Регионални

17 май 2018 15:40

Над 130 ученици от област Враца са в чужбина, почти 100 са отпаднали от училище

Областният управител Малина Николова инициира работна среща на териториалните звена на изпълнителната власт с кметовете на общини и кметства в област Враца. На срещата бяха представени тематични направления, свързани с изпълнение на държавната полити...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Мащабна акция срещу разпространението на наркотици във Враца

22 May 2018 11:42

Във Враца беше проведена мащабна специализирана операция по линия „Наркотици“. Проверките на лица, жилища и МПС са осъществени след оперативно следствени действия на служители от Враца, Бяла Слатина и Мездра. Голяма част от проверките на физически лица и МПС са извършени в районите на учебни заведения. Около 15.30 часа във Враца, в района на СОУ „Никола Войводов“ е извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген“, управляван от лице н

Древната и съвременна традиция празнично дефилираха в музея на Враца

20 May 2018 10:20

Екипът на Регионалния исторически музей във Враца превърна Европейската нощ на музеите в празник за жителите и гостите на града. При перфектна организация музейните работници поведоха стотиците посетители от древността до съвремието на града. Събитието започна вчера в ранния следобед в „Якото място” зад сградата на музея с парти. Десетки бяха желаещите да се видят с ретро-грим, направен от специалистът Виктория Иванова. Под ръководството на майсторът грънчар Куман Жеков, младежи от Враца се надпреварваха кой пръв да завърти грънчарското колело, за да направи древен съд. Ученици от СУ „Христо Ботев” сътвориха от глина керамика от Средновековието. Те изваяха малки пластики на Богинята майка, средновековни къщи, древни плочки с идеограмни знаци.

Медицински център "Света Ана" заведе дело срещу РЗИ - Враца

19 May 2018 10:33

В Административния съд на Враца е образувано дело №179 по описа на съда за 2018 г. по жалба на Медицински център "Света Ана“ ООД, представлявано от управителя Адриян Николов. Жалбата е против отказ на РЗИ – Враца за регистриране на втори адрес на дейност по специалността „клинична лаборатория“ на ул. „Втори юни“ №66 във Враца.

В библиотеката на Враца стартира проектът „Техно Либ”- мини технологичен център

19 May 2018 09:35

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца започва работа по проект „Техно Либ” – мини технологичен център в библиотеката. Разработката ще се изпълнява в партньорство със сдружение в обществена полза „Враца Софтуер Общество”. Основната цел е създаване на мини технологичен център за обучение и демонстрации на нови технологични чудеса - дрон в библиотеката, роботика в библиотеката в специално създадена „Зона за тийнейджъри”. Библиотеката да инвестира средства и ресурс в новите технологии, за да можем да позволим на нашите потребители да научат и да задават въпроси за неща, които са заинтересовани да изпробват, но не непременно да купуват за себе си. Да привлечем тийнейджърската аудитория към библиотеката.

Почитаме паметта на загиналите Ботеви четници на връх „Милин камък“

18 May 2018 12:00

С възпоменателно честване в местността „Милин камък“ ще се почете паметта на загиналите Ботеви четници. 142 години след битката на „Милин камък”, признателните потомци отново ще се преклонят пред героизма и родолюбието на въстаниците. На 19 май, от 11:30 ч., на паметния връх ще се съберат жителите на селата Чирен, Голямо Пещене, Мраморен и Баница. Ще бъде отслужена панихида за загиналите, а самодейците от читалищата в селата ще изнесат програма от патриотични песни. В събитието със стихове и песни ще се включат и учениците от Обединено училище „Христо Ботев” село Баница. В духа на българските традиции ще бъде осветен и раздаден курбан за помен на загиналите Ботеви четници.

В Младежкия дом на Враца откриват изложбата „#Дай на Кирилица”

18 May 2018 10:30

Изложбата ще бъде открита в навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и култура по инициатива на Програма за патриотично възпитание – Област Враца и Младежки дом – Враца. „#Дай на Кирилица” е една инициатива на „Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации” /АСОРИ/ в подкрепа на употребата на кирилица в дигиталната среда. Сдружение АСОРИ е основано през 2009 г., като първоначално дейността му е насочена предимно към реализирането на проекти в сферата на инфраструктурата и регионалното развитие. През 2015 г. АСОРИ се преструктурира и пренасочва фокуса си към инициативи свързани с опазване на културно-историческото наследство, различни общественополезни кампании, партньорства и проекти, насочени към повишаване на дигиталната грамотност в съответствие с изискванията на съвременното общество.

Младежи от Враца мериха сили в лекоатлетическа щафета

17 May 2018 16:45

По повод Деня на българския спорт, Община Враца и Българската асоциация „Спорт за всички“, организираха лекоатлетическа щафета.

Клубът на културните дейци във Враца подава ръка на талантливи млади художници

17 May 2018 11:50

В галерията на Клуба на дейците на културата (КДК) във Враца беше открита изложба на млади таланти от Средно училище "Отец Паисий". В изложбата участват творби - живопис и графика, на ученици от VIII до XI клас във врачанското училище по изкуствата. Преподаватели по изобразително изкуство в училището са Евгени Генков, Васил Ангелов и Христо Лилов.

Кметът на Враца откри най-стария театрален фестивал в България

17 May 2018 09:45

Кметът Калин Каменов откри 29-тия Национален фестивал на малките театрални форми Враца 2018 и 8-мия Международен фестивал на NETA/ New European theatre action/. „За мен е голяма чест, в навечерието на Ботеви дни, Враца да се превърне в столица на театралното изкуство. Убеден съм, че ще плените сърцето на публиката, която е вашето най-сериозно жури, а техните аплодисменти ще бъдат най-големият подарък за вас. Успех на фестивала!“, каза в приветственото си слово кметът на града. На откриването присъства и заместник-министърът на културата Румен Димитров, който поздрави директора на Драматично-кукления театър Анастас Попдимитров и участниците в театралния форум.