Свят

17 май 2018 19:55

Тереза Мей: Европейските страни трябва да се опълчат на Русия

Британският премиер Тереза Мей изтъкна важността на единното противопоставяне на страните от Европа срещу влиянието на Русия. "Ние видяхме как Русия действа не само в Западните Балкани, но и в цяла Европа по различни начини - чрез пропаганда, дезинфо...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Лондон отказва визи на руски дипломати

13 October 2018 16:47

Великобритания отказва да издаде визи на руски дипломати. „Не може да изпълним изискванията, доколкото Великобритания отказва да издава дипломатически визи за влизане в страната", каза посланикът на Русия в Лондон Александър Яковенко. Дипломатите не могат да бъдат сменени, защото Великобритания отказва да издава дипломатически визи за влизане в Обединеното Кралство. За целта е необходимо „да бъде възстановен нормалният контакт”. „От страна на британското правителство виждаме неконструктивна позиция, заради която се затруднява функционирането на нашето посолство", допълни Яковенко. Според него подобно положение е резултат от „целенасочена политика от страна на британското правителство”. Случаят „Скрипал” принуди Великобритания да отзове 23 руски дипломата. Това решение беше подкрепено от 16 държави на ЕС, включително САЩ, Канада, Норвегия, Австралия, Молдова, Украйна. Броят на отзованите дипломати надхвърли 150 души. В отговор Москва приложи принципа на реципрочността и отзова дипломатически представители на 27 държави.

ЕС: Трябва ни обща стратегия срещу агресията на Москва

10 October 2018 07:58

ЕС има нужда от единна стратегия за противодействие срещу агресивното поведение на Русия. Около тази позиция се обединиха участниците в 3-ия форум "Борис Немцов", който беше открит в Прага. "На Европейския съюз е необходима единна стратегия, за да реагира на агресивното поведение на Русия, което тя показва през последните 10 години.Само санкциите не са достатъчни за това." - заяви пред форума Ги Верхофстад, цитиран от DW. Верхофстад е лидер на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент и експремиер на Белгия. По думите му, в момента ЕС няма единна стратегия по отношение на Москва. "С войната в Грузия преди 10 години Русия започна насилствена промяна на границите в Европа и продължи тази стратегия през 2014 г. в Украйна, в чиито източни райони от началото на конфликта досега загинаха към 10 хиляди души. След това Русия предприе атака срещу цялата европейска общностчрез кибератаки и намеса в избори." - подчерта Верхофстад. "Целта на Русия е да подкопае единството на ЕС и силата на Запада", подчерта политикът. Във форума участват европейски и руски политици и общественици, сред които е и дъщерята на Борис Немцов - Жана Немцова.

Юнкер зове за сътрудничество между ЕС и Русия

05 October 2018 15:12

Председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер призова за сътрудничество между ЕС и Русия, съобщи ТАСС. Според това е необходимо условие за постигането на дългосрочна сигурност в региона. Юнкер заяви, че ЕС трябва да стане по-способен за действия по външнополитически въпроси. Той заяви, че организацията трябва да се бори с ограничения национализъм. Според него мултикултурализмът е важен за бъдещето на Европа. Все пак той осъди предполагаемият заговор на Русия за извършването на атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага. Юнкер заяви, че ЕС и главният преговарящ за Brexit работят усилено с британските си колеги за постигането на известен напредък. Той заяви, че излизането на Великобритания от ЕС без споразумение ще е пагубно. Според него е възможно окончателно споразумение до срещата на върха на 18-ти октомври. До тогава Юнкер се надява на напредък в преговорите.

Русия отхвърли обвиненията на Лондон, че стои зад глобални кибератаки

04 October 2018 14:41

Русия отхвърли днес британските обвинения, че нейни шпиони стоят зад поредица от глобални кибератаки, като отбеляза, че подобни обвинения са недостойни и са част от кампания за дезинформация, която има за цел на навреди на руските интереси, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Лондон обвини Москва за кибератаки по целия свят

04 October 2018 06:57

ГРУ е зловреден киберагресор, използващ хакерска мрежа, за да всява хаос, твърди британска спецслужба

В МИ-6 съжаляват, че помогнали на Путин да дойде на власт през 2000 г.

