България

17 май 2018 17:45

Йотова обикаля Чехия, Словакия и Сърбия по случай 24 май

По случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на посещение в Чехия, Словакия и Сърбия. По време на срещите ще бъдат обсъдени святото дело на славянските първоучители и т...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

"Алфа рисърч": Науката е "слънце" за 21% от българите

22 May 2018 11:40

Българинът запазва в голяма степен възрожденската си вяра в науката като източник на по-доброто бъдеще на човечеството. Това сочат данните от проучване на "Алфа рисъч" по повод 24 май. За 52% от българите науката най-добре се описва от думата "прогрес" Подобно е отношението и на още 21%, които избират  романтичното определение "слънце", както тя е определена в стих от "Върви народе възродени" За едва 9 на сто научните открития са преди всичко "риск". 18% свързват науката с липсата на достатъчно средства за хората, които й се посвещават. 53 на сто от българите: Няма нужда да си чел, за да живееш добре Книгата остава най-популярният и достъпен досег на българина с изкуството. За последната година 66% са прочели книга, което е ръст от 6 на сто спрямо 2014 г., а почти всеки втори (46%) е купил книга - покачване с от 9% спрямо 2014. От сценичните изкуства най-висок е бил интересът към концертите - с фолклорна, рок, естрадна, популярна и пр. музика - 47%, или с около 7 на сто повече от преди четири години.  Всеки трети българин се е насладил на театрална постановка, а всеки четвърти заявява, че е гледал български филм в кината. Относително най-нисък (17%) е делът на хората, които са се докоснали до оперното, балетното изкуство или класическата музика. 32% са посетили през изминалата година изложба, музей или археологически разкопки. 13% са хората, които не просто са наблюдавали, а сами са се включили в културния живот, участвайки в самодейни танцови, театрални, или други състави. В териториален план обаче съществува ясно изразена асиметрия на възможностите за културен живот. 29% от анкетираните заявяват, че са много доволни от културните дейности в тяхното населено място, 30% – в известна степен, а 18% са недоволните. Най-високи оценки дават софиянци, следвани от пловдивчани и русенци. Но ако в големите градове между 45% и 55% изразяват силна удовлетвореност от възможностите за досег с културата, то според близо 40% от живеещите в малките населени места, такива дейности изобщо липсват.  

Тържествено честване по повод 24 май в Брюксел

22 May 2018 10:32

По случай 24 май – Ден на покровителите на Европа Кирил и Методий и Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" организират честване в сградата на Европейската комисия Berlaymont. Като почетни гости са поканени министър-председателят на България Бойко Борисов, председат

Един президент в Болшой театър

22 May 2018 10:13

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава бяха снощи в световно известния московски Болшой театър. Двамата гледаха постановка на операта "Зигрфид" на Рихард Вагнер, представена от Софийската опера и балет.   Радев поиска „Български поток“ за руски газ през Черно море Радев е на двудневно работно посещение в Русия. Вчера той се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев, а днес трябва да се види с президента Владимир Путин в черноморския курорт Сочи.   Радев: Съживяването на АЕЦ "Белене" предполага и руско участие Преди да отиде на опера, Радев поздрави български и руски дейци на културата и представители на българската общност в Москва по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Срещата се състоя в българското посолство в руската столица. "Самият факт, че в българския календар има такъв празник, е показател за високото цивилизационно равнище и за ценностите, които нашият народ е развил и пренесъл през вековете", изтъкна държавният глава.   Той напомни за призванието на интелигенцията да бъде обществен двигател и призова политиците да работят така, че да създават най-добри условия за разгръщане на творческия потенциал на хората на науката, изкуството и културата. „Няма българин, който да не носи дълбоко в сърцето си спомена и признателността към учителите, създали в него жаждата към знание. На писателите, поетите, художниците, артистите, създаващи духовни ценности, на всички дейци на изкуството, културата, просветата и образованието, днес отдаваме нашата висока почит“, каза Радев. Той се обърна към гостите и ги приветства с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. „Винаги, където и да съм бил, за мен са били особено вълнуващи и очаквани срещите с нашите сънародници, с представителите на културата и на интелигенцията“, посочи Румен Радев.  

В Монтана излизат на манифестация за празника на Солунските братя

21 May 2018 15:45

Община Монтана организира тържествено честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, с празнично шествие, в което ще се включат всички учебни заведения в града - детски градини, основни и средни училища, гимназии. Манифестацията ще тръгне от сградата на банка ДСК на бул.”Трети март” и ще завърши пред сцената на площад „Жеравица”. Шествието ще бъде предвождано от Младежкия духов оркестър към ПМПГ „Свети Климент Охридски” и мажоретния състав на Общински младежки дом.

24 май става официален празник на Сърбия

21 May 2018 06:46

Тази година Сърбия за първи път ще празнува 24 май като ден на славянската писменост, а от следващата година този ден ще стане официален празник на страната.

Вицепрезидентът Йотова се поклони пред мощите на св. Кирил в Словакия

20 May 2018 19:30

Вицепрезидентът Илияна Йотова се поклони пред частица от мощите на Свети Кирил в катедралата в словашкия град Нитра. Тя е на обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Репортаж от Словакия на специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Илияна Йотова в Чехия: Делото на Светите братя Кирил и Методий ни завеща единение (СНИМКИ)

19 May 2018 19:00

Кирило-Методиевото дело ни завеща правото на суверенни държави, правото на език, култура, книжнина и нация, послание за просперитет чрез култура и духовност, а не чрез войни, заяви вицепрезидентът

В Младежкия дом на Враца откриват изложбата „#Дай на Кирилица”

18 May 2018 10:30

Изложбата ще бъде открита в навечерието на 24 май - Ден на славянската писменост и култура по инициатива на Програма за патриотично възпитание – Област Враца и Младежки дом – Враца. „#Дай на Кирилица” е една инициатива на „Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации” /АСОРИ/ в подкрепа на употребата на кирилица в дигиталната среда. Сдружение АСОРИ е основано през 2009 г., като първоначално дейността му е насочена предимно към реализирането на проекти в сферата на инфраструктурата и регионалното развитие. През 2015 г. АСОРИ се преструктурира и пренасочва фокуса си към инициативи свързани с опазване на културно-историческото наследство, различни общественополезни кампании, партньорства и проекти, насочени към повишаване на дигиталната грамотност в съответствие с изискванията на съвременното общество.

Йотова подкрепи Джамбазки за български културен институт зад граница

17 May 2018 16:30

Вицепрезидентът Йотова подкрепи Ангел Джамбазки за Български културен институт „Св. св. Кирил и Методий“. В този институт евродепутатът и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки предлага да се провежда българската културна политика зад граница. Идеята е тази институция да опазва българския език чрез провеждането на курсове и програми, които ще издават сертификати за владеенето му. Това е изключително важно и аз ще се боря да го

Сръбският президент Вучич: България направи много за нас, не трябва да забиваме нож в гърба ѝ

16 May 2018 09:52

Вучич се спря и върху отсъствието на испанския премиер Мариано Рахой от срещата на върха ЕС-Западни Балкани. "Иберийската държава е член на клуба, наречен Европейски съюз. Тя може да си позволи такива действия.