Свят

17 май 2018 18:15

Ледът не спря руска атомна подводница (ВИДЕО)

Атомната подводница на руския боен флот „Юрий Долгорукий“ извърши преход през арктическия лед, предаде телевизия „Звезда“. В операцията по съпровождането ѝ през северния маршрут участваха ледоразбивачите на Северния флот &bdqu...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Каспийският флот ще сдържа САЩ

16 August 2018 20:40

Русия ще построи пълноценна военноморска база край дaгестанската столица Махачкала, съобщи РИА Новости. След разпадането на СССР руският флот беше дислоциран от Баку в Махачкала и Астрахан. В Каспийския флот влизат 70 кораба, като основните му задачи са защита на руските интереси в зоната на нефтените находища и провеждане на антитерористични мероприятия. Според мнозина експерти Каспийския флот е едно от най-боеспособните военноморски обединения и по своите възможности превъзхожда например Балтийския флот. Според руски военни базата в региона ще започне да функционира до края на 2018 г. като през 2019 г. ще бъде напълно изградена.

Руска фрегата е следила американска подводница

10 August 2018 11:49

Фрегатата от руския Черноморски флот „Адмирал Есен“ е проследила и съпровождала по-рано тази година американска подводница тип „Охайо“ по време на последния си поход в Средиземно море, пише „Известия“, като се позовава на Главното командване на руския Военноморски флот, съобщи РИА Новости. По данни на изданието преследването е продължило повече от два часа. Екипажът на фрегатата е записал основните параметри на подводницата, които ще бъдат разшифровани и добавени към акустическия портрет на американския плавателен съд. По-рано бе съобщено, че „Адмирал Есен“ се е отправил в Средиземно море през март и се е върнал на базата в Севастопол в края на юни. Както отбелязаха от пресслужбата на Черноморския флот, по време на похода екипажът е провел различни учения по водене на бой като единичен кораб, изпълнение на артилерийски стрелби по надводни и въздушни цели в състава на групировка кораби и е отработвал задачи за борба с подводници. „Адмирал Есен“ е вторият стражеви кораб проект 11356 (първият е „Адмирал Григорович“). Той е назован в чест на адмирал Николай Отович фон Есен, който командва Балтийския флот на Русия в началото на XX век. Корабите са въоръжени с крилати ракети „Калибър“.

В Русия създадоха вечен реактор за подводници

10 August 2018 09:41

В Русия създадоха и изпитаха уникална активна зона на ядрен реактор с ресурс за целия жизнен цикъл на атомната подводница. За това се казва в отчета на АД „ОКБМ Африкантов“ за миналата година. Активната зона е „сърцето“ на реактора. Тя съдържа ядреното гориво и именно в централната област се извършва управляемата верижна реакция. Разработката на „ОКБМ Африкантов“ означава, че на атомните подводници няма да им бъде необходимо презареждане с ядрено гориво. Както отбеляза бившият командващ Северния флот адмирал Вячеслав Попов, създаването на „вечен“ реактор има колосално значение за бойната готовност на подводните сили на ВМФ. Той разказа, че презареждането във флота наричат „операция номер едно“ и тя заема повече от месец. През това време бойният състав на флота се съкращава с една единица, добави Попов. „С такъв реактор, който не изисква презареждане, коефициентът на използване на подводницата се повишава в пъти“, заключи адмиралът. Също в отчета на „ОКБМ Африкантов“ се говори за изпитанията на оптимизираната активна зона за атомните подводници от четвърто поколение. Отбелязва се, че нейната успешна експлоатация потвърждава правилността на решенията, на които се базират новите проекти за корабни активни зони, предаде Поглед Инфо. Към руските подводници от четвърто поколение се отнасят тези от проекта „Борей“ и „Ясен“. „ОКБМ Африкантов“ (Нижний Новгород) е главният разработващ на активни зони за корабите на ВМФ. Това е едно от водещите предприятия на руския атомен отрасъл. То влиза в машиностроителния дивизион на „Росатом“ - холдинга „Атоменерегомаш“. „ОКБМ Африкантов" заема водещи позиции при създаването на реакторни установки от различен тип и предназначение, топлоотделящи монтажи и активни зони на ядрените реактори.