01 October 2018 12:11

"МИ-6 съжалява, че навремето е помогнала на Путин да дойде на власт". Това казва бившият шеф на британското разузнаване Ричард Дирлъв, който заема поста от 1999 г. до 2004 г., цитиран от "Таймс". Дирлъв направил изказването по време на свое представяне на литературния фестивал в Кливдън. По думите му през 2000 г. в навечерието на президентските избори в Русия към него с молба се обърнал високопоставен офицер от КГБ. Руснакът искал тогавашният премиер на Великобритания Тони Блеър по време на свое посещение в Санкт Петербург до отиде заедно с Владимир Путин на премиера на нова постановка на операта на Сергей Прокофиев "Война и мир" в Мариинския театър. Тони Блеър на опера в Санкт Петербург с Владимир Путин през 2000 г. само седмици преди президентските избори в Русия. След тях бившият офицер от КГБ влиза във властта. Илюстрация: скрийншот от "Таймс" "Доста дълго обсъждахме в Лондон дали Блеър трябва да приеме подобна покана, но стигнахме до извода, че в онази необичайна ситуация трябва да отговорим положително", разказва бившият шеф на МИ-6. На въпрос дали после в британското разузнаване са съжалявали, че са помогнали за заздравяването на репутацията на Путин, той отговаря: "Разбира се, че съжалявахме, и то много". "Имайте все пак предвид, че в онзи период отношенията ни с Русия бяха добри. По-късно започнаха да се появяват някои търкания, които прераснаха в сериозни разногласия", добавя той. Стъписващ провал за някогашния агент на КГБ Той изброява - случаят с Березовски, след това Закаев (чеченският лидер Ахмед Закаев, б.р.), след това убийството на Литвиненко.  Сър Ричард обяснява още, че не иска да нарича бившия офицер от КГБ Путин разузнавач, защото "това е благородна професия". Опитът за убийство на Серегй Скрипал той обяснява с кризата, която изживява руското разузнаване. "Навлизането на Русия в западната бизнес система направи много по-лесно събирането на информация за Русия, защото сега има много повече възможности, много по-лесен достъп до влиятелни руснаци", смята той. "Защо на Путин, ако е бил той, му е трябвало да поръчва убийството на Скрипал? Мисля, че това отразява кризата в Русия - след разпада на Съветския съюз там бяха навлезли чуждите разузнавания и сега се опитват да залостят вратите, да покажат, че ако си вербуван от чуждо разузнаване, тогава никога, никога няма да си на сигурно място и да избягаш от руското отмъщение", добавя още той. Според сър Ричард, въпреки че Русия може и да е успяла да използвала технологии, за да влияе на американските президентски избори през 2016 г. , "не мисля, че резултатът е бил такъв, че да промени резултатите от тях".

Британски министър: Русия иска провал на преговорите за Брекзит

29 September 2018 14:42

Министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт твърди, че Русия е заинтересована от това преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит да се провалят. Това съобщава ТАСС като уточнява, че изявлението на Хънт е пред в. "Таймс". Според Хънт подобен подход би оправдал съществуващите съмнения, че Москва има намерения да дестабилизира световния ред. "Руснаците подкрепят всичко, които разбива установения ред. Това е причината да подкрепят не само Брекзит, но и провала на преговорите за него. Те биха харесали всичко, което разбива западната коалиция", казва Хънт. Външният министър, който пое поста през юли, след оставката на Борис Джонсън, вярва, че Русия се движи в грешната посока. "Не мисля, че Русия е толкова зле, колкото беше през 70-те и 80-те години, но трябва да си признаем, че тя се движи в грешната посока и че Русия по своята същност е доста опортюнистична страна. Руснаците чакат каквато и да е възможност, за да се опитат и да променят световния ред и го правят в една съвършено недопустима форма", смята Хънт. Според него демокрацията отстъпва. "По време на Студената война ние нямахме никакви съмнения по отношение на правотата на нашата система в сравнение с неправотата, която се случваше отвъд Желязната завеса. Сега виждате, че и във Великобритания, и в Америка, и в Европа хората не са съвсем убедени, колко правилна е тяхната система. Социалните мрежи могат да бъдат сила, която да помага на демокрацията, но в настоящия момент наблюдаваме негативни и дестабилизиращи последствия от тях", коментира министърът.

