукти.

Подземни контейнери за смет в Сандански (СНИМКИ)

11 August 2018 20:11

Подземни контейнери за смет ще бъдат монтирани пробно от понеделник в Сандански. Два от първите подобни съдове с вместимост 1 и половина кубически метра да бъдат монтирани на главната улица "Македония" и още 10 с вместимост 4 кубически метра - в централната градска част, съобщиха от общината. Отпадъците ще се събират на дълбочина 2 и половина метра. Предимствата на модерните подземни контейнери са: Липса на миризми /плътно затваряне с гумени уплътнители/; Температурата под земята е по-ниска от тази на повърхността /през лятото/ и постоянна, което гарантира по-бавното загниване на отпадъците; Няма достъп до отпадъците на животни и атмосферни влияния, както и неоторизирани лица; Събиране на голямо количество отпадъци на малка площ – 1 към 4 /един подземен съд събира 4 контейнера тип “бобър“/. Подобряване хигиената около контейнерите; Всички течности се събират /няма изтичания/ от сметоизвозващата фирма; Ниски експлоатационни разходи; Лесно и бързо обслужване, и поддържане; Амбицията на ръководството на Община Сандански е да монтира още такива съоръжения за смет при положение, че се приемат от жителите и гостите на община Сандански положително. Контейнер за главната търговска улица с вместимост 1, 5 куб. м. Контейнер с вместимост 4 куб. м. Един подземен контейнер събира отпадъци, равняващи се на четири контейнера тип „бобър“.

Община Стара Загора първа стартира проект за оползотворяване на ненужни дрехи, обувки и домашен текстил

10 August 2018 07:23

Община Стара Загора е първата община в България изградила система, която дава на гражданите възможност да покажат, че са екологично отговорни като се освободят от своите ненужни дрехи, в синхрон с ...

Разделно събиране на боклука в Свиленград

07 August 2018 22:28

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, Административен договор за безвъзмездна финансова помощ № BG16M1OP002-2.005-0010. Бенефициент е община Свиленград. Проектът бе представен на начална пресконференция. Ръководителят му - инж. Иванка Димитрова, представи финансирането, целите, дейностите и очакваните резултати от реализацията му. Общата стойност на проекта е 3 564 395,85 лева, от които от Европейския фонд за регионално развитие 2 284 730,03 лева и национално съфинансиране 403 187,65 лева. Община Свиленград участва с 876 478,38 лева общинско съфинансиране. Срокът на проекта е 24 месеца. Целите на проекта са: намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, вкл. и биоразградими, от всички населени места на територията на община Свиленград; осигуряване на допълнителна инфраструктура за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. Дейностите включват работно проектиране, съгласуване и одобрение на инвестиционния проект и изпълнение на строително-монтажни работи по изграждане на инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци и съпътстваща инфраструктура. Ще бъдат доставени машини и съоръжения за инсталацията, транспортни средства и съдове за събиране на отпадъка - кафяви и зелени кофи (240 л) и 3 куб.м контейнери. След официално откриване на обекта ще бъде избран оператор за експлоатация и стопанисване на изградената компостираща инсталация. Ще се проведат три срещи с населението и ще се разпространяват рекламно-информационни материали - брошури, книжки и др. В резултат от изпълнението на проекта ще се изгради и въведе в експлоатация модерна инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и биоразградими битови отпадъци с капацитет 3 000 тона годишно. Тя ще обхваща всички населени места на общината и ще обслужва население от 22 500 души. Очаква се това да доведе до намаляване на общото количество депонирани битови отпадъци на Регионалното депо в Харманли от 7 796 тона на година до 4 921 тона, а общото количество на депонираните биоразградими битови отпадъци от 5 110,78 тона на година да намалее до 3 325,63 тона. Реализацията на проекта ще предостави нов тип услуга за ефективно и екологосъобразно управление на отпадъците в община Свиленград и ще подобри качеството на околната среда чрез намаляване на свързаните с депонирането на отпадъци вредни емисии.

Севлиево, Дряново и Сухиндол изграждат инсталации за преработка на отпадъци

01 August 2018 14:30

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за изграждане на инсталации за преработка на отпадъци с общините Севлиево, Дряново и Сухиндол, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Община Враца ще проверява търговските обекти за разделно събиране на отпадъци

30 July 2018 14:33

Община Враца започва проверки на търговски обекти във връзка с изпълнението на Наредбата за управление на отпадъците. Обект на инспекциите ще са търговски центрове, вериги за бързо хранене, ресторанти, хранителни вериги и други.

Банско започва разделно събиране на зелени отпадъци

25 July 2018 09:56

Общинска администрация - Банско стартира организирането на разделното събиране на зелени отпадъци от домакинствата на територията на град Банско по метода “От врата на врата”. За разделното събиране и извозването на зелените отпадъци, ще бъде предоставена техника, която ще минава по домовете на хората, съобщиха от Общината. Това ще улесни максимално гражданите, които трябва да предприемат действия за изнасяне на събраните растителни отпадъци – трева, листа, стайни

Без кофи за боклук в центъра, отиват под земята

04 July 2018 16:38

Контейнерите за отпадъци от улиците в зона 2 и 4, където в момента текат ремонти, се махат