САЩ не са притеснени от новите руски оръжия

02 August 2018 11:52

Новите руски оръжия не представляват особено преимущество, тъй като не променят системата за ядрено задържане. Това заяви началникът на стратегическото командване на Въоръжените сили САЩ генерал Джон Хайтън, съобщи „Известия“. През март тази година руският президент Владимир Путин демонстрира новите руски оръжия. Хайдън беше помолен да оцени новите оръжия. „Въпросът е до колко тези оръжия могат да укажат ефект върху противника или да го лишат от неговите преимущество. За мен интересно е това, че руснаците са способни да постигнат това при сегашната си структура, наравно с нашите способности за аналогични действия. Не смятам, че ситуацията се е променила“, заяви Хайдън. Русия вече тества някои от новите си ракети. Според Хайдън те не застрашават отбраната на САЩ.

Путин върна комисарите в армията и флота

31 July 2018 06:51

С указ на руския президент е възстановено Главното политическо управление в армията

Русия демонстрира мощта на своя флот (ВИДЕО)

29 July 2018 17:20

Днес Русия отбеляза Деня на военноморския флот, съобщи RT. Руският президент Владимир Путин присъства на най-големия парад, който се проведе в Санкт Петербург. Парадът беше проведен на река Нева. Той беше открит с протводиверсионни катери, издигнали руския флаг и флага на Адреевския флаг. По реката тръгна и десантният катер Д-67, който превозваше копие на лодката на Петър Първи. За първи път беше показан и роботизиран катер без екипаж. Парадът беше завършен и демонстрация на руската авиация. На парада за първи път премина и разузнавателния хеликоптер Ка-31Р. В парада участваха 4000 военни и 39 бойни кораба и плавателни съдове. Путин подчерта приноса на бойния флот и неговата роля в световните океани. Видео от парада можете да видите Тук.

Китай изпревари Русия по двигатели за подводници

28 July 2018 17:30

Китай вече разполага с подводници с въздухонезависими (анаеробни) двигатели, чиято разработка Русия още не е завършила за своите бъдещи подводници от проект 677 „Лада”, пише в The National Interest Дейв Маджумдар, цитиран от Блиц. Маджумдар отбелязва, че макар „Русия да е най-технологичната сложна заплаха в контекста на подводната война”, Китай става още по-опасен за САЩ. Експертът припомня, че този месец китайска подводница с въздухонезависим двигател подобри рекорда за продължителност на автономното плаване и дълбочина на потапяне. Въздухонезависимият двигател позволява на подводницата да плава без необходимост да се издига на повърхността.

Двигател на подводница от Втората световна война заработи отново (ВИДЕО)

26 July 2018 11:54

Сътрудници на музея в Кил, Германия, пуснаха двигател от немска подводница, използвана по време на Втората световна война. Видеоклип бе публикуван от потребителския портал Pikabu. 6-цилиндровият дизелов двигател RS 34 S е бил проектиран като генератор за бойни кораби "Бисмарк" и "Tirpitz". По-късно той се използва за подводници от тип XXIII. Двигателят има обем от 108 литра (18 литра на цилиндър) и мощност 576 к.с. при 850 оборота в минута. Подводниците от тип XXIII &

Ето новите супероръжия на Москва (ВИДЕО)

