Култура

17 май 2018 13:46

Автентични носии и вещи в изложба разказват за родопската сватба

Типичните родопски годеж и сватба представя специална изложба, гостуваща в Асеновград. Автентични носии, прибори и аксесоари показват начина на протичане на ритуала в западните Родопи. Още от миналото, преди да се осъществи женитбата, се е сключвал п...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

В музея показват умението на врачанката от преди векове да създава везани носии

02 October 2018 10:10

„Така се носят жените в България, че ти се ще да помислиш, че някоя Хекуба или Клитемнестра излизат на сцената”- Бузбек Тава е написал преди почти пет века фламандският пътешественик, дипломат, писател и енциклопедист Йожен Гислен де Бусбек, преминаващ през нашите земи и впечатлен от великолепието на националната носия и красота на българката. В Регионалният исторически музей на Враца преди дни беше открита изложбата „Везбена орнаментика от врачанско”, която показва съвършенството на уменията на жените от преди стотици години, да създават уникалните се премени. Експозицията беше открита от Недка Димитрова, завеждащ отдел „Етнография” в РИМ- Враца.

Автентична сватба вдигнаха двама млади по стара традиция на село Хърлец

12 September 2018 13:20

Тази неделя в Етнографския комплекс „Софроний Врачански” на Враца, Емилия Плешоева и Росен Йовчев вдигнаха традиционна автентична сватба. Булката, младоженeцът, кумът и кумата, както и всички поканени, бяха облечени в народни носии. Всички ритуали бяха изпълнени в автентичен стил, който е характерен за село Хърлец. Подготовката за сватбата продължи месеци наред, като бяха събрани автентични носии, необходим реквизит като: "галята", хурка, "брад", тъкани черги и кърпи, посуда, автентична музика. Проведоха се множество срещи с възрастни жители от село Хърлец, с цел спазването на последователността на ритуалите по сватбата.

Предстоят Делювите празници в Златоград

12 August 2018 23:29

Традиционните Делюви празници в Златоград предстоят на 22 и 23 септември, съобщиха от общинската администрация. Тържествата се организират от Община Златоград, Етнографския ареален комплекс и местни читалища. Възстановката "Един пазарен ден отпреди 100 г." ще се представи на 23 септември по калдъръмите на Стария град. Народни носии и градската мода от началото на миналия век ще дефилират по чаршията на Етнографския комплекс. Ретро атмосферата ще бъде загатната и с ресторант на открито "ХоРеМаг" на 22 септември от 18.30 часа. Местата в хотелите в Златоград са почти изцяло резервирани за дните около Делювите празници, обясняват от Етнографския комплекс. Хиляди гости от страната и туристи от Северна Гърция се очакват в града за ежегодните Делюви празници.

НИМ започва цялостно проучване на културното наследство на с. Добърско

22 July 2018 21:30

Националният исторически музей /НИМ/ организира етнографска експедиция и проучвания в района на един от своите филиали - с. Добърско. Добърско се намира в община Разлог, а местоположението му е важен фактор за неговото икономическо и културно-демографско развитие. Районът има богато културно наследство; компактно в етнографско отношение българско население, което съхранява и пренася през годините традиции и фолклор. Средновековният храм "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е филиал на НИМ, паметник под защитата на ЮНЕСКО и недвижима културна ценност от национално значение. Той е сред най-атрактивните и посещавани паметници в региона, откроявайки с. Добърско като пазител на историческата и културната памет. Самодейната група за автентичен фолклор от селото, създадена преди половин век, е вписана през 2012 г. в Националната система на живите човешки съкровища като „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици”. Теренните експедиции ще се проведат в периода 18-24 юли и 17-21 август 2018 г., а цялостните резултати се предвижда да бъдат представени и публикувани през 2019 г. Екипът, съставен от специалисти етнолози от НИМ и учени фолклористи от ИЕФЕМ – БАН, има за цел да проучи различни елементи от цялостното материално и нематериално културно наследство в селото и в региона. Сред основните набелязани теми за изследване са народен календар, занаяти и поминък, традиционно облекло, народни вярвания и мироглед, религиозна култура, музикален фолклор и словесни традиции.

Показват автентични български носии в Карлово

10 July 2018 08:41

В Карлово беше открита уникална изложба на автентични български народни носии и накити от различни краища на България. Те са от личната колекция на д-р Ваня Велкова, която бе обявена за българка на годината през 2016 г. Изложбата се посвещава на Апостола на българската свобода и на всички алпинисти, в това число и на първия български алпинист изкачил Еверест - Христо Проданов.

Нова изложба на БАН представя живота и традициите през последните 150 години

27 June 2018 08:52

Етнографският музей при БАН с експозиция, посветена на живота и традициите в България през последните 150 години. Ценни предмети от царския дворец и експонати, дарени от обикновени граждани, представят различните епохи и региони в страната през погледа на обикновения човек.

Радев открива новата визия на националния етнографски музей

26 June 2018 07:55

Днес (26 юни) от 18.00ч, Националният етнографски музей открива представителната експозиция „Времена и хора“ – живите традиции на България“. Изложбата е под патронажа на президента Румен Радев и е разположена в обновените, ремонтирани и реставрирани зали на втория етаж в източното крило на Княжеския дворец, съобщиха от БАН. Изцяло нова концепция, комбинация на визия и звук – това е разказът за живота и формите на общуване в селото и в града пре

Старовремски годеж пресъздадоха в Етнографския комплекс във Враца

03 June 2018 12:51

Един забравен, но много атрактивен народен обичай беше пресъздаден в Етнографския комплекс във Враца. Атмосферата на възрожденските къщи и дворове стана естествен декор за старовремски годеж.

Изложба показва тайнството на българския обреден хляб

08 May 2018 10:50

Няма българска традиция или празник без обреден хляб. А символиката казва толкова много неща, че всички те не могат да бъдат събрани в един разказ. Затова инициатори от град Хисаря създадоха пътуваща фотоизложба, която разкрива множество български празници от регион Тракия и характерни за тях пити. Фотосите са подкрепени и с описание. В изготвянето на експозицията „Добре дошли в България“ участваха общо 12 жени - майсторки на пити - от община Хисаря. Всички хлябове са сниман

Етнографският музей в София набира предмети от социализма

02 May 2018 13:37

Институтът за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН набира предмети от социализма за попълване на фондовете си и включване в експозиции. Набирането на бъдещи експонати ще става под формата на дарения, като ще се поддържа личен контакт с всеки един дарител, съобщиха от пресцентъра на музея. От там обясняват, че всеки, който има вещи от посочения период като дрехи, опаковки от шоколади, партийни книжки, играчки, сервизи и др. може да ги предоставите на хората, които ще се погрижат