Германия иска диалог с Русия

17 September 2018 17:50

Русия и Европа са далеч от нормалните отношения, но Русия не трябва да се изолира. Това заяви германският президент Франк – Валтер Щайнмайер, цитиран от „Хелсингин саномат“. Според Щайнмайер никой не може да е доволен от отношенията между Германия и Русия. Той заяви, че руските действия в Украйна са повлияли на цялостните отношения. „Искаме по-добри отношения, но все още сме далеч от тяхното достигане. Русия си остава съсед на Европа“, заяви Щайнмайер. Според него е важно в трудни времена да има канали за комуникация между Европа и Русия. Щайнмайер заяви, че диалогът е по-добър вариант от мълчанието. Щайнмайер заяви, че е важно да се търсят варианти за по-добри отношения. В момента германският президент е на посещение във Финландия.

Русия: Британците използваха Скрипал заради Брекзит

15 September 2018 10:10

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Великобритания използва случая с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, за да сплоти европейските си партньори зад себе си във време, когато Брекзит изолира Лондон, предаде Ройтерс. Лавров отвърна на удара от Лондон, които обявиха, че интервюто на двамата руснаци, обвинени от кралската прокуратура за отравянето на Скрипал, е "увъртане и лъжи". "Няма никакви факти, които да можем да обмислим съдържателно", каза Лавров след среща с германския си колега Хайко Маас. "Безсмислено е да обсъждаме това и потвърдихме пред нашите германски партньори, че не виждаме никакви доказателства", допълни той. Лавров добави, че принципът "много вероятно" не е приложим в този случай. Руският външен министър посочи още, че се съмнява, че доказателствата по случая, изпратени от Лондон на партньорите му, са убедителни. Това веднага предизвика порицание от страна на Маас. "Естествено, че получихме информация от Великобритания и няма причина да поставяме под съмнение тази информация", каза германският външен министър и призова "всеки да допринесе за изясняване на всичко това", включително чрез споделяне на информация за двамата руски граждани, които Лондон идентифицира по случая. Според Лавров обаче не е ясно защо страна, която се хвали със спазването на закона и се представя като еталон на правовата система, се държи изцяло извън полето на правото и се опитва да се занимава с нещо, с което е вредно да се занимава - "мегафонна дипломация", предаде ТАСС. Освен това Лондон е идентифицирал Александър Петров и Руслан Боширов още през април, каза още Лавров.

Лондон нарече "обида" интервюто на обвинените за отравянето на Скрипал

13 September 2018 20:37

Великобритания разкритикува интервюто с двама руснаци, приличащи на мъжете, които според нея са виновни за отравянето на бивш шпионин и каза, че то е "обида за интелигентността на обществото" и е "дълбоко оскърбително", предаде Ройтерс. Обвинените за отравянето на Скрипал били в Солсбъри като туристи "Лъжите и очевидните измислици в това интервю, излъчено по спонсорирана от руската държава телевизия, са обида за интелигентността на обществото. По-важното е, че те са дълбоко оскърбителни за жертвите на това ужасяващо нападение и любимите им хора", каза говорител на британската министър-председателка Тереза Мей. "За съжаление, това и очаквахме . . . Полицията много ясно представи доказателствата срещу тези двама мъже. Те са издирвани и ние предприемаме всички действия, така че те да бъдат задържани и изправени пред правосъдието във Великобритания, ако някога отново излязат извън Русия", заяви той.