20 July 2018 13:47

Руското Министерство на отбраната разпространи видеозаписи от изпитания на ново поколение ядрени и конвенционални оръжия, предаде Ройтерс. Това стана дни след срещата на президента Владимир Путин с американския му колега Доналд Тръмп в Хелзинки. Покрай другите въпроси двамата лидери обсъждаха и прекратяването на надпреварата във въоръжаването. Путин: Новата ни ракета няма ограничения в обсега (ВИДЕО) Путин обяви за съществуването на новите руски ядрени оръжия през март. Тогава той произнесе една от най-войнствените си речи, припомня Ройтерс. Ето какво показа военното ведомство в Москва. Ракетен комплекс "Авангард"     Във видеозаписа се съобщава, че е завършено разработването и започва серийното производство на ракетния комплекс "Авангард" с принципно ново оборудване - планиращ крилат боен блок. Отделянето на блока от ракетата носител и маневрирането му при приближаването към целта са показани като анимация. Блокът лети на височина няколко десетки километра в плътните слоеве на атмосферата. Докато традиционните такива елементи на междуконтиненталните балистични ракети летят по балистична траектория. Планиращият крилат боен блок се движи на междуконтинентално разстояние с хиперзвукова скорост. Максималната й стойност е над 20 пъти по-голямо от числото на Мах - отношението на скоростта на дадено тяло към скоростта на звука в средата, в която то се движи. Траекторията на полета на бойния блок минава по-ниско от минималната височина за прехващане на извънатмосферните огневи средства за противоракетна отбрана. Малко вероятно е и той да бъде прехванат от противоракети с малък обсег. Хиперзвукови ракети "Кинжал"     От 1 декември 2017 г. в Южния военен окръг опитно бойно дежурство носи авиационна ескадрила, въоръжена с комплекси "Кинжал" с хиперзвукови ракети. А от април т.г. самолети МиГ-31 с тези комплекси патрулират въздушното пространство над Каспийско море. Подводен дрон "Посейдон"     Това е нов вид порско подводно оръие. Основава де на използването на безпилотни подводни апарати. Главното преимущество на системата е, че тя е на практика 100 процента неуязвима за противниковите средства за противодействие. Уникалните възможности на този апарат позволяват на руския флот да се боди срещу авионосни и корабни ударни групи на вероятния противник в който и а е океански театър на бойните действия, както и да поразява обектите на бреговата инфраструктура на междуконтинентална далечина. През декември 2017 г. успешно са изпробвани ядрени енергийни установки за "Посейдон". Междуконтинентална ракета "Сармат"     Те са базирани в шахтии по своите бойни и експлоатационни характеристики няма да имат аналог в света. Разполагането им е една от главните задачи за развитието на наземните стратегически ядрени сили. В посланието си през март Путин заяви, че "Сармат" може да атакува както през Северния, така и през Южния полюс. Крилата ракета "Буревестник" с ядрен двигател     Тя лети ниско и е трудно забележима. носи ядрена бойна част, а обсегът й е на практика неограничен. Траекторията й е непредсказуема и може да заобикаля обсега на прехващане. Така тя става неуязвима за всички съществуващи системи на противоракетната и противовъздушната отбрана. Боен лазерен комплекс "Пересвет"     Това е свръхмодерно оръжие, основано на нови физически принципи. Вече се използва в някои бойни части.

Русия тества нови ядрени оръжия след срещата с Тръмп (ВИДЕО)

19 July 2018 19:46

Въоръжените сили на Русия изпитаха нови ядрени и други оръжия, включително лазерна оръжейна система и крилата ракета с ядрена бойна глава с "неограничен" обсег на действие, информира АP. Военното министерство съобщи за напредъка в изпитанието на оръжията, разкрити от президента Владимир Путин през март. Министерството информира, че са тествали крилата ракета "Буревестник" и сега е готова за изпитателни полети. Военни представители разкриха, че практикуват използването на лазерен комплекс "Пересвет". Путин показва мускулите на Русия на фона на напрежението със Запада. Но сега той подчерта необходимостта от разговори с Вашингтон за договорите за контрол над ядрените оръжия след срещата си с Доналд Тръмп по-рано тази седмица.